Mondaine Helvetica 1 Smart 1957 – objednajte rýchlo, ušetríte

Michal Pindura 0 26.08.2015

Mondaine Helvetica 1 Smart 1957Majú sa podľa vás firmy vyrábajúce inteligentné hodinky ešte čo učiť, aby sa ich produkty dali normálne nosiť a boli pritom naozaj užitočné? Ak vo vás lacné nositeľné zariadenia, ktoré zaplavujú obchody ako jarné povodne doteraz nevyvolali ani náznak záujmu, novinka od švajčiarskej značky Mondaine by to mohla zmeniť. V prípade, že sa pre limitovaný model Helvetica 1 Smart 1957 rozhodnete dostatočne skoro, môžete navyše výrazne ušetriť.

Spoločnosť Mondaine so svojou smart prvotinou verejne debutovala na veľtrhu Baselworld 2015. Hodinky, ktoré boli predstavené súčasne s obdobnými počinmi od značiek Alpina a Frederique Constant už vo februári, zvládajú prakticky všetko, čo stále populárnejšie fitnes trackery. V súčinnosti s náležite vybaveným smartfónom počítajú kroky, prejdenú vzdialenosť, monitorujú spálené kalórie, kvalitu spánku a po prekročení časových pásiem automaticky korigujú čas. Na rozdiel od plastových, neraz nedôstojne vyzerajúcich trackerov, je Mondaine Helvetica 1 Smart 1957 zariadením akoby z inej, luxusnejšej dimenzie.

Tradičný vzhľad, na ktorom si Mondaine dáva záležať aj pri normálnej, menej smart produkcii, je pre mnohých ľudí tým, čo im u „wearables“ bytostne chýba. U quartz modelu s označením MH1.B2S80.LB si tradicionalisti prídu na svoje. Veď čo už môže byť viac štandardné ako okrúhle púzdro a čierny kožený remienok? Ciferník novinky je prehľadný, bez akýchkoľvek digitálnych elementov. Mondaine je skrátka verný layoutu, ktorý roky uplatňuje na nástenných hodinách Švajčiarskych federálnych železníc.

Mondaine Helvetica 1 Smart 1957, ref. MH1.B2S80.LB

Klasickému púzdru z nehrdzavejúcej ocele 316L ale moderna nie je úplne cudzia. Ostrejšie línie a prudké skosenia plôch dávajú spoločne s antireflexným zafírovým sklom a tlačidlom maskovaným za korunku najavo, že združený analógový indikátor na šiestej hodine nebude len originálne spracovaným multifunkčným dátumom.

Mondaine Helvetica 1 Smart 1957, ref. MH1.B2S80.LB, zadná strana hodiniek

Mondaine Helvetica 1 Smart 1957 potrebujú pre využitie svojho inteligenčného potenciálu mobilný telefón s operačnými systémami iOS alebo Android vo verziách 8, respektíve 4.4 a vyšších. Nároky na softvérovú výbavu sú dané požiadavkami aplikácie MotionX od Fullpower Technologies. Kalifornskí technológovia sa nechali spoločnosťou Union Horlogère (materská firma značiek Alpina a Frederique Constant) zlákať na založenie spoločného podniku Manufacture Modules Technologies, ktorého platforma Horological Smartwatch Open Platform je po získaní licencie k dispozícii tretím stranám.

Všetko je to pekné, ale čo výdrž batérie? Známa boľačka inteligentných hodiniek sa tu nekoná. Určite aj vďaka absencii displeja sa model Helvetica 1 Smart 1957 pýši výdržou vymeniteľnej batérie na úrovni dvoch rokov. Ak by sme mali predsa len nájsť niečo negatívne, bola by to nízka vodeodolnosť. Športovejšie založených spotrebiteľov, ktorí sa vody úplne nestránia, 30M sotva poteší. Na druhú stranu, kto by o týchto hodinkách išiel hovoriť ako o športovom príslušenstve?

Na internetových stránkach značky Mondaine sú v týchto dňoch spustené predobjednávky. Až do 6. septembra je smart novinku možné kúpiť za 795 CHF (752 €). Po tomto dátume, ale zrejme ešte skôr, sa cena vráti na pôvodne oznámených 895 CHF (747 €). Prečo skôr? Mondaine totiž do predpredaja vyčlenil len 1957 exemplárov. Už na prvý pohľad sa z nezvyčajne zvoleného čísla dá vyčítať istá symbolika. Emisia 1957 kusov má poukázať na rok, v ktorom švajčiarsky typograf Max Miedinger vytvoril font Helvetica. Práve tento typ písma bol použitý na ciferníku, konkrétne pri skladaní nápisu „Helvetica Smart Swiss Made“ a pri troche obrazotvornosti ho nájdete zašifrovaný aj do úchytov remienka.

Zdroj: Mondaine

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.