Casio G-Shock Mudmaster GWG 100 – zlatá stredná cesta s cenou na úrovni základu

Michal Pindura 4 10.06.2020

Novinka Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A3

GWG 1000, GG 1000, GWG 100… Kto sa v nich má vyznať? Modely z blatomilnej série G-Shock Mudmaster sú si blízke nielen kódovými označeniami, ale laikov môžu miasť aj podobným dizajnom a ponúkanými funkciami. Ak chcete získať aký-taký prehľad, mali by ste vedieť, že v roku 2016 uvedený suverén GWG 1000, natlačený špičkovými technológiami, dodnes tróni na samom vrchole kolekcie Mudmaster a tomu zodpovedá aj jeho cena. Vlani predstavené odľahčené verzie GG 1000 boli oholené o gro prémiovej outdoorovej výbavy, avšak pri polovičnej cene nestratili nič z odolnostných parametrov svojho veľkého brata. A s čím prišlo Casio v roku 2018?

Vidíme to tak, že Japonci situáciu ešte viac zamotali. Nové analógovo-digitálne modely GWG 100 sú síce niekde v strede pomyselného rebríčka množstva funkcií, ale Casio nimi dokonale zaskočilo aj diskutujúcich na veľkých hodinárskych fórach, ktorí sa chvíľu nevedeli zhodnúť, kam vo firemnom rebríčku vlastne novinky patria. Aby sme vysvetlili, o čo presne ide, postavili sme ku sebe všetkých troch a zamerali sme sa na ich kľúčové vlastnosti.

G-SHOCK MUDMASTER GWG 1000 (2016)

Solárne napájanie – ÁNO
Senzorová výbava – ÁNO (kompas, teplomer, barometer/výškomer)
Rádiové riadenie – ÁNO
Cena – 699 €

G-SHOCK MUDMASTER GG 1000 (2017)

Solárne napájanie – NIE
Senzorová výbava – ÁNO (kompas, teplomer)
Rádiové riadenie – NIE
Cena – 299 €

G-SHOCK MUDMASTER GWG 100 (2018)

Solárne napájanie – ÁNO
Senzorová výbava – NIE
Rádiové riadenie – ÁNO
Cena – 299 €

Vidíte to už aj vy? Napriek tomu, že aktuálne Mudmastery GWG 100 prekonávajú minuloročné GG-čka v dvoch z troch sledovaných kritérií – na rozdiel od nich im nechýba solárne napájanie Tough Solar ani rádiová synchronizácia času s dlhovlnnými vysielačmi Multiband 6 – ich cena je navlas rovnaká. Nepopierame, pre zákazníka je možnosť voľby super správa, ale nezaškodilo by, keby Casio jasne formulovalo, čím sú jednotlivé modely špecifické a čím sa od seba odlišujú.

Keď sme si už uviedli veci na pravú mieru, vyložme si na stôl všetky karty, ktoré 88 gramov vážiace novinky Casio G-Shock Mudmaster GWG 100 držia v rukách. Opakujeme, že senzory merajúce atmosférický tlak, nadmorský výšku, teplotu a vyhodnocujúce postavenie voči svetovým stranám, boli kvôli uzemneniu cien úplne vynechané. Na druhú stranu, počítať môžete s tradičnými položkami, ako sú odolnosť voči nárazom, potápačská vodeodolnosť 200M a odolnosť voči blatu a prachu.

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A

Do oceľovo-živicového púzdra s prijateľnými rozmermi 56,2 × 54,9 × 17,3 mm, ktoré, mimochodom, takmer na chlp kopíruje veľkosť modelov GG 1000 (56,2 × 55,3 × 17,3 mm) sa okrem už menovaných ťažiskových technológií zmestil tiež obvyklý zástup funkcií, pozostávajúci zo svetového času v 48 mestách, stotinových stopiek, 100-minútového časovača, piatich denných alarmov, predprogramovaného kalendára, indikátora stavu nabitia akumulátora či plne automatického dvojitého UV LED osvetlenia Neon Illuminator s nižšou spotrebou energie. Pre informáciu, GWG 1000 majú vo výbave štandardné osvetlenie pomocou dvojice LED a GG 1000 sa spolieha na jedinú LED-ku.

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A8, detail ciferníka

Pre koho sú teda novinky určené? Predovšetkým pre tých, ktorí sa vyžívajú v robustnom vzhľade GWG 1000, ale nevyhovuje im jeho vysoká cena a predimenzované puzdro. Zároveň sú GWG 100 určené pre ľudí, ktorí pri svojej práci či koníčkoch nepotrebujú dvojitý senzor modelov G-Shock GG 1000 a naopak im u nich chýba komfort, aký ponúka kombinácia solárneho napájania a rádiového riadenia.

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A8, ovládací blok

Našli ste sa v predošlých riadkoch? Potom vám ostáva už len vybrať si z troch dostupných variánt:

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GWG 100-1A

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A

– čierne puzdro
– čierne detaily
– čierny remienok
– inverzný LCD displej

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GWG 100-1A3

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A3

– čierne puzdro
– zlaté detaily
– zelený remienok
– štandardný LCD displej

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GWG 100-1A8

Casio G-Shock Mudmaster GWG 100-1A8

– čierne puzdro
– červené detaily
– sivý remienok
– štandardný LCD displej

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (4)

Michal Pindura

Prvotné nastavenie rádiového spojenia je, samozrejme, nutné. Následne už hodinky prijímajú kalibračné signály automaticky.

Daniel

A to Rádiové riadenie sa musí v hodinkách nejako nastavovať, aby to fungovalo alebo je to automaticky?
Samé si automaticky nastavujú čas?

Michal Pindura

Pozdravujeme Vas, Daniel. Ubezpecujeme Vas, ze kazdy jeden z tychto troch modelov je vhodny na ucel, ktory uvadzate. Vsetky tri maju konstrukciu prisposobenu otrasom, a to aj ovela silnejsim, ake zazijete pocas jazdy na na bicykli v horskom terene. Prave quartz hodinky su idealne na sport, nakolko v porovnani s mechanickymi hodinkami obsahuju nepomerne menej suciastok, ktore by sa mohli pri sportovani poskodit. Samozejme, stat sa to moze (vid. Vas priklad s VE). Nevravime, ze G-Shocky nemozete pri horskej cyklistike poskodit, ale sme si isti, ze je to omnoho menej pravdepodobne, ako pri inych hodinkach.

Daniel

Dobrý den
Chcel by som sa informovať, keďže uvažujem nad kúpou hodiniek Casio G-shock model:GWG 100 Mudmaster ,alebo niektorý s tých troch modelov Mudmaster ,či je tento model vhodný aj pri jazdení horskej cyklistiky.
Zaujíma ma ,či sa pri jazdení v lese na bicykli pri tých otrasoch nepoškodia, aj keď je to rada G-shock! Už som mal jedne drahšie hodinky (Vostok Europe cca 400 eur) a začali mi výrazne meškať vplyvom otrasou na bicykli.
A tiež som čítal, že sa quartzové hodinky nemajú používať na šport.
Preto ma zaujíma ,či to G-shocky zvládnu/vydržia a nepoškodia sa pri horskej cyklistike ,aj keď by mali byť voči otrasom odolné.
Či je to aj pravda ,ako ich prezentujú.
Chcem hodinky ,ktoré niečo a nejaký ten rok aj vydržia a nie aby som ich dával dole keď pôjdem na bicykel.
Vopred ďakujem.