Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal – v žiarivej zbroji ďalej zájdeš

Michal Pindura 0 18.11.2018

Novinky Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal

Voda je mokrá, v lete je teplo a G-Shocky sú vyrobené z plastu. Kto by namietal? Faktom je, že minimálne voči asociácii plast – G-Shock sa už nejaký ten piatok namietať dá. Máme tu dostupnú oceľovú kolekciu G-Steel, pre finančne lepšie zabezpečených je k dispozícii rad MR-G. Napriek tomu, že kovové diely nie sú v konštrukcii odolných modelov od Casia žiadnou raritou, iba málokto by bol ochotný pripustiť, že si raz bude môcť kúpiť tradičné G-Shocky, ktoré pri založení na zápästí schladia pokožku nielen oceľovým viečkom, ale aj oceľovým puzdrom a tiež náramkom vyrobeným z rovnakého materiálu. Proste ani kúsok plastu.

Keď sa počas tohtoročného Baselworldu rozniesol chýr, že Japonci doviezli do Bazileja celokovové a navyše jagavé zlaté G-Shocky tvarovo spriaznené s ikonou DW 5000, ktorá to všetko pred tri a pol desaťročím odštartovala, znelo to všelijako, len nie ako pravda. Akonáhle však boli šuškandy potvrdené a z GMW B5000 sa stal reálny produkt, v okamihu sme mali jasno – toto budú hodinky, po ktorých bude prahnúť nejeden fanúšik G-Shockov. A prečo? Jednoducho preto, lebo vyvolávajú emócie.

Prv než sa začneme naplno venovať novinke, telegraficky preletíme históriou série Casio G-Shock. Kto ju pozná, nech tento odsek preskočí a odpustí nám zdržovanie. Ak si však chceme model s celým názvom Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal zasadiť do súvislostí, krátky exkurz dejinami si skrátka nemôžeme odpustiť.

Príbeh je to pomerne priamočiary. Po tom, čo inžinier Kikuo Ibe rozbil svoje mechanické hodinky, pustil sa do práce na najodolnejších a najspoľahlivejších hodinkách, aké kedy svet videl (ako to bolo naozaj, nevedno, no dnes sa prezentuje táto atraktívna PR verzia). V roku 1983, po niekoľkoročnom vývoji, sa s príchodom bájnych DW 5000 zrodil kult menom G-Shock.

Nové modely GMW B5000 Full Metal a ich predobraz z roku 1983 DW 5000

Legendou sa stal predovšetkým vďaka dômyselnej konštrukcii, ktorej jadrom je myšlienka hodiniek fungujúcich ako jeden veľký tlmič nárazov. K dosiahnutiu zamýšľaného stavu malo dopomôcť pružné uchytenie (zavesenie) časomerného modulu v rámci puzdra, pričom s vonkajším obalom by ho spájalo iba pár kontaktných bodov. A výsledok? Hodinky odolali vode až do úrovne 100M, ustáli pád z výšky 10 metrov a nezaskočili by ste ich ani hodením pod kolesá kamiónu.

Odvtedy sa G-Shocky postupne zdokonaľovali, a to jednak čo sa týka dizajnu a jednak z hľadiska integrovaných technológií. Casio si rýchlo osvojilo solárne napájanie, rádiové riadenie času a rad prišiel aj na GPS a Bluetooth. Pôvodne čisto digitálna kolekcia dnes obsahuje tiež analógové a kombinované analógovo-digitálne kúsky v takmer nekonečnej zmesi štýlov a farieb. A tu sa dostávame k bodu, o ktorom sme presvedčení, že ho otcovia G-Shockov nikdy nemali v pláne. Kovové géčka sú už z princípu ťažšie uskutočniteľné, nakoľko pevný kov bude zrejme vždy horšie pohlcovať nárazy ako húževnatý plast. A predsa ich tu máme.

Model GMW-B5000D-1 na zápästí

Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal alebo v skrátenej forme Full Metal 5000 sú zmesou starého a tradičného s novodobým, športového s elegantným a neopozeraného s tým, čo všetci dôverne poznáme. Hodinky – určite nie náhodou – vydané v roku 35. výročia značky sú vo svojej podstate ako každé moderné G-Shocky, avšak hranaté puzdro a osobitý náramok z nich robia zjav hodný osláv jubilea.

Keď hovoríme o celokovovom prevedení, máme namysli najmä štyri hlavné komponenty: puzdro, rám, viečko (povlakované odolnou vrstvou DLC) a náramok. Obligátnu polyuretánovú živicu v nich nahradila zrkadlovo leštená ušľachtilá oceľ. Podobných riešení už bolo dosť, ale nikdy neboli tak striktné, pokiaľ ide o množstvo použitej ocele a jej prípadné kombinovanie s inými, menej „poctivými“ materiálmi. Aby sme boli korektní, medzi rámom a samotným puzdrom je vložená tenká vrstva špeciálnej živice, ktorá novinke umožňuje byť rovnako odolná ako sú jej plastom obdarenejší súrodenci.

Model GMW-B5000TFG-9 na zápästí

Na jednu stranu je masívna oceľ fajn, hodinky na dotyk pôsobia naozaj solídne – na G-Shocky až brutálne, ale trochu sa bojíme, ako bude lesklý povrch vyzerať po absolvovaní iba polovice aktivít, ktoré klasické živicové G-Shocky zvládajú bez skrivenia vlásku na hlave. Čo však narobíme, praktickejšie brúsené plochy, aké poznáme napríklad z línie G-Steel, nie sú ani zďaleka také efektné a štýlové ako tento nablýskaný magnet na škrabance. V reakciách zahraničných recenzentov, ktorí mali model GMW B5000 zapožičaný na dlhodobejšie testovanie, sa zmienky o náchylnosti na vznik škrabancov spomínajú len v teoretickej rovine, ostáva nám teda veriť, že prax neukáže niečo iné. Tí istí redaktori sa pochvalne vyjadrovali k dobre vyváženým rozmerom (43,2 × 49,3 × 13 mm), príjemnému pocitu z nosenia aj na útlejšom zápästí a na naše počudovanie tiež o váhe 167 gramov, hoci tá je v porovnaní s 53 gramami obdobného plastového modelu DW 5600 viac než trojnásobná.

Mnohé z fyzických i estetických pozitív novinky sú nejakým spôsobom previazané s náramkom. Ten sa pridŕža živicového originálu, od ktorého si požičal tvar článkov (už nie iba napodobenín), plynulé zužovanie sa od puzdra smerom ku skladacej spone a na radosť spotrebiteľov ctiacich si hodnoty originálu z roku 1983 neboli vynechané ani okrúhle vpichy na jeho okrajoch. Drobnou škvrnou na inak výbornom náramku je jeho uchytenie k puzdru. Koncové články sú s telom pevne spojené, zvierajú s ním pevne daný uhol a nedovoľujú tak úplne precízne kopírovanie siluety zápästia. Každopádne, táto nedokonalosť sa prejavuje len pri určitých veľkostiach zápästia, ideálne preto bude, ak si hodinky pred nákupom vyskúšate.

V konštrukcii hodiniek je použité iba nevyhnutné množstvo plastových dielov

Funkčne sa novinka zaradila k zvyšku série 5000, žiadne veľké prekvapenia sa nekonajú. Casio opäť nasadilo svoj obľúbený Super-twisted Nematic (STN) LCD displej, ktorý sľubuje lepšie pozorovacie uhly a vyšší kontrast. Štandardne sú na ňom zobrazené údaje času, zastúpené hodinami, minútami a sekundami. Sekunduje im deň v týždni a jedna ďalšia funkcia zo zoznamu ponúkaných zručností, medzi ktorými nájdete viacnásobný alarm, stotinové stopky či 24-hodinový časovač. Samozrejmosťou je LED podsvietenie, ktoré poteší postupným nábehom.

Viečko noviniek je povlakované odolnou vrstvou DLC

Chcete viac retro prvkov? Pozrite sa na orámovanie displeja vzorom pripomínajúcim tehlovú stenu. Identický symbol tuhosti konštrukcie zdobil aj ciferník modelu DW 5000, s tým rozdielom, že kým pred tridsiatimi piatimi rokmi bol čisto dekoračnou záležitosťou, dnes je znakom prítomnosti solárneho článku starajúceho sa o energetickú sebestačnosť hodiniek.

Gro časových funkcií je regulované multipásmovou technológiou príjmu rádiového signálu šíreného dlhovlnnými vysielačmi atómových hodín. Pokiaľ by ste sa ocitli v oblasti mimo dosahu niektorého zo šiestich vysielačov, na synchronizáciu presného času môžete využiť smartfón pripojený k hodinkám prostredníctvom bezdrôtového protokolu Bluetooth 4.1. V moci aplikácie G-Shock Connected dostupnej pre Android aj iOS je takisto nastavenie svetového času v 300 miestach, párovanie polohy a času, prenos údajov z kalendára vrátanie pripomienok a v ponuke je aj praktická lokalizácia „strateného“ telefónu Phone Finder.

Tak čo, poženú vás emócie do obchodov? Hodinky Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal tam nájdete za 500 (strieborné GMW-B5000D-1), respektíve 600 eur (zlaté GMW-B5000TFG-9).

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.