Mechanické hodinky. Ak ich raz vyskúšate, iné už nebudete chcieť

Michal Pindura 3 22.02.2015

TISSOT PRS 516 Automatic T044.614.21.051.00Prešli ste si obdobím, kedy vaše zápästie zdobili quartzové hodinky a máte v úmysle posunúť sa o stupienok vyššie? Ak si vravíte, že by bolo vhodné dať nadobro zbohom elektronike a vydať sa objavovať zákutia ozajstného hodinárskeho remesla, dozrel pre vás čas na poobhliadnutie sa po mechanických hodinkách.

Čo sú mechanické hodinky? V podstate by sme o nich mohli hovoriť ako o jednom z najstarších a najdômyselnejších mechanizmov, aké ľudstvo vynašlo. Mechanické hodinky poháňa namiesto batérie súbor súčiastok, ktorých pohyb zabezpečuje energia vytváraná rozvíjaním stiahnutej pružiny (pera). Detailnejší opis jednotlivých dielov nemal byť a nebude poslaním tohto článku. Ak vás mechanika v hodinkách pohltí naplno, všetky zákonitosti a princípy aj tak budete chcieť pochopiť vo svojom vlastnom poradí. Nejako však treba začať, no nie?

Mechanické hodinky rozhodne nie sú len bezduchý produkt, o ktorom pomaly ani neviete, že ho máte. Zariadenie, ktoré tiká preto, že v jeho vnútri sa pohybuje niekoľko desiatok až stoviek drobných komponentov, sa dá prirovnať k vstupu do lepšej spoločnosti, ale zároveň aj k dôvodu na získanie hlbších vedomostí o jeho fungovaní. Ak by sme batériové „quartzky“, ktoré ste doteraz nosili, označili za povinnú školskú dochádzku, kedy potrebuje prakticky ovládať len to, kde si dáte vymeniť batériu, mechanické hodinky sú univerzitou, ktorú budete aj napriek istým zásadám navštevovať s radosťou.

V prípade, že ste pre mechanické hodinky pevne rozhodnutí – k čomu vám gratulujeme – a vyberáte si konkrétnu značku, respektíve model, je dobré mať na pamäti, že v závislosti od spôsobu naťahovania existujú dva základné typy mechanických hodiniek: ručne naťahované a automaticky naťahované.

RUČNE NAŤAHOVANÉ HODINKY

Pamätáte si, ako váš starý otec každé ráno naťahoval už naučeným ťahmi svoje Primky? Tak to boli hodinky s ručným naťahovaním. Otáčaním korunky pri nich sťahujete pružinu v perovníku (akomsi bubne) ktorá bude počas dňa alebo viacerých dní udržiavať strojček hodiniek v chode. Keď sa pružina rozbalí, rituál naťahovania si zopakujete. Je to ako s holením. Aby ste dobre vyzerali, musíte so železnou pravidelnosťou zobrať do ruky žiletku a ohôliť sa. Ak majú manuálne naťahované hodinky presne ukazovať čas, musíte ich v určitých vymedzených intervaloch natiahnuť. Pre hodinárskych fajnšmekrov niet po počúvaní rytmického tikotu väčšieho potešenia, ako keď si urobia chvíľku pre seba a venujú pozornosť jemnému naťahovaniu hodiniek.

AUTOMATICKY NAŤAHOVANÉ HODINKY

Certina DS Caimano Gent Automatic C017.407.16.057.01Kto by sa chcel rutine naťahovania úplne vyhnúť a prenechať tuto činnosť na hodinky samotné, môže siahnuť po automatoch. Ako už názov napovedá, tieto hodinky sa dokážu naťahovať samočinne. Zdroj energie, ktorým je u ručne naťahovaných hodinkách sila vynaložená na otáčanie korunky, v automatoch nahrádzajú prirodzené pohyby zápästia. Systém vynájdený anglickým hodinárom Johnom Harwoodom v roku 1923 prenáša energiu z pohybov zápästia cez otočné závažie (rotor) na navíjaciu sústavu, ktorá priebežne doťahuje pružinu. Praktické, čo poviete?

S naťahovaním hodiniek súvisí jeden dôležitým parameter, na ktorý by ste pri kúpe hodiniek mali dbať. Takzvaná rezerva chodu, niekedy nazývaná tiež výkonová rezerva alebo doba autonómie, vyjadruje, ako dlho sú hodinky schopné prevádzky bez toho, aby im bola dodávaná energia. Ľudia, ktorí automatické hodinky neskladajú zo zápästia, sa nemusia rezervou chodu príliš zaoberať. S najväčšou pravdepodobnosťou sa s jej limitmi nikdy nestretnú. Budúci majitelia ručne naťahovaných modelov, prípadne tí, ktorým cez noc – alebo rovno cez víkend – hodinky na ruke prekážajú, by mali zvážiť nákup hodiniek s výkonovou rezervou prispôsobenou svojim zvykom. Na trhu sa v rozumných cenových hladinách dajú kúpiť modely, ktorých rezerva chodu dosahuje 38, 42, ale aj viac než 70 hodín. Ak sa o mechanické hodinky chcete postarať so všetkou vážnosťou, určite zvážte nákup naťahovača (windera). Tento prístroj udrží hodinky po zložení zo zápästia v optimálnom stave natiahnutia, ktoré má priamy dopad na presnosť ukazovania času i životnosť strojčeka.

Tak čo, rozlúčite sa s batériovými hodinkami a prejdete k čistej mechanike? Ak ste pripravení na pravidelné servisné prehliadky, ktoré sú pre hladký chod zložitého ozubeného ústrojenstva nevyhnutné a svojim budúcim hodinkám odpustíte pre ich mechanickú povahu dennú odchýlku v rádoch jednotiek až desiatok sekúnd, máme pre vás skvelú správu – ste ideálnym adeptom na nosenie hodiniek s dušou. V našej ponuke si môžete vybrať z automatických modelov značiek Certina, Citizen, Hush Puppies, Lacoste, TimexTissot. Záujemcom o hodinky s ručným naťahovaním odporúčame vybrané modely švajčiarskeho výrobcu Cimier.

Pridať komentár

Komentáre (3)

Lukas Marsalka Dobry den, cca pre mesiacom som si od Vas zakupil Tissot hodinky s Powetmatic 80. Doteraz som sa akosi nepodarilo dostat k instrukcii ako hodinky natahovat manualne korunkou. Vedeli by ste mi tuto info prosim vas podat? Vopred Dakujem S pozdravom Lukas Marsalka
Alexander Kúpil som si v septembri 2015 roku hodinky CERTINA DS POWERMATIC 80. Sú to moje tretie hodinky tejto značky a som maximálne spokojný. Doporučujem
katarina Zujimaju ma mechanicke damske hodiny