Biver: TAG Heuer predstaví na Baselworlde 2015 chytré hodinky

Michal Pindura 0 22.09.2014

Od marca 2015 bude aj TAG Heuer "smart"Švajčiarsko bude mať problém. Výrok, ktorým hlavný dizajnér spoločnosti Apple Jonathan Ive vyvolal ešte pred septembrovou keynote búrlivú debatu o tom, čo sa stane, keď svet uvidí prelomové chytré hodinky Apple iWatch, už takmer zľudovel. O tom, čo sa stalo, čím iWatch sú, čím chceli byť a čím nie sú, napísali stovky strán iné internetové médiá. Nebudeme víriť hladinu, to prenecháme erudovanejším v oblasti nositeľných technológií. Isté ale je, že švajčiarski hodinári nie sú spiatočnícki a na pohrozenie z Cupertina zareagovali najlepšie, ako mohli.

Možnosti ušlých ziskov, vyplývajúcich z nenaskočenia na rozbehnutý vlak trendu tzv. wearables, si je vedomý aj šéf divízie hodiniek konglomerátu LVMH Jean-Claude Biver. Bývalý CEO značky Hublot, ktorú prebral z letargie pokrokovým zmýšľaním, sa pre zürišské periodikum NZZ am Sonntag vyjadril, že TAG Heuer – jedna z hodinárskych firiem ovládaných skupinou LVMH – predstaví na Baselworlde 2015 (19. – 26. marec) jej vlastnú víziu smart hodiniek.

Ak TAG Heuer dovtedy nikto nepredbehne, budú to prvé chytré hodinky vyrobené prestížnou švajčiarskou hodinárskou značkou. Po Biverovom vyhlásení sa ozvali hlasy, že podobnými krokmi sa TAG Heuer dobrovoľne zrieka puncu exkluzivity a skĺzava do mainstreamu. Netreba ale zabúdať, že to bol práve avantgardista z La Chaux-de-Fonds, kto sa vždy ochotne púšťal do sféry spotrebnej elektroniky a napriek tomu sa mu nestalo, že by telefóny a smartfóny Meridiist, Link či Racer, boli kýmkoľvek označené za mainstream. Pri použitých materiáloch, remeselnom spracovaní a cene sa z nich masovka jednoducho nemohla stať.

Niečo podobné treba s najväčšou pravdepodobnosťou očakávať aj od chystaných chytrých hodiniek. Na 99,9% pôjde o zariadenie, ktoré si nebude môcť dovoliť každý a pri ktorom bude 350-dolárový gadget s menom iWatch vyzerať ako chudobný príbuzný. Dá sa predpokladať, že na rozdiel od ostatných výrobcov smart hodiniek, zvolí TAG Heuer inú taktiku. Chytré hodinky sú v podaní firiem typu Samsungu, LG, Motoroly alebo Apple stále viac príslušenstvom k telefónu, ktoré je zhodou okolností nositeľné na zápästí. TAG Heuer by mohol – vzhľadom k zameraniu spoločnosti a mnohoročným skúsenostiam – predstaviť skutočné hodinky doplnené o komunikačné výdobytky doby.

Správa o pripravovaných smart hodinkách vyvolala v komunite hodinkárov i mimo nej slušný ohlas. Na nachádzanie paralel s rozruchom okolo keynote firmy Apple a tým, čo sa udialo po nej, je príliš skoro. Každopádne, v marci sa uvidí, nakoľko boli šumy a vypúšťané návnady založené na pevných pilieroch využiteľného produktu, alebo sa, ako v prípade iWatch, robilo veľa kriku pre nič. O to však momentálne až tak nejde. Podstatou Biverovho vyjadrenia o plánoch TAG Heueru je, že Švajčiari upustili od pôvodného odmietavého (miestami výsmešného) postoja k wearables a sú na svojej „domácej pôde“ ochotní a schopní konkurovať Amerike i Ázii.

Zdroj: www.idnes.cz, www.nzz.ch

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.