Casio G-Shock GA-100 – nestarnúca legenda stále hľadá súperov

Michal Pindura 0 05.11.2014

Casio G-Shock GA-100-1A46. apríla 2015 uplynie päť rokov od uvedenia prvých troch modelov radu G-Shock GA-100. Hoci prvotinám – čiernej GA-100-1A4, bielej GA-100A-7A a žltej GA-100A-9A odvtedy pribudlo pár šedín a samotné Casio ich vonkoncom nešetrilo mnohokrát vybavenejšími príbuznými z vlastnej stajne, časomery GA-100 nestratili nič z vlastností, ktoré z nich spravili nestarnúcu legendu.

Keď už vravíme o legende, zišlo by sa toto trúfalé tvrdenie podložiť faktami. Prvý fakt, presnejšie faktor, ktorý modely Casio G-Shock GA-100 postavil na piedestál, je cena. Už v dobe svojho oficiálneho predstavenia sa fanúšikovia „géčiek“ od Casia mohli spokojne usmievať. Uvádzacia cena noviniek sa totiž v Spojených štátoch, kde si odbili premiéru, udržala pod psychologickou hranicou sto dolárov. Keď si pozriete súčasné ceny a prihliadnete k rozdielnej cenovej politike v USA a Európe, zistíte, že ani všemocný čas im neubral na ľudovosti.

Podmanivej cene bol z hľadiska predpokladov na masové rozšírenie hodiniek G-Shock GA-100 v pätách vydarený vzhľad. Tak ako pred piatimi rokmi, aj dnes si získavajú prívržencov masívnou konštrukciou. Rozmermi 55 × 51,2 × 16,9 mm majú na kilometre ďaleko od subtílnych spoločenských hodiniek, ale o to práve ide. Ak je raz stanovený cieľ ustáť nárazy, vysporiadať sa s tlakom vody až do úrovne 200M a odolať pôsobeniu magnetických polí, mohutnejšie telo je vždy plusom. V hojnej miere použitá húževnatá živica tlmí údery, chráni minerálne sklíčko a dodáva hodinkám ten správny chlapský look. V súvislosti s proporciami treba spomenúť viac priestoru na umiestnenie ovládacích tlačidiel. Manipulácia s príkladne zdrsnenými tlačidlami je tak možná aj v hrubších zimných rukaviciach. Nakoniec, o rozmernosti modelov zákaznícky obľúbenej série čo-to napovedá jej plný názov GA-100 X-Large G.

Samozrejme, predajný úspech nemôže byť postavený iba na veľkosti. Hodinky sa musia aj páčiť. Na vizuálnej príťažlivosti má leví podiel vydarené usporiadanie digitálno-analógového ciferníka. Takzvaná „Three-Eyed“ koncepcia spája analógové zobrazenie s digitálnymi LCD displejmi, čím majiteľovi týchto hodiniek poskytuje dokonalý prehľad o všetkých dôležitých údajoch. Azda nikoho, kto čo i len trochu pozná produkciu značky Casio, neprekvapí skombinovanie luminiscenčného náteru na indexoch a automatického LED podsvietenia. Atraktivitu a prehľadnosť ciferníka zvyšuje taktiež viacúrovňový 3D dizajn s umným striedaním kontrastných farieb. Farby sú celkovo jednou zo špecialít bestsellerov Casio G-Shock GA-100. Vo variabilite na poli farieb s nimi môžu súperiť hádam iba hodinky spriaznenej línie GA-110.

Casio G-Shock GA-100D-8AZoznam dôvodov na kúpu časomerov GA-100 by nebol úplný bez toho, prečo sa pre hodinky Casio rozhodne drvivá väčšina zákazníkov. Funkcie, funkcie, funkcie. Pravdaže, na trhu sú aj vybavenejšie kusy, lenže položme si otázku, koľkokrát v živote nájde reálne uplatnenie graf prílivu a odlivu? Tu sa ide inou cestou. Prvoradá pre voľbu funkcií bola využiteľnosť a praktickosť. Uvedená zásada platí pre svetový čas v 29 pásmach (48 miest + UTC), štvornásobný/päťnásobný denný alarm s funkciou snooze, stopky s presnosťou merania na tisícinu sekundy, časovač s kapacitou 24 hodín a takisto pre kalendár predprogramovaný do roku 2099. Vďaka digitálnemu tachymetru nie je žiadnym problémom zistiť rýchlosť na základe prejdenej vzdialenosti. K tomuto účelu slúži malá ručička na pozícii dvanástej hodiny, ku ktorej sa pri používaní tachymetra pridávajú LCD displeje. Presné meranie je k dispozícii až do rýchlosti 1000 km/h.

Po prečítaní predošlých odstavcov nie je veľmi o čom špekulovať. Modely Casio G-Shock GA-100 sú odolné tak, ako majú byť odolné športové hodinky, štýlovo podarené tak, ako sme u japonských dizajnérov zvyknutí a funkčné, ako od G-Shockov očakávame. V kategórii hodiniek, kam podľa ceny patria, nájdete vlastnosťami vyrovnanejších ašpirantov na zápästie aktívneho mestského muža len s veľkou námahou.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.