5 faktov o certifikátoch COSC, o ktorých ste (možno) nevedeli

Michal Pindura 4 16.03.2020

Takto vyzerá COSC certifikát v podaní Tissotu

Presnosť je pre vás písmom svätým, nikdy nemeškáte a od svojich hodiniek vyžadujete to isté? V prípade, že ste sa v tejto vete spoznali, sme si na 99,9 percent istí, že viete, čo sa skrýva za skratkou COSC. Nejde len o kus papiera vloženého v balení hodiniek, ktoré úspešne preskákali všetky nástrahy počas niekoľkodňového testovania, ale o komplexný proces, na konci ktorého je slávny certifikát potvrdzujúci vynikajúci výkon hodiniek. COSC je viac než len to. Viete o ňom naozaj všetko?

Pre švajčiarsky hodinársky priemysel je inštitút Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) kľúčovým prvkom. V podobe, v akej ho poznáme dnes, existuje od roku 1973, no skúšky chronometrovej presnosti prebiehali vo švajčiarskom meste Neuchâtel už od konca 19. storočia. COSC je v súčasnosti najuznávanejším indikátorom presnosti a pre hodinárske firmy predstavuje nielen výzvu, ale aj silný marketingový nástroj – veď kto z nás by pri výbere hodiniek nemal nutkanie kúpiť tie, ktoré excelujú v presnosti ukazovaného času?

1. NÁROK MAJÚ IBA ŠVAJČIARSKE HODINKY

Skúšky presnosti COSC môžu absolvovať iba strojčeky hodiniek s označením Swiss Made. Požaduje sa od nich, aby boli vyrobené vo Švajčiarsku, aby boli do púzdra vložené na území Švajčiarska, aby ich finálne nastavenie (regulácia) prebehlo vo Švajčiarsku a aby 60 % ich hodnoty (nákladov na výrobu) bolo vytvorenej v rámci Švajčiarska. Zároveň musí mať švajčiarsky pôvod aspoň 50 % komponentov, z ktorých strojček pozostáva. Hlavným dôvodom striktného vylúčenia výrobcov z iných krajín je, že COSC funguje ako nezisková organizácia pomáhajúca zabezpečiť prestíž švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu. Je teda logické, že týmto spôsobom nebude podporovať cudzokrajnú konkurenciu.

Strojčeky sú uložené v unifikovaných púzdrach

2. V LABORATÓRIU ICH ČAKÁ PEKLO

Ak má značka záujem, aby jej strojčeky prešli intenzívnym procesom testovania, musí ich poslať do niektorého z metrologických laboratórií COSC (áno, je ich viac). Keď sú laboratóriom prijaté, je na ne vygravírované identifikačné číslo, následne sú vložené do unifikovaného púzdra a natiahnuté podľa pokynov výrobcu. V tomto stave sú uložené na 12 hodín do miestnosti s teplotou nastavenou na 23 °C. Po „odpočinku“ a aklimatizovaní sú počas nasledujúcich 15 dní podrobované sérii testov. Na konci skúšok sú hodnotené v siedmich krokoch, pričom okrem dennej odchýlky je meraná napríklad aj závislosť presnosti od okolitej teploty. Pokiaľ sú namerané údaje v predpísaných toleranciách, strojčeku je udelený certifikát.

Proces testovania je komplexný

3. TESTOVANÉ SÚ NIELEN MECHANICKÉ KALIBRE

Úrad COSC netestuje iba kalibre náramkových mechanických hodiniek, ale aj kalibre vreckových hodiniek, stolných hodín, palubných prístrojov a samozrejme aj strojčeky quartz hodiniek. Keďže pre meranie výkonu quartz hodiniek nie je v súčasnosti stanovený žiadny medzinárodne uznávaný štandard, COSC pre ne používa metodiku normy ISO 3159, platnú pre mechanické náramkové hodinky. Podmienkou účasti v testoch je tepelná kompenzácia quartz strojčekov, ktorá je nevyhnutným znakom vysoko presných quartz kalibrov nazývaných High Accuracy Quartz (HAQ). Každý quartz strojček sa testuje v jednej polohe počas 13 dní. Pre porovnanie, mechanické kalibre náramkových a vreckových hodiniek v jednej polohe zotrvajú iba 15 hodín! V jednotlivých polohách sú trikrát zmenené teplotné a štyrikrát vlhkostné podmienky. Celkovo je pri quartz strojčekoch sledovaných menej parametrov, avšak kritériá presnosti sú vzhľadom na ich technológiu oveľa prísnejšie.

Na strojčeky je v laboratóriu vygravírované identifikačné číslo

4. SKÚŠKY BEŽIA TAKMER NON STOP

Inštitút COSC je tvorený tromi samostatnými skúšobnými laboratóriami, ktoré dávajú prácu dovedna 60 stálym a ďalším 70 pomocným pracovníkom. Laboratóriá sa nachádzajú v centrách hodinárskeho remesla, od seba neveľmi vzdialených mestách kantónu Neuchâtel, a to Biel/Bienne, Le Locle a Saint Imier. Kvôli usmerneniam o kontinuálnom testovaní prevádzka v nich beží sedem dní v týždni, dokopy 350 dní v roku, vďaka čomu je každoročne udelených viac než 1,6 milióna certifikátov. Tento počet ale nebol vždy taký vysoký. V roku 1976 prešlo skúškou z dnešného pohľadu smiešnych 200-tisíc strojčekov. Zo všetkých hodiniek vyvezených zo Švajčiarska je iba 6 % držiteľom certifikátu COSC. Ak by sme výber zúžili čisto na mechaniku, toto percento by bolo výrazne vyššie. Certifikované sú každé piate exportované mechanické hodinky.

COSC certifikát je pre výrobcov silným argumentom

5. PRESNÉ ŠTATISTIKY SÚ DNES UTAJENÉ

Na základe tlačovej správy, ktorú úrad COSC zverejnil v roku 2015 (odvtedy žiadnu ďalšiu podobnú štatistickú správu na žiadosť niektorých značiek nevydal) patrilo so 795716 certifikovanými chronometrami suverénne prvé miesto manufaktúre Rolex. Na druhej priečke skončila Omega (511861 ks) a na tretej Breitling (147917 ks, z toho 28499 quartz modelov). Veľmi dobre si počínal aj štvrtý Tissot (96563) a piaty Mido (49962).

Pridať komentár

Komentáre (4)

Ernest Dobrý deň píšem vám zdôvodnil že mám hodinky značky Role ale nemám kníh žiadne papiere ani krabičku,dostal som ich od kamaráta ako dar.Ale terás by si ich chcel predať ale bez krabičky a certifikátu pravosti ich nepredal. Ako by som mohol tieto papiere aerobiku ziskat
Peter Tham Ja som získal výpis COSC od nich na moje Omegy Raimastel Coaxial 2005 , stačilo tam napisat
Michal Pindura

Peter, sme radi, že naše články poctivo sledujete. Chyby, ktoré ste si všimli, sme opravili. Ďakujeme za upozornenie.

Peter Zmátlo

Nejedná sa len o kus papiera, správne: Nejde len o kus papiera;
v siedmych krokoch, správne: v siedmich krokoch