Antoine Martin Tourbillon Astronomique – astronomické z každého pohľadu

Michal Pindura 0 14.04.2014

Antoine Martin Tourbillon AstronomiqueLen nedávno predstavené hodinky Antoine Martin Tourbillon Astronomique sú v doterajšej kariére hodinára Martina Brauna považované za absolútny vrchol. Majster remesla s bohatými skúsenosťami už svoju nadanosť niekoľkokrát predviedol technicky precíznymi modelmi vydanými pod vlastnou značkou. Veľa sa hovorilo o jeho elegantnom lietajúcom tourbillone s večným kalendárom Flying Tourbillon Perpetual Calendar a najmä o extrémne pomalobežnom výtvore Slow Runner.

Do pomyselnej siene slávy hodinárčiny ale Martin Braun vstúpil až tourbillonom s astronomickými komplikáciami, ktorý navrhol pre značku Antoine Martin. V hodinkách s jedenástimi funkciami sa zišli pravdepodobne všetky zručnosti, na aké si pri vnímaní času z pohľadu astronomických dejov spomeniete. Je ich toľko, že na zobrazenie kompletnej zostavy museli byť použité obe strany moderne koncipovaného púzdra z ružového zlata.

Na prednej sa vyníma detailne spracovaný retrográdny indikátor mesačných fáz v spoločnosti subciferníkov východu a západu slnka s lokalitou nastavenou podľa priania zákazníka, dátumu, ukazovateľa dňa/noci, časovej rovnice (equation of time) – čiže číselného vyjadrenia rozdielu medzi pravým a stredným slnečným časom. Uprostred subciferníkov východu a západu slnka sa ďalej nachádza disk s vygravírovanými znameniami zverokruhu, ktorý súčasne slúži ako indikátor ročných období. Pri návrhu kalibru bolo rozloženie početných elementov ciferníka podriadené polohe stredobodu hodiniek tourbillonu, viditeľného na pozícii šiestej hodiny.

Antoine Martin Tourbillon Astronomique, viečko s komplikáciamiNemenej pozoruhodná je zadná strana hodiniek. Cez priezor vo vertikálne brúsenom zlatom viečku sa v celej graficky dokonalej vernosti prezentuje nevídaná komplikácia slnečnej deklinácie. Mapa maľovaná na zafírové sklo špeciálnym postupom nazývaným quadrichromia zobrazuje komplikáciu, ktorej princíp bol v minulosti používaná na navigačné účely. Slnečná deklinácia udáva uhol vytvorený medzi rovinou rovníka a líniou nakreslenou od stredu Slnka do stredu Zeme. U Antoine Martin Tourbillon Astronomique je doplnená znázornením línie oblastí s polárnou nocou. Okrem tohto elementu zadná strana obsahuje ešte ukazovateľ zostávajúcej rezervy chodu.

Vzhľadom na množstvo komplikácií sú rozmery automatického kalibra AM 39.003 adekvátne. Strojček s priemerom 39,5 a hrúbkou 8 milimetrov vypĺňa podstatnú časť priestoru, ktorý mu je schopné poskytnúť 46 mm púzdro. Mechanizmus so statnou výkonovou rezervou 144 hodín je vybavený silikónovým krokovým ústrojenstvom a veľkou, 14 mm zotrvačkou.

Megalomanské hodinky Tourbillon Astronomique rozhodne nie sú pre každého. Jednak na trh príde iba päť kusov a keby aj nie, závratná, žiadalo by sa povedať až astronomická cena 500-tisíc švajčiarskych frankov (410-tisíc €), sa aj sama zasadí o to, že sa takmer isto zaradia do skupiny hodinárskych kuriozít.

Zdroj: Antoine Martin

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.