Eterna ako spiaca princezná? Firma chystá zásadné zmeny

Michal Pindura 2 21.12.2015

Generálny riaditeľ značky Eterna Robert Dreyfuss avizoval zásadné zmenyGenerálny riaditeľ spoločnosti Eterna plánuje v najbližších rokoch vykonať viaceré zásadné zmeny. Jediným sledovaným cieľom je postaviť grenchenskú manufaktúru opäť na nohy.

7. november roku 1856 priniesol zrod firmy Eterna v Grenchene (kantón Solothurn) veľkú úľavu pre obyvateľov regiónu sužovaného vysokou nezamestnanosťou. Výrobou ébauche, následne aj kalibrov a kompletných hodiniek sa Eterna postupne vypracovala na významný hodinársky subjekt. To je však minulosť. Po upadnutí do zabudnutia, čiastočne zapríčineného rozmanitosťou prístupov a stratégií v rýchlom slede sa obmieňajúcich manažmentov, sa značka založená Josefom Girardom a Ursom Schildom snaží vstať z popola. Za jedenásť mesiacov pod vedením Roberta Dreyfussa Eterna v aktuálnom roku výrazne zvýšila predaj.

Omladenie, zaujatie nových pozícií na trhu a revitalizácia spolu s modernizáciou – tak znie plán obnovy a návratu k niekdajšej životaschopnosti, ktorý si vytýčil Robert Dreyfuss a jeho tím. Presvedčenie, že rok 2016 bude novým začiatkom, sa stalo heslom tlačovej konferencie usporiadanej v závere novembra v Interlakene. Podľa odprezentovaných vízií by odrazením od bodu nula mali byť hodinky, ktoré Eterna privezie na veľtrh Baselworld (17. – 24. marec 2016). Na brífingu s novinármi požiadal Robert Dreyfuss!o trpezlivosť a čas na doladenie príprav znovunaštartovania kedysi úspešnej firmy.

Účinným nástrojom na dosiahnutie želaného výsledku by mala byť úprava percentuálneho pomeru medzi pánskymi a dámskymi modelmi. „V súčasnosti tvorí náš sortiment 70 % hodiniek pre mužov a len 30 percent pripadá na modely pre ženy. Tento stav sa pokúsime vyrovnať,“ uviedol Dreyfuss na margo slabej ponuky dámskych kolekcií. Návštevníci bazilejskej výstavy sa už dnes môžu tešiť na dámske časomery radu Kontiki, ktoré dostanú novú identitu a svieži dizajn.

Rovnakej pozornosti ako získanie náklonnosti nežného pohlavia sa na tlačovke dostalo zámeru zvýšiť tržby v Spojených štátoch, kde je dnes Eterna prakticky neznáma. „V USA vidíme značný potenciál, expanzia na tamojší trh by nám pomohla. Ázijské trhy máme podchytené vďaka úzkym väzbám na čínsku skupinu Citychamp, teraz je na rade Amerika,“ dodal Dreyfuss.

Novinka Eterna Royal Kontiki Chronograph, zľava modely 7755.43.50.0280, 7755.40.50.1289 a 7755.43.40.1289

Po tom, čo Eternu v ostatných rokoch viedlo viac manažmentov, ako by bolo vhodné, sa nové vedenie usiluje aj o prinavrátenie strateného imidžu značky. Tím okolo potomka zakladateľa hodinárskej spoločnosti Rotary Moise Dreyfussa sa metaforicky a s istou dávkou humoru stavia do role princa, ktorý svojím bozkom prebudí spiacu princeznú. „Sme schopní dodať Eterne impulz, ktorého priaznivý vplyv sa prejaví už v roku 2017.“

K prvým lastovičkám zvestujúcim chystané zmeny patrí pred pár týždňami inovovaný vzhľad firemnej internetovej stránky a predstavenie modelu Royal Kontiki Chronograph. Kolekciu Kontiki, ktorá azda najlepšie vystihuje gény značky Eterna, novinka obohatila o tri, podľa nás vydarené verzie hodiniek s komplikáciami 12-hodinového flyback chronografu a dátumu. 42,55-milimetrové oceľové kúsky poháňa in-house automat 3916A s výkonovou rezervou 65 hodín.

Zdroj: Eterna, Worldtempus.com, Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (2)

Johann

Tradícia je dobrá vec, no desaťročia stavať prakticky iba na modeli Kon-Tiki, prinášať modely, ktoré sú nie príliš páčivé, to radí Eternu momentálne kdesi do úzadia. Menej je niekedy viac a spájať sa s Číňanmi so zdôvodnením oživenia chodu firmy sa mi javí akosi „kách“. Švajčiarski hodinári boli vždy o pár krokov pred svetom, o nejakej Číne ani nehovoriac. Eterna predsa má slušný park „in hausov“, tradíciu bohatú, má na čom stavať. Či je jej smerovanie v súčasnosti správne, sa dozvieme pomerne skoro.

Dawe

citujem:
,,Ázijské trhy máme podchytené vďaka úzkym väzbám na čínsku skupinu Citychamp, teraz je na rade Amerika,“ dodal Dreyfuss.,,

Trochu to poopravím: obidve spoločnosti, teda Rotary aj Dreyfuss sú teraz pod patronátom CityChamp Watch and Jewellery.
Eterna mala pekne prepracovaný modulárny systém, takže vcelku poľahky ste mohli k ,,základnému,, kalibru doplniť trebárs GMT modul, chronograf, mesačne fázy, večný kalendár, alebo iné – taka hodinárska lego skladačka.
Žiaľ, nejako to nevyužila, a tak 160 rokov histórie a inovácii značky Eterna bude spláchnuté činskými investormi.
Som teda zvedavý na Calibre 39 Chronograph od sesterskej spoločnosti Eterna Movement Company ktory súdruhovia predstavia na najbližšom Baselworlde.
Nič prevratného nečakám, možno upravia rozmery puzdra a pridajú nejaku sviežu farbu na ciferník