Prim Pilot – možno nie sú dokonalé, ale sú „naše“

Michal Pindura 11 30.09.2015

Prim Pilot, verzia s oranžovým NATO popruhomPokiaľ niekto, kto od nepamäti nosil k obleku kravatu, sa v spoločnosti z čista jasna zjaví s motýlikom, musí počítať so zvedavými otázkami, prečo tak spravil. Svoje o tom vie aj značka Prim. Tradičný český (československý) výrobca hodiniek, ktorý odchoval prinajmenšom dve generácie na mechanických Spartakoch a Orlíkoch, sa po uvedení nového modelu Pilot stretáva s rozporuplnými reakciami a je prinútený čeliť pripomienkam nielen k ich vzhľadu.

Novinka z dielní manufaktúry Prim mieria hlavne do radov priaznivcov športov a nenáročných outdoorových aktivít. Letecké quartzky sú ale vďaka nápaditému a podľa nás podarenému civilnému dizajnu vhodné aj na bežné každodenné nosenie.

Už z názvu je možné vyčítať, že v prípade hodiniek Prim Pilot máme dočinenia s modelom, ktorý je svojím zovňajškom posielaný do kokpitu lietadiel. Novinka odkazuje na palubné prístroje, využívané predovšetkým v sovietskych lietadlách Mikojan-Gurevič MiG-15 a MiG-21 – stíhačkách, ktorých licenčná výroba prebiehala v ČSSR a na ich produkcii sa podieľali československé letecké závody.

Dominantou a najvýraznejším poznávacím znakom ciferníka krytého konvexným zafírovým sklom sú veľké dvojciferné číslice hodín. Zásluhou osobitého „leteckého“ fontu je asociácia s budíkmi na prístrojových doskách legendárnych stíhačov nadzvukovo rýchla. Ciferník je letecky prehľadný, kontrastný s luminiscenčným náterom na indexoch. Čo však pôsobí nedotiahnuto a u novinky sa stalo jedným z tŕňov v oku internetových diskutérov je logo PRIM • MANUFACTURE • 1949. Tri rôzne veľkosti a typy písma mu na príťažlivosti určite nepridávajú.

Matné pieskované púzdro je povrchovo ošetrené technológiou fyzickej depozície z pár (PVD). Vrstva karbonitridu titánu a hliníka TiAlCN s tvrdosťou 2800 Vickersov chráni oceľ 316L pred poškrabaním a koróziou. PVD povlak je chemicky stály a narozdiel od laku sa vzhľadom na použitú technológiu, ktorá priamo spojí deponovaný a podkladový materiál, nemôže olúpať. Hodinky je tak možné nosiť aj v náročnejších podmienkach, pri fyzickej práci či športe. Zameraniu nových modelov zodpovedajú NATO popruhy z nylonu, respektíve z kože. Len ťažko sa však zbavujeme hlodavých myšlienok, či pre outdoorové hodinky, za aké sú Prim Pilot vydávané, je vodeodolnosť 50M/5ATM dostatočná hodnota.

Prim Pilot, detail ciferníka

Na plnom skrutkovacom viečku je laserovým lúčom vytvorené grafické znázornenie názvu modelu Pilot, ktorému sekunduje gravírovaná textová informácia o pôvode hodiniek v Novom Měste nad Metují. Na počudovanie, nikde na hodinkách sa nenachádza pre značku Prim príznačný nápis Czech Made. Azda aj preto vznikli náznaky špekulácie, kde sú vlastne novinky vyrábané.

Konšpiračné teórie ale dajme bokom. Isté je, že modely Pilot vyvolali v kruhoch internetových diskutérov rozpačité ohlasy. Najviac prepierané boli veľkosť a tvar korunky a na pilotky malý priemer púzdra. Kým zvláštna, poriadne napumpovaná korunka pripomínajúca piest motora je naozaj rozporuplná a nemusí sa trafiť do všeobecného vkusu, 40 mm priemer sa z nášho pohľadu stal terčom sťažností neprávom. Takto dimenzované hodinky pristanú väčšine zápästí a čitateľnosť ciferníka nebola rozhodnutím dizajnérov nijako zdiskriminovaná. Nakoniec, v ktorej leteckej príručke je napísané, že hodinky pre pilotov musia byť veľkostne nadpriemerné?

Prim Pilot, laserom gravírované viečko

Prim Pilot sú – až na slabšiu odolnosť voči vode – prakticky koncipované hodinky osadené kvalitným quartz strojčekom. Trojručičkový kaliber 38 (Ronda 715, 25,6 × 2,75 mm, 5 ložiskových kameňov), ktorý je službe od roku 1992, sa síce nezavďačí spotrebiteľom prahnúcim po tikote ozubených súkolí, no na druhú stranu sa vrchovatou mierou podpísal pod maloobchodnú cenu 9900 Kč. Chcieť od značky Prim, aby do hodiniek za 365 eur vložila jeden zo svojich in-house kalibrov, je požiadavkou hraničiacou so znevažovaním umu československých hodinárov.

Prim Pilot, farebné varianty NATO popruhov

Modely Prim Pilot sú dostupné s viacerými farebnými vyhotoveniami remienkov. Okrem štyroch základných kombinácií ponúka značka aj možnosť takmer ľubovoľných individuálnych úprav. Zákazník tak svoje hodinky môže zaodieť do farieb, ktoré odrážajú jeho štýl obliekania alebo vyjadrujú náklonnosť k niektorému športovému klubu.

Zdroj: Prim – ELTON hodinářská, a.s., Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (11)

Bobby

Osobne si myslim,ze znacka Prim nema co ponuknut ( pre niekoho je to nostalgia ). Na tychto pilotkach ocenujem dizajn,ale ta cena je prehnana,ako tu uz spominali v diskusii,za male peniaze sa daju kupit ovela kvalitnejsie kusky hodiniek a o pilotkach ani nehovoriac. Prim ako znacka ma nikdy nezaujala,az na Orlik a pokracovania,ale za taku cenu a taku kvalitu,ako som mal moznost citat a vidiet foto recenziu na tie hodinky,tak som bol zhrozeny a znechuteny tou kvalitou. Takze Prim jednoznacne odmietam.

Michal Pindura

Pôvodne som nemal v úmysle reagovať, aby som nevyznel vzťahovačne, ale nedalo mi. Každopádne som rád za všetku konštruktívnu kritiku, hoci naše názory na vec sa nie vždy musia stretnúť. Odpoveď na otázku o cieľovej skupine by (hádam) vedeli dať len páni z vedenia značky Prim. Z môjho pohľadu sú vyššie ceny nástrojom k odlíšeniu sa od produkcie MPM-Quality. Dá sa to aj inak, napr. vyšším podielom ručnej práce, už toľkokrát spomínanými in-house strojčekmi – a myslím, že Prim to aj robí – ale cena je prvé, čo si zákazník všíma.

Dawe

Ako som už písal,neberte to osobne a nechcem, aby ste si rečnícke otázky vzťahovali na seba.Obaja vlastníme stare mechaniky od Prim a obaja vieme prečo.
Nikto Vám nepopiera Vaše znalosti a potrebný nadhľad. Určite sa ale zhodneme na tom, že pri aktualnej stratégii Prim Manufacture 1949 nam mechaniku za 365€ neponukne.
to, že si stále kladiem otázku kto je cieľová skupina pre tieto pridrahé hodinky ? na veci nič nemení …

Michal Pindura

Ako vravím, mám ku značke Prim osobný vzťah. Nijako to nepopieram, ale hanbiť sa za to tiež nebudem. Je zrejmé, že sa nezhodneme, každý máme svoj názor a asi si ho zobrať nenecháme. Áno, bolo by skvelé, keby Prim držal krok v inováciách so švajčiarskymi značkami, to by som si želal aj ja, lenže finančné a tiež hodinárske zázemie v Čechách a Švajčiarsku sa v súčasnosti (a ktovie, či vôbec niekedy) nedajú veľmi porovnávať. Ako ja nemôžem – a ani nebudem – namietať voči Vášmu postoju k nadsadenej cene modelu Diplomat, berte, prosím, Vy môj skeptický názor na 365-eurovú mechaniku od Primu, ako niečo, čo sa určite ani Vám nezdá v blízkej budúcnosti reálne. Len mimochodom, o in-house kalibroch od Orisu som písal za posledný rok minimálne v dvoch článkoch. Verím, že ste postrehli, ako sa k nim staviam. Už len z tohto dôvodu si nemyslím, že by mi chýbali znalosti a potrebný nadhľad. Znova zopakujem, vyjadroval som sa k fikcii (v momentálnej situácii): mechanika Prim za 365 eur.

Michal Pindura

Osobne si nemyslím, že sa v blízkej (a zrejme ani ďalekej) dobe dočkáme automatov Prim s WR 100M za 500 €. Ceny značky sú proste nastavené inak. V ostatnom Vám dávam za pravdu, vždy sa nájde niečo, čo sa dá vylepšiť.

Johann

Pán Pindura, ono by tie vylepšené PRIMky mohli pokojne stáť okolo 500 €, ale už by boli v inej kategórii ich ponímania. Som usrozumený s tým, že s mechanikou by boli drahšie. A v tom by sa PRIMáci mohli poučiť aj od iných firiem, ktoré sa pilotkami zaoberajú podstatne dlhšie. So želaním všetkého dobrého Johann

Michal Pindura

Pokiaľ viem, komplikácie nikdy neboli hlavnou devízou kalibrov Prim (o MPM-Quality sa nemusíme baviť, to je na inú debatu). Priznávam, možno je u mňa pohľad na strojčeky Prim ovplyvnený nostalgiou, spomienkami na hodinky, ktoré nosil môj starý otec a čiastočne aj patriotizmom k „domácim“ výrobkom, ale názor na ne asi až do konca života nezmením. Súhlasím, že existujú aj lacnejšie mechanické hodinky, ale rovnako tak existujú aj drahšie a nemusia mať ani jednu prídavnú komplikáciu. Pri písaní článku som sa snažil o nezaujatý postoj, ale takisto som musel zohľadniť aj cenovú politiku značky Prim. Ak raz stojí jej najlacnejšia mechanika Linea 36 32000 Kč (a aj to sa jedná o ETA 2824-2), aký zmysel by malo teoretizovat o mechanike za 9900 Kč?

Michal Pindura

Vďaka za upozornenie. Samozrejme, správne malo byť MiG-21 (resp. MiG-15).

MaD

„Novinka odkazuje na palubné prístroje, využívané predovšetkým v pôvodne sovietskom lietadle Mikojan-Gurevič MiG-29 – slávnej stíhačke, ktorej licenčná výroba prebiehala v ČSSR a na jej produkcii sa podieľalo niekoľko československých leteckých závodov. “

Prosím Vás, o tomto som nikdy nepočul. Odkiaľ čerpáte túto informáciu. Ďakujem.

Michal Pindura

Ďakujem za reakciu. V mnohom sa zhodneme, dokonca aj na vyššej cene za quartz hodinky. Rozhodne si však myslím, že suma, ktorú Prim za tieto hodinky pýta, by in-house mechaniku ponížila. Nehovoriac o tom, že Prim veľmi dobre vie, akú hodnotu jeho manufaktúrne kalibre majú.

Johann

Dobrý deň. Prvý pokus PRIMu o „pilotské“ hodinky je naozaj dosť obtiažne hodnotiť. Na jednej strane je výborne trafený design ciferníka, ktorý je super prehľadný a slušné telo hodiniek. No umiestnenie a tvar loga je doslova hrozný. Úplne by totiž stačilo PRIM a rok 1949 pod týmto logom alebo jednoducho celé logo jednoducho vynechať a dať ho do gravúry na spodné viečko. Na ciferníku by úplne stačilo dať jemné „Czech made“ klasicky do oblasti čísla 6. Veľkosť púzdra by som možno zväčšil na 42 mm, no to je vec vkusu, veľkosť 40 je tak akosi unisex. Korunka by bola fajn, keby neslúžila iba na nastavovanie presného času, a na parádu, ako je to v týchto quarzkách. Odolnosť voči vode je dostatočne skomentovaná v recenzii, niet čo dodať. Na rozdiel od recenzenta, ktorého si veľmi vážim, sa mi cena quarziek v tomto ponímaní vidí predsa len trocha vysoká a ja by som tých 365 € nedal. Ak by výrobca v budúcnosti predsa len vložil do pomerne kvalitného puzdra mechanický strojček alebo automat a rozumne upravil drobnosti na ciferníku, upravil vodotesnosť aspoň na 100 a dal na hodinky aj čierny kožený remienok, dalo by sa už o kúpe aspoň trocha uvažovať. V tomto poňatí, ako sú prezentované teraz sa mi totiž javia tieto hodinky ako trocha lepšia čína.