Hodinky pod lupou: Bronzové hodinky, atraktívne, ale tiež problematické

Michal Pindura 1 11.04.2016

Bronzové púzdro hodiniek Kaventsmann Triggerfish Bronze A2

Bronz je kov mnohých tvárí. Výrazný, pocitovo teplý aj náchylný k získaniu žiadanej patiny. Doterajší „outsider“ vo svete materiálov používaných na výrobu púzdier hodiniek si v poslednej dobe razí cestu k väčšiemu rozšíreniu. Pri stúpajúcej popularite ale treba poznať aj jeho tienistejšie stránky.

Hoci bronz nie je drahý, vzácny ani absolútne nekorodujúci, hodinársky priemysel mu opakovane dáva šancu na prerazenie. Aj napriek tomu, že nemá prakticky žiadny z menovaných atribútov, zliatina medi s cínom, olovom, hliníkom, prípadne s inými kovmi, ktorú ľudstvo pozná viac než päť tisíc rokov, má už niekoľko storočí svoje miesto v konštrukcii vnútorných súčiastok hodín a hodiniek. Na rozdiel od pomerne nového trendu bronzových púzdier, sú benefity zotrvačiek vyfrézovaných zo zliatiny Glucydur (berýliový bronz s nízkou tepelnou rozťažnosťou) neoddiskutovateľné.

Kým sa na bronz a dôvody, prečo s ním hodinárske značky pracujú stále radšej, pozrieme detailnejšie, bolo by dobré povedať si, akými chodníčkami sa dostal do skupiny materiálov vhodných na výrobu vonkajšieho plášťa hodiniek. Možno to bude znieť zvláštne, ale k objaveniu bronzu pre hodinársky priemysel pomohli lodiari, moreplavci a námorní obchodníci. Tí všetci vedeli, že bronz vyniká vysokou odolnosťou voči opotrebovaniu a účinkom slanej vody. Bolo preto celkom logické, že sa bronz neskôr etabloval v hodinách a hodinkách, ktoré mali dočinenia s morom a a oceánmi. Od námorných chronometrov cez potápačské prístroje až po potápačské hodinky – tu všade bronz dokazoval, že oxidovanie, inokedy chápané ako veľké mínus, mu môže v podobe tenkej povrchovej vrstvy medienkovej patiny, čo je zmes hydroxidu, chloridu a uhličitanu medi, poskytnúť stabilnú ochranu voči ďalšiemu znehodnoteniu.

Carl Brashear Limited Edition, prvý bronzový model značky Oris

V súvislosti s bronzom a jeho využitím v náramkových hodinkách možno hovoriť o troch výhodách. Prvou z nich je štrukturálna integrita. Už len to, že ide o kovový materiál, navyše ľahko obrábateľný, mu otvára dvere k širšiemu uplatneniu. Druhá výhoda vyplýva z charakteru zliatiny. Upravovaním a menením zloženia (hliníkový, červený, cínový bronz) je možné docieliť rôzne farebné odtiene od žltých, ružových, šedých až po gaštanovo hnedé. Bronz akoby nemal farebné limity. Tretím pozitívom je, že vplyvom času a za pôsobenia oxidantov (vzduch, pot, atď.) nadobúdajú bronzové púzdra patinu, ktorá na nich vytvorí ochrannú vrstvu s jedinečnou kresbou a farbami. Inak povedané, bronzové púzdra sa postupne zo sériových zmenia na unikátne kusy – všetko závisí od prostredia a spôsobu používania hodiniek. V skratke: zatiaľčo na oceli pribúdajú škrabance, bronz podlieha zmenám, v ktorých sa odráža životný štýl majiteľa hodiniek.

Zámerne patinované bronzové hodinky Bell & Ross BR 01 Skull Bronze Tourbillon Only Watch 2015

Nepreberných vzhľadových možností starobylého materiálu si hodinárske značky azda ani nemohli nevšimnúť. Každá z nich k bronzu pristupuje svojím vlastným spôsobom. Priekopníci bronzových hodiniek Anonimo a Panerai majú v obľube teplé odtiene a kartáčovanie so zreteľne viditeľnými stopami po brúsení. Rovnako je na tom cenovo dostupnejšia značka Vostok Europe a jej modely Almaz. Manufaktúra Zenith, podobne ako IWC pri modeli Aquatimer Chronograph Edition Charles Darwin Expedition či Steinhart v potápkach Triton 30 ATM Bronze Last Edition, uprednostňuje žltší variant bronzu. Púzdro vlaňajších historizujúcich pilotiek Pilot Type 20 Extra Special je žlté natoľko, až pripomína zlato. Tmavšie odtiene, aké vídame na starožitnostiach a umeleckých dielach, učarovali napríklad progresívnej značke Urwerk a výstrednej talianskej firme U-Boat. Na trhu sa už objavili aj hodinky so zámerne patinovaným púzdrom. Nie je to tak dávno, čo Bell & Ross venoval do aukcie Only Watch model BR01 Skull Bronze Tourbillon s nevšedným zelenkavo-modrým povrchom.

Patina na púzdre hodiniek Panerai Luminor Submersible PAM382 Bronzo

Aby nebol bronz len vyzdvihovaný, je tu pár nepríjemných efektov, s ktorými by prípadní záujemcovia o kúpu hodiniek s bronzovým púzdrom mali byť vopred oboznámení. Prvým z nich je zápach. Pri silnejšom potení, ku ktorému dochádza obvykle v teplejších dňoch, môžno oxidáciu kovu nielen vidieť, ale aj cítiť. Nespomína sa to často, no s bronzová patina má tiež tendenciu uvoľňovať sa. Spotené alebo vlhké hodinky spoľahlivo zafarbia pokožku i oblečenie. Výrobcovia takisto riešili problémy s alergickými reakciami a jedovatosťou solí medi. Pokiaľ je nám známe, viečka u všetkých bronzových hodiniek sú oceľové, respektíve titánové. To má okrem minimalizovania styku s pokožkou vplyv aj na váhu. Bronz je totiž približne o 10 % ťažší než ušľachtilá oceľ a skoro o polovicu ťažší než titán. Posledným „nedostatkom“ bronzu je vysoká tepelná vodivosť. V lete vás tak bronzové hodinky budú na zápästí hriať viac ako oceľové, v zime budú naopak chladnejšie.

Zdroj: www.worldtempus.com, www.simetric.co.uk, wikipedia.org, www.ontola.com

Pridať komentár

Komentáre (1)

....Johann

Vďaka za tento článok. Všetko má svoje + aj – , záleží na prioritách, ktoré človek preferuje