Casio G-Shock GPW-1000 – atómové hodiny alebo GPS? A čo tak oboje!

Michal Pindura 0 01.05.2014

Casio G-Shock GPW-1000Pre rok 2014 si Casio zaumienilo, že konkurencii, ktorá z technologického náskoku japonskej značky začala odkrajovať meter za metrom, znova zmizne z dohľadu. Svoj zámer premenilo na realitu hodinkami, aké tu ešte neboli. Do šíkov odolnej kolekcie G-Shock pribudol model GPW-1000. Čím je taký zaujímavý? Ako inak, technológiami. Casio sa novinkou stalo priekopníkom v kombinovaní spôsobov synchronizácie času. G-Shock GPW-1000 sú prvými hodinkami, ktoré sú schopné prijímať rádiové signály z pozemných vysielačov atómových hodín a takisto komunikovať so satelitmi Globálneho lokalizačného systému GPS.

Druhý menovaný rys je v poslednej dobe, najmä zásluhou modelov Seiko Astron, protežovaný a verejnosťou vyzdvihovaný pre jeho celosvetovú dostupnosť, no ako všetko, aj on má svoje plusy a mínusy. Casio preto navrhlo hodinky bez kompromisných riešení, ktoré presný čas môžu garantovať aj pri pohybe v husto zastavanej oblasti alebo vo vnútri budov, kde GPS signál preniká len obtiažne.

Pri vývoji systémov použitých v GPW-1000 Casio spolupracovalo so spoločnosťou Sony. Z kooperácie špičkových firiem vzišiel miniatúrny LSI čip s nízkou spotrebou energie, podporujúci synchronizáciu času s GPS družicami aj s poltuctom vysielačov umiestnených v Japonsku, Číne, Severnej Amerike, Nemecku a Veľkej Británii (Multi-Band 6). V štandardnom nastavení G-Shock GPW-1000 primárne pátrajú po rádiových vlnách pozemských antén. V prípade nezakrytého výhľadu na oblohu a zachytenia GPS signálu automaticky aktualizujú nielen čas, ale vďaka poznaniu polohy aj časové pásmo.

Nové hodinky Casio zaradilo do rozrastajúcej sa skupiny analógových časomerov G-Shock. Zatiaľ nie sú zverejnené kompletné parametre, no rýchly pohľad na ciferník prezradí, že hodinky obsahujú mnoho funkcií, na ktoré sme si zvykli u modelov bez LCD displeja. Na okrúhlych subciferníkoch je zreteľne zobrazený čas v druhom pásme a čas v 24-hodinovom formáte. Združený indikátor na tretej hodine ukazuje deň v týždni, navolený režim hodiniek a tiež grafické znázornenie, či sa užívateľ nachádza na severnej alebo južnej pologuli. Z nadpisov sa dá ďalej vyčítať prítomnosť časovača, alarmu a svetového času v 27 lokalitách.

Casio G-Shock GPW-1000, detail ciferníka

Casio G-Shock GPW-1000 zvládajú GPS aj rádiovú synchronizáciu času

Nikde na povrchu živicového púzdra ani na remienku vystuženom uhlíkovými vláknami sa nenachádza zmienka o nasadení solárneho napájania, lenže to Casio potvrdilo v tlačovej správe. Z rovnakého zdroja sú informácie o zredukovaní rozmerov Multi-Mission Drive motorčekov, ktoré pohybujú ručičkami a ostatnými ukazovateľmi až o 26 percent.

Dátum začiatku predaja modelu Casio G-Shock GPW-1000 nie je známy, každopádne na hodinky s výbavou, akú nemajú žiadne iné, sa oplatí počkať. Predstava, že na zápästí máte prístroj s presným časom za každých okolností, ktorý vás nezaťaží otravnými výmenami batérií, je mimoriadne lákavá. Nakoľko sa potichu hovorí o zafírovom skle a DLC povlakovaní, uvidíme, čo s lákavosťou spraví oznámenie maloobchodnej ceny. Internetové odhady krúžia okolo sumy 1500 € a to je už celkom slušný obnos.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.