6 faktov o hodinkách Tissot, o ktorých ste možno doteraz nevedeli

Michal Pindura 6 15.04.2021

6 faktov o hodinkách Tissot, o ktorých ste možno doteraz nevedeli - náhľad

Asi sa nič vážne nestane, keď sa priznáme, ktoré značky z našej ponuky sú naše srdcovky. Sú nimi, celkom jednoznačne, Casio a Tissot. Podľa toho, ako nám ich modely miznú zo skladu, nie sme v prechovávaní citov k týmto významným predstaviteľom japonského a švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu osamotení. Čo však o nich vieme? Aká je ich história, aké pikošky sú s nimi spojené a ako sa dostali tam, kde v súčasnosti sú?

Pre spoznanie značiek, ktoré predávame, sme si dali za úlohu zistiť o nich, čo sa len dá. A zistili sme! Niektoré z faktov sme mali naštudované už dávno, iné nás poriadne prekvapili a ďalších pár dokonca šokovalo. Prvým adeptom, ktorého sme si zobrali na mušku hĺbkového prieskumu, bol náš obľúbenec - Tissot.

Značka založená v roku 1853 je známa mixovaním tradičnej hodinárčiny s najnovšími technológiami. Jej hodinky sú pokrokové, luxusné a pritom cenovo dostupné. Toto všetko o firme z mesta Le Locle vie každý, kto aspoň okrajovo pričuchol k dianiu v hodinárskom svete. Ale tušili ste aj o týchto zaujímavostiach?

Prvé vreckové hodinky s dvomi časovými pásmami

Okrem toho, že Tissot bol prvou hodinárskou spoločnosťou vo Švajčiarsku, ktorá začala hromadne produkovať vreckové hodinky, drží tiež prvenstvo vo výrobe historicky prvých vreckových hodiniek s komplikáciou (funkciou) druhého časového pásma - takzvaného duálneho času. Udialo sa to už v roku 1853. O osem desaťročí neskôr Tissot predstavil inovatívne antimagnetické hodinky s ktorými bodoval najmä v Rusku.

Značka z dobrej spoločnosti

Tissot - značka z dobrej spoločnosti

Tissot je súčasťou početnej rodiny značiek, ktoré vlastní švajčiarska skupina Swatch Group. V spoločnosti takých rešpektovaných značiek, akými sú Certina, Omega, Rado, Longines či Breguet sa Tissot určite nestráca. Práve naopak. Ak nepočítame masovku menom Swatch, v súčasnosti je Tissot najväčším výrobcom hodiniek vo Švajčiarsku, čo sa týka objemu produkcie.

Profesionálny časomerač

Tissot pôsobil ako časomerač v seriáli F1

Tissot je oficiálnym časomeračom viacerých významných športových podujatí, súťaží a tímov. Medzi najznámejšie patria zámorská basketbalová liga NBA, Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF, Tour de France a seriál Majstrovstiev sveta v cestných motocykloch MotoGP. Tissot má za sebou aj pôsobenie v kolotoči F1. Čas meral stajniam Lotus, Renault a Sauber.

Hodinky hviezd

Tony Parker je medzi ambasádormi značky Tissot stálicou

Hodinky Tissot nosili spevácke i herecké hviezdy. Keby sme sa vás opýtali, čo spája hollywoodsku star a neskoršiu monackú kňažnú Grace Kellyovú s nositeľom Nobelovej ceny za mier Nelsonom Mandelom, s odpoveďou by ste nemuseli dlho váhať. Ako inak, sú to hodinky Tissot. Zo súčasných celebrít si kvality modelov Tissotu vysoko cenia pretekári Marc Márquez a Jorge Lorenzo, basketbalista Klay Thompson či cyklista Primož Roglič a hráč kriketu Virat Kohli.

Priekopník v oblasti neobvyklých materiálov

 

Hodinky Tissot s puzdrom vyrobeným zo žuly

Tissot bol v roku 1971 prvou značkou, ktorá si trúfla vyrobiť mechanické hodinky z plastu. Pri experimentoch v osemdesiatych rokoch ale zašli inžinieri tejto značky ešte omnoho ďalej. K najexotickejším materiálom, z ktorých dokázali zhotoviť hodinky, patrili žula, prírodná perla a drevo.

Majster dotyku

 

Angelina Jolie s hodinkami Tissot

Moderné hodinky Tissot sú prešpikované high-tech technológiami. Modely koncentrované v kolekcii T-Touch boli jednými z prvých hodiniek na trhu, ktoré bolo možné ovládať dotykom. V časoch, kedy mobilné telefóny využívali dnes už zastarané rezistívne - tlakové displeje, Tissot exceloval s kapacitnými zafírovými sklami. Tento spôsob ovládania senzorových funkcií kompasu, barometra a teplomera pôsobí natoľko futuristicky, že zaujal aj tvorcov akčného filmu Pán a pani Smithovci, kde sa dámske hodinky Tissot T-Touch objavili na zápästí Angeliny Jolie.

Zdroj: Tissot, wikipedia.org, www.justcollecting.com

Pridať komentár

Komentáre (6)

Jana Kupila som tretie tissot hodinky,tretie mozem vyhodit.obrovske sklamanie.
Miroslav Dobrý deň, čítam tie kritické komentáre a som na pochybách, či mám investovať do výmeny strojčeka, resp. či nie je na mieste aby som si zreálnil dojem o nadčasovosti zlatých hodiniek tissot vyvolaný reklamou. Zlaté hodinky mám 16 rokov, išli bez problémov, no teraz mi v hodinárstve v Auparku povedali, že sa úplne pokazil strojček (výmena za nový 105-130 EUR) a že sú na dvoch miestach prasknuté - potrebná oprava u zlatníka. Priznám sa, že ma to zarazilo, hodinky nosím bežne, nehovorím, že som s nimi niekde nemohol za tie roky naraziť alebo že mi nikdy nespadli, ale tie praskliny mi prídu ako dáky prejav nekvality materiálu. Prosím neberte to ako hejt, skôt ma ubezpečte, že je normálne, že hodinky nevydržia ísť večne, že zlato niekedy praská a že 16 rokov je super, že nevyžadovali údržbu :-) ďakujem
FG Dobrý deň prajem , suhlasim z doleuvedeným komentárom od "Zolo" . dlho som sa rozhodoval ci kupit obycajne Casio,Citizen...atd povedal som si ze manzelke k 40tke kupim kvalitne znackove hodinky, volba padla na Tissot 1853, zlate krasne hodinky. to bola chyba!!! 14.9.2018 Hodinky zakupene 1.10.2018 hodinky zastali krátko po kúpe Reklamovane 10/2018 15.10.2018, este stale v Tissote Reklamacia vybavena az koncom mesiaca-neviem presne datum. žiadne stanovisko z autorizovaneho strediska- čo bola príčina...? cca 6.10.2020 hodinky zastali, čo som vyhodnotil ako vybitu bateriu 8.10.2020 bateria vymenena v hodinarstve 12.10.2020 hodinky meškajú 1 hodinu, potom po nadstavení na druhy den meškajú asi 25 minut 13.10.-22.10 boli v hodinarstve udajne sú spravené.)- predpokladam ze vymena baterie (13 Dni) 26.10.2020 boli vyzdvihnute z hodinarstva.4.12.2020 informacia mailom, hodinky prevzate do hodinarstva 8.12.2020, hodinky opäť meškajú. ZARUKA NEUZANA pretože uplynuli 2 roky, zastupenie od tissotu zamietlo, nakoniec vymeneny strojcek na naklady predajcu ako goodwill. dnes 26.5.2021 zase nejdu. možem jebat cely tissot, NEKUPOVAT Hodinky boli nosene len do prace, cez vykend aj po práci boli odlozene na poličku, tym chcem povedat ze sa snimi nepracovalo vonku, ziadne sprchovanie ani kupanie, nic co by sposobilo ich mechanicke poskodenie. nikdy nespadli na zem ani neboli vystavene otrasom....Mam solarne citizenky 6 rokov idu bez zavahania.
Julius Používam tissot chrono xl a nezaznamenal som ziadne na nich žiadne vady ani chyby
Michal Pindura

Dobrý deň. Vaše hodnotenie hodiniek Tissot sme preposlali ich oficiálnymu distribútorovi na Slovensku. Nižšie uvádzame úplné znenie odpovede p. Burčíkovej zo servisného oddelenia:

Dobrý deň,

ak by sme mali konkrétnejšie info od zákazníka, tak by sme sa mohli aj my presnejšie vyjadriť k jednotlivým hodinkám, ale v zásade platí, že:
– čo sa týka quartzových manželkiných hodiniek: tak treba povedať, že aj u iných švajčiarskych značiek sa stáva, že sa v záručnej lehote hodinky pokazia.
Preto má každá značka svoj autorizovaný servis, aby v záručnej lehote boli hodinky opravené bezplatne a mohli zákazníkovi aj naďalej slúžiť. Neviem, o aký model sa jedná, ale výmena strojčeka je pre zákazníka najlepšie riešenie, lebo na nový strojček získava záruku 2 roky.
– čo sa týka výmeny batérie:
na životnosť batérie výrobca nedáva medzinárodnú 2 ročnú záruku, lebo batéria je spotrebný materiál.
– ale na Slovensku robíme výmenu batérie počas záručnej doby ZDARMA – pre všetkých zákazníkov, ktorí kúpili hodinky na Slovensku.
– treba povedať, že servisný úkon zahŕňa nielen výmenu batérie, ale aj výmenu tesnenia zadného veka, tlakovú skúšku WR- v tlakovej komore a čistenie hodiniek a náramku UZV.

Čo sa týka mechanických hodiniek Le Locle – tak výrobca v priloženom manuáli uvádza, že mechanické hodinky musia byť pravidelne servisované:

„Rovnako ako všetky presné nástroje, musia byť hodinky pravidelne servisované pre zachovanie optimálnej prevádzky.
Ako všeobecné pravidlo vám odporúčame nechať si hodinky servisovať pravidelne vždy po 3 až 4 rokoch v autorizovanom servisnom stredisku TISSOT®.
Uvedomte si však prosím, že v závislosti od klímy a podľa spôsobu používania hodiniek, môže byť nutný aj kratší interval.
Ak chcete dostať najvyšší štandard služieb a aby vaša záruka zostala v platnosti, odporúčame vám obrátiť sa vždy na autorizované servisné stredisko TISSOT®.“

Údržba a servisné intervaly:
Mechanické zariadenia, ktorých súčiastky sú v neustálom pohybe vyžadujú pravidelnú údržbu. Keď hodinky starnú, kvalita maziva (oleja) v nich klesá a hodinky potom nie sú presné- môžu meškať alebo aj zastavovať.

Typická „generálna údržba“ alebo „CO-celková oprava“ pozostáva z otvorenia hodiniek, rozobratia strojčeka, očistenia a namazania jednotlivých komponentov.

Následne hodinár zloží (zmontuje) strojček, vyreguluje presnosť, vymenia sa tesnenia (alebo celý WR Kit-tesniaca sada) , urobí tlakovú skúšku WR a hodinky prejdú testom presnosti.

Na generálnu údržbu (alebo CO-celkovú opravu) poskytujeme záruku 2 roky. Ale treba pripomenúť, čo už bolo vyššie napísané, že na základe odporučenia výrobcu je potrebné potom aj naďalej servisovať hodinky pravidelne každé 3-4 roky.
Rovnaké je to aj u ostatných švajčiarskych značiek, ktoré sú v inej cenovej úrovni ako TISSOT, že výrobca zákazníkom doporučujem periodický servis.

Zákazník nenapísal konkrétne informácie- napr. ako dlho má mechanické hodinky Le Locle, či už boli niekedy servisované a podobne.
V prípade záujmu sa môže zákazník s konkrétnymi otázkami obrátiť na náš autorizovaný servis, aby sme mu poskytli bližšie informácie.

Zolo

Moje skúsenosti s hodinkami zn. Tissot sú veľmi zlé. V jednom čase sme si kúpili hodinky tejto značky spolu s manželkou. Manželke ešte v záručnej dobe odišiel strojček, museli ho opakovane meniť. Výmena batérie v autorizovanom servise stála maličkosť – 30€! Moje mechanické hodiny (Le Locle) postupne skracovali čas, keď ich nebolo potrebné manuálne naťahovať. Časom som musel strojček naťahovať 2x denne, aby vôbec fungovali. Tak som dal hodinky do opravy – maličkosť 140€. Asi Tissot dodáva do východnej Európy len šmejdy, alebo je značka postavená len na reklame a nie na povestnej švajčiarskej kvalite. TISSOT – NIKDY VIAC.