Sequent SuperCharger – prvé smart hodinky, ktoré netreba nabíjať

Michal Pindura 0 12.09.2017

Sequent Supercharger - prvé smart hodinky, ktoré netreba nabíjať

Čím sú vlastne smart hodinky? Ani ryba, ani rak, zlátaný paškvil alebo produkt, ktorý čaká žiarivá budúcnosť plná úspechov? Jedno aj druhé môže byť správne. Pre väčšinu ľudí so záľubou v kvalitných hodinkách sú však dnešné smart hodinky výmyslom, nad ktorým stihli zlomiť palicu skôr, než ich stihli presvedčiť o svojich kvalitách.

Skepsa voči smart revolúcii v mnohých prípadoch vychádza z jediného – z potreby pomerne častého nabíjania, ktoré prakticky znemožňuje plnohodnotné používanie. Ak raz musíte tŕpnuť, či sa vám hodinky nevybijú vo chvíli, keď by sa vám najviac hodili, a nemôžete sa na ne spoľahnúť, o komforte používania sa veľmi hovoriť nedá.

Sequent Supercharger, hodinky využívajú vlastnú aplikáciu

Aký názor by ste si však utvorili o inteligentných hodinkách vybavených všetkými modernými vymoženosťami, keby boli schopné nabíjať sa za pochodu spôsobom rovnakým, ako to zvládajú samonaťahovacie mechanické modely? Nie, to nie je utópia. Na portáli Kickstarter sa počas letných prázdnin objavil produkt s názvom Sequent SuperCharger, ktorý sľubuje nabíjanie akumulátora energiou získavanou z prirodzených pohybov ruky.

Pokiaľ vás vystrelilo zo stoličky a začali ste sa tešiť, že sa inžinierom konečne podarilo vyvinúť dostatočne účinnú technológiu, ktorá „z ničoho“ utiahne energeticky náročný displej smart hodiniek, trochu vás schladíme. Sequent SuperCharger patria do kategórie takzvaných hybridov. Tieto modely sa zaobídu bez displeja, pričom všetky smart informácie vrátane monitorovania srdcovej frekvencie, činnosti, spánkových cyklov a ktovie čoho ďalšieho tlmočia nositeľovi cez analógové ukazovatele na ciferníku, respektíve cez aplikáciu nainštalovanú v mobilnom telefóne. Ak si odmyslíme experimenty so smart sponami či náramkami, cestou hybridných smart hodiniek sa vydali takmer všetky známe hodinárske firmy, ktoré chcú svojim zákazníkom ponúknuť to najlepšie z oboch strán barikády. Technofili dostanú svoje funkcie, hodinárski gurmáni zase prvotriedny vzhľad.

Sequent Supercharger, z tohto všetkého sa hodinky skladajú

V poriadku, teraz už vieme, že na displej sa nepozrieme. A čo ďalej? V kampani založenej na Kickstarteri v prvých júlových dňoch, sa o financie ľudí uchádzal projekt hodiniek, ktoré tiež operujú s prívlastkom hybridné. Tentokrát však ide o hybrid v pravom zmysle slova. Spojenie mechanických hodiniek s nositeľnými technológiami je úkazom, s akým sme sa dosiaľ nestretli. V prípade hodiniek Sequent SuperCharger sa totiž nejedná o schizofrenické zariadenie, v ktorom by sa vedľa seba tlačili na sebe nezávislé moduly, ako sme to videli u modelov Kairos, ale o vzájomne prepojené jednotky.

Prepojenie mechanickej a smart časti nie je iba okrajové. Bez mechaniky zastúpenej rotorom a kinetickým systémom premieňajúcim pohybovú energiu na elektrickú by ani jedna z integrovaných technológií nemohla pracovať. Sequent uvádza, že rotor automaticky naťahovaných hodiniek nosených počas celého dňa sa za tento čas otočí približne 4000-krát (započítané sú aj nekompletné rotácie). Na priloženom videu je zachytený priebeh premeny energie od sekvenčného kompresora, cez patentovaný perovník až po mikrogenerátor, ktorý zásobuje akumulátor. Podľa tvrdení zástupcov značky je systém schopný vyrobiť toľko elektrickej energie, aby ste hodinky nemuseli nabíjať.

Sequent Supercharger, detail ciferníka

Model SuperCharger by mal byť rozmerovo zhruba rovnaký, ako je priemer u bežných pánskych hodiniek. 42,5 × 14,8 mm je tak akurát – ani veľa, ani málo. K oceľovému púzdru vo vyhotovení s povrchovo neupravenou oceľou alebo oceľou povlakovanou čiernym PVD (vodeodolnosť 50M) je na výber množstvo zaujímavých remienkov z kože Horween, kaučuku či nylonu. Čo sa týka dizajnu, hodinky sú skôr jednoduchšie, bez zbytočných dekorácií a ozdôb. Pod klenutým sklom Gorilla Glass nájdete dve zaoblené centrálne ručičky a identický počet horizontálne uložených ručičkových indikátorov. Ľavý ukazuje stav nabitia akumulátora, pravý poskytuje prehľad o aktivite nositeľa. Jediným vizuálnym náznakom, ktorý prezrádza smart povahu hodiniek, je zapustená viacfarebná dióda pri šiestej hodine. Jej úloha je jasná – upozorňuje na notifikácie sociálnych sietí, prijaté SMS a podobne.

Sequent Supercharger, zadná strana

Sequent SuperCharger sa k telefónu pripájajú bezdrôtovo prostredníctvom bluetoothu a vlastnej aplikácie. Z funkcií môžete využiť GPS a v ponuke je tiež senzorová výbava na čele s akcelerometrom, vďaka ktorej máte prehľad o tepovej frekvencii, prejdených krokoch a na zahodenie nie je ani biofeedback. Cestovatelia často prekračujúci časové pásma určite uvítajú automatické nastavenie hodiniek podľa údajov, ktoré mobilný telefón získa od mobilných operátorov, prípade z časových serverov.

Máte záujem a nestihli ste projekt zafinancovať? V tom prípade sa síce nemôžete tešiť na cenu od 149 do 299 švajčiarskych frankov, no stále máte možnosť si hodinky kúpiť. Ak všetko dopadne, ako si tím, v ktorom je aj trojica mladých Čechov predstavuje, maloobchodná cena by nemala prekročiť 638 frankov (580 eur). Prvé dodávky pre investorov sa očakávajú v priebehu decembra 2017.

Zdroj: www.kickstarter.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.