Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon – debut kráľovskej komplikácie

Michal Pindura 0 11.05.2015

Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon, ref. 1842 BSF 20001Ženevská značka Raymond Weil o rok oslávi okrúhlych štyridsať rokov pôsobenia na trhu. Založenie spoločnosti v roku 1976 bolo, s ohľadom na vtedajšie dianie v hodinárskom priemysle, riskantnou a zároveň odvážnou reakciou na inváziu lacných a vysoko presných quartz hodiniek, ktorá reálne hrozila likvidáciou bašty hodinárskeho remesla. Od samého počiatku boli hodinky Raymond Weil navrhované s dôrazom na cenovú dostupnosť, trendovosť a príjemné nosenie. Museli byť. V pohnutej dobe, kedy viaceré tradičné manufaktúry balansovali nad priepasťou bankrotu, by inak vznik novej značky nemal zmysel.

V polovici deväťdesiatych rokov patril Raymond Weil – čo sa týka množstva predaných hodiniek – do skupiny piatich najúspešnejších švajčiarskych značiek. S cenami obyčajne držanými v mantineloch 600 až 1100 frankov sa ženevská spoločnosť ocitla v segmente strednej triedy v partii firiem ako TAG Heuer, Tissot a Longines. Strednej triedy sa Raymond Weil drží dodnes.

Súčasnosť ale možno pre značky, ktoré oslovujú najpočetnejšiu skupinu zákazníkov, zrodila nového protivníka – smart hodinky. Inteligentné hodinky síce trpia detskými chorobami a vo vývoji majú stále čo doháňať, no potenciál rozdrobiť dosiaľ zomknuté šíky zákazníkov značiek zameriavajúcich sa na túto cenovú kategóriu v sebe, zdá sa, majú. Takže, otázka znie jasne: čo treba spraviť, aby si firmy najviac dotknuté príchodom nositeľných technológií pripravili pôdu pre blízku budúcnosť v čiernych číslach?

Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon

Odpoveďou pre uvedomelejších a náležite materiálne (finančne) zabezpečených výrobcov hodiniek by mohlo byť rezolútne odlíšenie sa od moderného plebsu niečím, čo bolo ešte donedávna považované za svätý grál hodinárskeho remesla, niečím, čo pred desiatimi rokmi bola schopných do hodiniek implementovať iba hŕstka hodinárov. Nebudeme dlho naťahovať – áno, je to tourbillon. Komplikácia vynájdená legendárnym hodinárom Abrahamom-Louisom Breguetom sa pre značku Raymond Weil stala symbolom nadchádzajúceho jubilea a tiež znamením začínajúcej snahy o diferencovanie svojej produkcie od masy, ktorá bude vábiť spotrebiteľov na nekonečné možnosti techniky.

Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon, ciferník v štýle hmatníka violončela

Prečo sa barličkou švajčiarskych fachmanov stal práve tourbillon? Jedným z vysvetlení je jeho ľahšia dostupnosť. Kým v nedávnej minulosti bol tourbillon obohnaný hradbami remeselnej náročnosti a vysokých nákladov na výrobu, ktoré od neho väčšinu firiem odradili, dnes je možné hotové riešenie kúpiť od externých dodávateľov. To má, samozrejme, dopad na zníženie ceny a čiastočne aj na stratu aury absolútneho hodinárskeho božstva. Napriek tomu (alebo práve preto) získava tourbillon čoraz viac popularity medzi fanúšikmi technicky vyspelých hodiniek. Niet sa čo čudovať, kúzelný pohyb regulačného orgánu, ktorý je takmer bez výnimky viditeľný zo strany ciferníka, má v sebe dosť charizmy na to, aby každý, komu na ňom spočinie zrak, vyjadril obdiv nad tradíciami a fortieľom majstrov hodinárov.

Aj keď ceny už nie sú také vysoké ako kedysi, vo všeobecnosti naďalej platí rovnica, že hodinky s komplikáciou tourbillonu stoja výrazne viac ako modely, ktorým sa neušiel. V prípade novinky Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon (ref. 1842 BSF 20001) sa žiadna cenová senzácia nekoná. Teda, ako sa to vezme. 39000 frankov (37600 eur) je dosť, ale pre spravodlivosť treba spomenúť, že priemerná cena vyššie postavených švajčiarskych hodiniek s tourbillonom sa – až na svetlé výnimky (ako napríklad nedávno predstavený model TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02 Tourbillon Chronograph s ohlásenou cenou 14900 frankov) – zvyčajne pohybuje okolo 70000 eur. Navyše sa bavíme o edícii limitovanej desiatimi kusmi a o prvých hodinkách Raymond Weil, ktoré sa hrdia kráľovskou komplikáciou. Za punc výnimočnosti sa platí, no tu medzi cenou a pridanou hodnotou vládne harmonická rovnováha.

Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon, viečko so zafírovým priehľadom

Meno nového modelu má priamy súvis s vášnivým vzťahom zakladateľa spoločnosti k vážnej hudbe. Nijako tým nevybočil z línie nastavenej pre všetky ostatné hodinky v ponuke značky, ktoré každé nesú názov nejakým spôsobom spätý s týmto druhom umenia. Súčasný šéf značky Elie Bernheim (vnuk Raymonda Weila) vysvetľuje tvorbu názvu z pohľadu firmy revolučnej novinky kombináciou lásky k hudbe, akú pozoroval u svojho starého otca a vlastnej slabosti pre violončelo.

Ručne naťahovaný kaliber modelu Nabucco Cello Tourbillon RW1842 nie je in-house (vyvinutý v rámci firmy), ale to nijako nedegraduje strhujúci vizuál hodiniek. Naopak, strojček vďaka triezvemu zdobeniu podčiarkuje moderný dizajn a akcentuje vzdušnosť otvoreného ciferníka navrhnutého v štýle hmatníka violončela. Ak sa tourbillonu prizriete bližšie, zistíte, že modernosť sa vzhľadom nekončí. Modré krokové koleso je vyrobené z kremíka, relatívne nového materiálu v hodinárskom priemysle, ktorý minimalizuje trenie a energetické straty na ceste od regulačného aparátu k ozubenému súkoliu. Na druhej, tradičnejšej strane mince hodiniek stojí ako protiváha k high-tech kremíku zotrvačka s vyvažovacími skrutkami.

Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon, balenie hodiniek

Klietka tourbillonu je na správnom mieste (pozícia šiestej hodiny) istená čiernym mostíkom v tvare „efa“ otvorov na hornej doske violončela. Rovnaký mostík povlakovaný čiernym PVD slúži ako opora protiľahlému obnaženému perovníku, ktorého hnacia sila je dostatočná na poskytnutie vynikajúcej 105-hodinovej výkonovej rezervy.

Okružie rozmerovo štedrého púzdra z titánu, leštenej ocele a uhlíkových vlákien (46 × 15,25 mm) je pokryté ryhami reprezentujúcimi notovú osnovu. Pozoruhodným parametrom, ktorý predznačuje použitie skrutkovacej korunky, je odolnosť voči vode až 200M. Vodeodolnosť typická skôr pre potápačské hodinky udivuje o to viac, že viečko nie je plné, ale spriehľadnené zafírovým kryštálom. Zafír s obojstranným antireflexom, celkom prirodzene, prekrýva aj ciferník.

Hodinky Raymond Weil Nabucco Cello Tourbillon spárované s čiernym remienkom z kože nílskeho krokodíla budú predávané v tematicky zladenej drevenej kazete.

Zdroj: Raymond Weil

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.