Richard Mille nasadí v hodinkách RM 011 inovatívny karbón NTPT

Michal Pindura 0 15.10.2013

Púzdro z karbónu NTPTUž niekoľko rokov je manufaktúra Richard Mille priekopníkom v oblasti nasadzovania nových materiálov, aké predtým neboli v stavbe hodiniek použité. Túto jeseň si švajčiarski high-tech hodinári pre potreby zostrojenia púzdra modelu RM 011 NTPT osvojili uhlíkový kompozit NTPT (North Thin Ply Technology). Len pár mesiacov po uvedení hodiniek RM 011 s telom vyrobeným z hnedého nitridu kremíka (na obrázku pravo dole) sa tak pozeráme na ďalší príklad toho, že fantázia a možnosti hodinárov sú takmer nevyčerpateľné.

Karbón v mnohých jeho formách bol v uplynulých rokoch použitý prakticky pre všetky komponenty náramkových hodiniek. Uhlíkové sú púzdra, ciferníky aj niektoré časti kalibrov, ale kompozit NTPT je v hodinárstve úplne nový typ karbónu. Inovatívny materiál bol pôvodne vyvinutý pre závodné jachty, konkrétne sa z neho tkali extrémne ľahké a odolné plachty. Po jachtách sa NTPT presadil tiež v podvozkoch monopostov Formule 1 a v trupe solárneho lietadla budúcnosti Solar Impulse 2.

NTPT karbón je okrem odolnosti špecifický aj vzhľadovo. Jeho povrch pripomína zvlnením viac kresbu dreva ako bežne vídaný prekladaný karbón. Pozoruhodná textúra je dôsledkom paralelného ukladania viacerých vrstiev delených uhlíkových vlákien. Vrstvy s maximálnou hrúbkou 30 mikrometrov sú impregnované živicou a následne tkané na prístroji, ktorý upravuje sklon vlákna o 45 stupňov medzi jednotlivými vrstvami. Po zahriatí na 120°C za pôsobenia tlaku šiestich atmosfér je NTPT karbón pripravený na opracovanie v CNC obrábacích strojoch ateliérov ProArt Richard Mille.

Spôsob tkania karbónu NTPT

Richard Mille RM 011 Silicon Nitride

V priamom porovnaní s ostatnými uhlíkovými kompozitami je NTPT karbón vďaka výnimočným fyzikálnym vlastnostiam odolnejší v ťahu o 25% a až o 200% odolnejší voči vzniku mikrotrhlín.

V prípade chystaných hodiniek chráni NTPT karbónové púzdro automatický kaliber RMAC1 s príznačne výraznou apertúrou dátumovky umiestnenou na pozícii dvanástej hodiny, ktorej sekunduje indikátor mesiaca pri štvrtej hodine. Strojček s komplikáciou flyback chronografu a variabilnou geometriou rotora je vyrobený z titánu a jeho dvojitý perovník mu poskytuje pohybovú rezervu 55 hodín.

Zdroj: Richard Mille

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.