CNC stroje sú neprípustné. Hodiniek Brivet-Naudot sa nikdy nedotkli

Michal Pindura 0 01.01.2020

Brivet-Naudot Eccentricity

Koľko rokov by ste hádali, že má rokov hodinár, ktorý dokáže navrhnúť a vyrobiť mechanické hodinky s vlastným typom krokového orgánu bez toho, aby si prácu uľahčil počítačovo riadenými obrábacími strojmi? 50? 60? Zima, zima. Cyril Brivet-Naudot má iba 27. Pýtate sa, čo je na tom zvláštne?

Možno to nie každý vie, ale v súčasnom hodinárskom priemysle sú zložité CNS frézy takmer nepostrádateľné. Bez ich výdatnej pomoci a mikrometrovej presnosti by nikdy nevznikla drvivá väčšina tých úchvatných mašiniek, ktorými sa nás haute horlogie značky pravidelne snažia presviedčať, že ľudský um a zručnosť nepozná hranice. Je to ale stále len o človeku, keď gro práce za neho spravia stroje?

Ak máme byť k sebe naozaj úprimní, priznajme, že úloha človeka sa v moderných mechanických hodinkách – o quartzkách nehovoriac – scvrkla na nositeľa myšlienky. Niekto niečo vymyslí, v počítači sa pripraví 3D model a potom šup s ním do CNC-čka. Samozrejme, je to veľmi zjednodušené a schematické, lenže taká je pravda. Napriek vyspelej technike však stále existujú majstri hodinári, ktorým viac ako elektronika a počítače vonia poctivá ručná práca. Cyril Brivet-Naudot je jedným z nich.

Netradičný ukazovateľ času

Keď sa rozhodnete oželieť CNC stroje, musíte počítať s výrazným predĺžením každej fázy výroby. Nemá zmysel baviť sa o dňoch, týždňoch ani mesiacoch, ale o rokoch. Hodinky, ktoré Cyril Brivet-Naudot ukázal verejnosti len nedávno, sa rodili vyše troch rokov. Od dodávateľov pritom nakúpil akurát hnaciu pružinu, vlások, rubínové lôžka a sklíčka.

Popri práci reštaurátora a dizajnéra prototypov komponentov pre hodinárske značky sa tento mladý remeselník venoval výrobe hodiniek inšpirovaných tvorbou z 19. storočia. Puzdro s priemerom 39 mm je zhotovené z ušľachtilej ocele je schránkou pre kaliber silno pripomínajúci dobové vreckové hodinky, a to nielen vzhľadom, ale aj nezvyčajným (vtedy bežným) spôsobom naťahovania. Zabudnite na automat, zabudnite na korunku. Model Eccentricity sa naťahuje kľúčom, ktorý cez otvor v plochom zafírovom priehľade viečka zasúvate priamo do srdca mosadzného perovníka s kapacitou 40 hodín chodu na jedno úplné natiahnutie.

Zadná strana hodiniek s viditeľnými otvormi na naťahovanie a nastavenie času

Hoci sú hodinky poňaté navýsosť tradične, nie je v nich núdza o inovatívne riešenia, aké sa len tak nevidia. Prvým a hneď najzaujímavejším, je rozdelenie inak nerozlučnej dvojice zotrvačky a krokového ústrojenstva medzi prednú a zadnú časť strojčeka. Kým „free sprung“ oscilátor s kmitočtom 18000 v/h a valcovými vyvažovacími prvkami robí na prednej strane garde podivnému hlavnému ciferníku so sklenenou výplňou, nemenej originálny krok sa usídlil na strane, ktorá je počas nosenia skrytá.

Krokový mechanizmus Brivet-Naudot

Pri návrhu kroku s názvom „escapement libre excentrique“ čerpal Cyril Brivet-Naudot z konštrukcie prisudzovanej švajčiarskemu hodinárovi Louisovi Richardovi (1812 – 1875). Výsledkom je mechanizmus pripomínajúci známy „detent spring“ krok, ktorý bol pre svoju vysokú presnosť používaný v námorných chronometroch. Jeho výhodou bola oddelená stavba umožňujúca nerušený pohyb zotrvačky počas celej doby cyklu s výnimkou krátkej impulznej periódy v každom druhom polkmite. Nakoľko sa zub poháňaného krokového kolesa pohybuje takmer rovnobežne s paletou, vzniká len malé trenie a úplne odpadá potreba mazania.

Zobrazenie času na pozícii tretej hodiny má formu subciferníka, pričom minúty označuje na striebornom prstenci modrený oceľový klin umiestnený mimo samotného ukazovateľa. Hodiny sú indikované na drobnom disku, ktorého poloha v rámci ciferníka sa mení v závislosti od otáčania zafírovej platne. Zároveň vďaka prevodu ukazuje hodinovú ručička vždy na aktuálnu hodinu. Keďže hodinkám chýba korunka, pri nastavovaní času opäť príde k slovu kľúčik, s tým rozdielom, že ho treba otočiť a zasunúť o pár milimetrov vedľa.

Naťahovanie hodiniek sa vykonáva pomocou kľúča

Cyril Brivet-Naudot vyrába svoje hodinky na objednávku s možnosťou rozsiahleho prispôsobenia konkrétnemu zákazníkovi. Ak by ste mali záujem, obráťte sa priamo na majstra hodinára a pripravte si minimálne 60-tisíc eur.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.