EONE Time Bradley Compass – oči nepotrebujete, stačí hmat

Michal Pindura 0 08.06.2015

EONE Time Bradley CompassEšte predtým, ako budete čítať ďalej, spravte si s nami malý test. Zavrite oči a skúste zistiť, koľko je hodín. Ak nestojíte v miestnosti s kukučkovými hodinami na stene alebo hlásateľ v rádiu práve neoznamuje presný čas, pravdepodobne neuspejete. Je fakt, že bežný život podobné úskalia neprináša často, no sú prípady, kedy by sa nejaké riešenie zišlo. A ono existuje. Na trhu sa vďaka financovaniu cez portál Kickstarter od roku 2013 vyskytujú náramkové hodinky, s ktorými vám pre zistenie času netreba oči. Vystačíte si s hmatom. Modely EONE Time Bradley umožnia čas nielen vidieť, ale aj cítiť.

Načo je niečo také dobré? Možností uplatnenia hmatového odčítania času je viacero. Nie každé hodinky disponujú určitým druhom batériou napájaného podsvietenia, a aj tie, ktoré majú na ciferníku prvky s naneseným luminoforom, nevyžarujú dostatočne jasný svit neobmedzene dlho. Zoberte si modelovú situáciu, sedíte v potemnenej sále kina, nechcete rušiť okolie rozsvecovaním displeja mobilného telefónu a Superluminova na vašich hodinkách je pre dlhé rukávy košele, pod ktorou hodinky strávili celý deň, mimo hry. Presný čas sa skrátka nemáte ako dozvedieť. Alebo inak. Sedíte na rokovaní, kde by okaté zisťovanie času bolo netaktné a neprofesionálne. Musíte len trpezlivo počkať.

Dva príklady zo života, ktoré zažil už nejeden z nás. K navrhnutiu hodiniek EONE Time Bradley ale ich tvorcov viedli pragmatickejšie dôvody podporené osobnou tragédiou. Modely Bradley sú pomenované podľa nadporučíka americkej armády Brada Snydera, ktorý prišiel o zrak pri zneškodňovaní nálože počas vojenskej služby v Afganistane. Napriek hendikepu získal Brad Snyder dve zlaté a jednu striebornú medailu na paralympijských hrách v Londýne.

EONE Time Bradley Compass - oči nepotrebujete, stačí hmatZ priložených fotografií tohtoročných noviniek EONE Time Bradley Compass bude po ich detailnejšom prehliadnutí princíp fungovania hodiniek asi každému zrejmý. Čas namiesto ručičiek ukazujú oceľové guličky – jedna, krúžiaca po obvode oceľovo-hliníkového púzdra s rozmermi 40 × 11,5 mm, má na starosti hodiny, druhá, s dráhou uprostred minimalistického ciferníka, indikuje minúty. Z obrázkov ale nevidno, že guličky sú v správnej polohe držané pomocou magnetov napojených na švajčiarsky quartz strojček Ronda. Pri dotyku je možné guľôčkami ľahko pohnúť. Po pohýbaní zápästím sa však vrátia na svoje magnetom vymedzené miesto. Lepšiu orientáciu pri hmatovom odčítaní času zabezpečujú reliéfne indexy povlakované v závislosti od modelu PVD v zlatom (Gold), šedom (Graphite) alebo fialovom odtieni (Iris).

Všetky nové modely Compass sú spárované so sivým textilným remienkom. Hádankou je vodeodolnosť, ktorú EONE Time okomentoval slovami: „Odolajú poliatiu, dažďu, umývaniu rúk a krátkemu ponoreniu do vody. Nie sú stavané na vodné športy, plávanie alebo kúpanie.“ Z uvedeného sa dá usúdiť, že novinky s jednotnou cenovkou 295 USD (264 eur) by sa v tabuľke vodeodolnosti zaradili do kolónky 30M.

Zdroj: EONE Time

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.