Aké hodinky sa hodia pre váš obľúbený šport?

Michal Pindura 0 03.02.2015

Dnes sú možnosti výberu hodiniek vhodných pre športovanie skoro neobmedzené. Hodinársky svet vám ponúka  športové hodinky, ktoré sú vodotesné, majú solárne nabíjanie, disponujú funkciami ako stopky, meranie telesných funkcií, GPS a mnohými ďalšími. Je len na vás vybrať si tie správne, ktoré sa najviac hodia k vašej osobnosti a športu, ktorý je vám blízky. Mnohé športové hodinky sú vhodné aj na bežné, každodenné nosenie a nevzbudzujú dojem štýlovo vyhradených hodiniek.

Turistika

Turistické hodinky sa používajú na outdoorové športy, a preto by ste nemali zabudnúť na vodeodolnosť, či dokonca vodotesnosť  hodiniek. Kompas, LED podsvietenie, teplomer, alebo solárne dobíjanie hodiniek? To všetko už outdoor hodinky dokážu. Solárne dobíjanie hodiniek vám uľahčí udržiavanie vašich hodiniek a odpadne vám tak povinnosť vymieňať batérie. 

Turistické hodinky by mali byť skonštruované z kvalitného plastu alebo kovu, ktorý odolá aj nárazom. Minerálne sklíčko je v dnešnej dobe už základom každých kvalitných hodiniek. Podsvietenie celého ciferníka, a nie len určitých oblastí, teplomer či ukazovateľ dátumu je pre turistické hodinky veľmi vhodná funkcia.Vítanou funkciou športových hodiniek určených na turistiku je aj GPS lokácia. Nechcete sa predsa stratiť v horách, zísť z turistického chodníka, alebo netrafiť do cieľa. Hodinky s GPS sú vhodné nie len pre turistov, ale aj na iné športy ako napríklad lyžovanie, horolezectvo a podobne.

Zoznam vhodných funkcií pre turistické hodinky:

  • Vodotesnosť
  • LED podsvietenie
  • Odolnosť voči nárazom
  • Teplomer
  • Ukazovateľ dátumu
  • Solárne dobíjanie hodiniek
  • Kompas
  • GPS
  • Barometer
  • Výškomer

Pri hodinkách na turistiku môžete zladiť športové funkcie s bežne nositeľným vzhľadom a vytvoriť tak multifunkčné hodinky vhodné na každý deň. Príkladom na takéto hodinky sú hodinky z dielne Casio, ktoré vám budú určite vyhovovať.

 CASIO PRW 3000-1   CASIO PRW 5000-1 l  CASIO GW 9400-3

Beh a Fitness

Najdôležitejšou funkciou pri hodinkách určených na beh sú rozhodne stopky. Touto funkciou disponujú už mnohé hodinky, a preto nebudete mať problém pri hľadaní tejto funkcionality. A čo tak meranie telesných funkcií? Aj vďaka tejto vlastnosti sa stanú fitness hodinky vaším obľúbeným spoločníkom a nenahraditeľným radcov pri cvičení. Mnohé spoločnosti ponúkajú túto funkciu ako súčasť hodiniek alebo ako nadštandardnú funkciu s extra príslušenstvom. Je len na vás, ktorý variant vám viac vyhovuje. Meranie srdcovej frekvencie je na väčšine hodiniek umožnený prostredníctvom hrudného pádu, ktorý je k športovým hodinkám pribalený. 

Mnohé z fitness hodiniek, a hodiniek určených na beh, sú nie len vodeodolné, ale aj vodotesná, a preto ich môžete použiť pri všetkých outdoorových športoch s pokojným srdcom, že sa im pôsobením vlhka či dažďa nemôže nič stať. Hodinky vhodné na fitness a beh môžu obsahovať aj kalorimeter, ktorý vám umožňuje sledovať spálené kalórie počas vášho cvičenia. Niektoré novšie typy fitness hodiniek používajú aj funkcie ako posilňovací, alebo kondičný program, ktorý vám pomôže si naplánovať vaše cvičenie do posledného detailu. Svoje svalstvo tak môžete posilňovať rovnomerne a systém vás upozorní aj na „povinné“ prestávky.

Zoznam vhodných funkcií pre hodinky na fitness a beh:

  • Stopky
  • Meranie telesných funkcií
  • Meranie srdcovej frekvencie
  • Vodeodolnosť
  • Kalorimeter
  • Posilňovací a kondičný program

Ak by ste nevedeli, kde začať s hľadaním vhodných hodiniek pre beh a fitness, tu je pár odporúčaní v podobe hodiniek z dielne POLAR.

Polar FT7    Polar RS300x   Polar FT80

Plávanie

Športové hodinky by vám pri plávaní rozhodne nemali vadiť na ruke. Majú byť malé, nenápadné a rozhodne plastové. Nechcete predsa, aby vám hodinky na ruke zhrdzaveli. Je pravda, že v dnešnej dobe sú vodeodolné a vodotesné aj hodinky s kovovými remienkami, ale plastové remienka ponúkajú pri plávaní väčšie pohodlie v podobe lepšieho usadenia na ruke a menšieho trenia. Výborným materiálom pre remienka na športové hodinky je polyuretán, ktorý ponúkajú aj mnohé hodinky z dielne Adidas

Funkcia vodotesnosti je na rozličných typoch hodiniek rôzna. Hodinky sú prispôsobené na plávanie, potápanie bez prístroja i na potápanie do väčších hĺbok s prístrojom. Rozlišujeme pri nich vodeodolnosť a vodotesnosť. Označenie tejto funkcie nie je rovnaké u všetkých výrobcov. Môžu použiť označenie M, BAR, ATM, alebo ft.

Označenie na hodinkách

Vhodné aktivity

 

WR

Neodporúča sa kontakt s vodou.

 

30 M/3 BAR/ 3 ATM/ 100 ft

Vhodné pre náhodný styk s vodou.

VODEODOLNÉ

50 M/ 5 BAR/ 5 ATM/ 160 ft

Vhodné na plávanie na hladine.

100 M/ 10 BAR/ 10 ATM/ 300 ft

Vhodné na plávanie a šnorchlovanie.

VODOTESNÉ

150 M/ 15 BAR/ 15 ATM/ 500 ft

Vhodné na rekreačné potápanie.

200 M /20 BAR/ 20 ATM/ 660 ft

Vhodné na plávanie a ponáranie s dýchacím prístrojom.

300 M a viac/ 30 BAR/ 30 ATM

Vhodné na neobmedzené ponáranie.

Zdroj: www.hodinarskymagazin.sk

Nič netrvá večne a výnimkou nie je ani vodeodolnosť a vodotesnosť hodiniek. Kúpte si preto radšej hodinky s vyšším vodným stĺpcom ako potrebujete a zaručíte im tak dlhšiu životnosť vodotesnej funkcie. Vhodné hodinky určené na plávanie ponúkajú značky ako Adidas, Puma či Roxy. Nezaostáva ani značka Casio, ktorá neponúka len jednoduchý dizajn a funkcionalitu. Rozširuje možnosti plaveckých hodiniek o funkcie ako predprogramovaný kalendár, časovač či stopky.

ADIDAS ADP6106CASIO LCW M300D-1A CASIO STR 300C-1

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.