Hodinky pod lupou: Čo je to regulátor a čo reguluje?

Michal Pindura 0 05.07.2015

Patek Philippe ref. 5235 Annual Calendar RegulatorS pojmom regulátor sa stretol hádam každý, pre koho hodinky znamenajú viac než len prostý nástroj na zistenie času. Ale čo v skutočnosti tento výraz znamená? Reguluje niečo, a ak áno, čo presne?

Keby sme sa prísne držali faktov, prišli by sme na to, že pod heslom regulátor sa chápu obyčajné náramkové hodinky s nie celkom bežným rozložením ciferníka. Obyčajné v tomto prípade znamená, že existujú desiatky hodinárskych spoločností, ktoré regulátory zaradili do svojej ponuky. Spoznať ich je jednoduché. U náramkových hodiniek vo všeobecnosti platí, že ručičky majú spoločnú os umiestnenú uprostred ciferníka. Pomerne často vídame aj hodinky, ktoré sekundovej ručičke vyčlenili samostatný subciferník pri šiestej alebo deviatej hodine – tzv. malé sekundy. Aj pri tomto rozvrhnutí ale čas odčítavame na základe rôznej dĺžky hodinovej a minútovej ručičky, ktoré sa stále delia o jednu os.

Regulátor ide v separovaní ručičiek od seba ešte ďalej. Hodiny, minúty a sekundy sú zobrazované oddelene, pričom ťažiskovou, v strede ciferníka uloženou jednotkou sú minúty. Je to logické a praktické – minúty si vyžadujú najvyššiu presnosť odčítania. Regulátory indikujú hodiny mimo stred, spravidla na pozícii dvanástej hodiny a priamo oproti nim leží subciferník sekúnd. Samozrejme, rozloženie sa môže meniť, záleží na výrobcovi, pre akú formu sa rozhodne.

Hamilton Regulator Auto ref. H42615753Teraz, keď máme ujasnené, aký typ hodiniek sa smie nazývať regulátorom, ostáva už iba otázka: prečo práve regulátor? Má toto označenie súvis s presnosťou alebo nebodaj s chronometrami? Odpoveď znie, nemá. Alebo skôr, už nemá. V osemnástom storočí bol regulátor synonymom pre vysoko presné hodinky. V určitom zmysle išlo o dnešný chronometer, ale keďže súčasný výraz nebol vtedy na daný účel používaný, pri najlepších hodinách od najlepších hodinárov sa stretávame s názvom regulátor. Dobové pomenovanie nemalo sprvoti nič spoločné s oddeleným zobrazovaním hodín, minút a sekúnd, ako ho poznáme dnes.

Vzťah medzi presnosťou a zobrazením času sa začal vyvíjať až v dôsledku nepriamych účinkov priemyselnej revolúcie. Niekedy v polovici 18. storočia sa výroba presunula z domácich podmienok a malých dielní do veľkých tovární. Robotníci boli odrazu od času a od hodín dovážaných prevažne zo Švajčiarska, Anglicka, Ameriky, Francúzska a Nemecka závislejší, ako kedykoľvek predtým.

Išlo o veľa – zamestnanci si chceli strážiť, aby odrobili iba toľko, koľko musia a zamestnávatelia dohliadali na to, aby bolo odrobené presne toľko, koľko má byť. Snaha o zjednotenie potrieb oboch strán vyústila do zavedenia jednotného času, ktorý bude záväzný pre zamestnanca i zamestnávateľa. Vo veľkej dielni bola druhým dôležitým kritériom náležitá veľkosť hodín. Nie každý vlastnil okuliare do diaľky a odchádzať z pracoviska len kvôli zisteniu času bolo nemysliteľné. Aby sa docielila ešte lepšia čitateľnosť hodín a nedochádzalo k zámene ručičiek, boli hodiny vybavené samostatnými subciferníkmi pre hodiny, minúty a sekundy.

V modernej prítomnosti sa pôvodný význam regulátora vytratil, ale hodinky, ktoré majú na každú jednotku času osobitný ukazovateľ, sa o vymiznutie z katalógov výrobcov určite obávať nemusia.

Zdroj: www.worldtempus.com, wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.