Swatch Sistem51 – prvý strojček vyrábaný bez zásahu ľudskej ruky

Michal Pindura 0 20.05.2013

Swatch Sistem51Pred tridsiatimi rokmi vytrhli hodinky Swatch švajčiarsky hodinársky priemysel z hlbokej krízy spôsobenej razantným nástupom quartz konkurencie z Japonska. Cenovo dostupné plastové modely doslova obrátili svet hore nohami. Dnes Swatch prichádza z novým pohľadom na inováciu a jednoduchosť u mechanických hodiniek.

Sistem51, ako bol nazvaný nový automatický strojček z dielní Swatch, je kalibrom zloženým z 51 komponentov. Zdá sa vám toto číslo povedomé? Áno, presne toľko súčiastok mali prvé kremíkovým kryštálom poháňané hodinky od tohto švajčiarskeho výrobcu. Nízky počet dielov ale nie je iba symbolickým obzretím sa do minulosti. Práve jednoduchosť umožňí navrhovať hodinky s efektným dizajnom, ktorý je pre Swatch typický a nemal by byť zväzovaný komplikovanosťou kalibru. Len pre porovnanie, štandardné mechanické strojčeky obsahujú aspoň sto súčiastok.

Komponenty u Swatch Sistem51 sú zvarené dohromady tak, aby tvorili celistvú zostavu sústredenú okolo jedinej centrálnej skrutky. V tlačovej správe sa spomína inšpirácia Koperníkovou heliocentrickou sústavou, jej pretavenie do súčasnej podoby a prevtelenie do hodiniek.

Sistem51 je úplne prvým mechanickým strojčekom, ktorého montáž je stopercentne zautomatizovaná. V konštrukcii jeho oscilátora absentuje akýkoľvek druh regulátora, nakoľko frekvenciu ešte vo výrobnom závode nastavuje laser a ručná korekcia potrebná u bežných mechanických kalibrov je tým pádom zbytočná. Potešiteľnou skutočnosťou je takisto udávaná 90-hodinová rezerva chodu. Oproti najhojnejšie osádzaným strojčekom ide o hodnotu viac než dvojnásobnú.

Prototyp vybavený strojčekom Swatch Sistem51Ďalšou z výhod novinky je vysoká odolnosť voči magnetizmu a vonkajším vplyvom. System51 je zhotovený výhradne z ARCAP, zliatiny medi, niklu a zinku, čo mu zaručuje vynikajúce antimagnetické vlastnosti a keďže sú všetky pohyblivé zložky hermeticky uzavreté v púzdre, prach, vlhkosť alebo cudzie predmety by nemali narušiť ich činnosť a trvalý výkon hodiniek.

Posledným zo zoznamu benefitov Sistem51 je transparentnosť. Charakteristickým rysom hodiniek vybavených týmto strojčekom bude priehľadné zadné viečko, aké by ste nenašli u žiadneho iného modelu Swatch. V prípade Sistem51 je rotor tvorený transparentným kotúčom s možnosťou otáčania do oboch strán. Toto riešenie dovoľuje dizajnovo, či už potlačou, alebo gravírovaním osviežiť aj inak strohé vnútro hodiniek.

Na záver už iba pripomenieme, že Swatch Sistem51 je kompletne navrhnutý a zložený na území Švajčiarska, nálepka „Swiss made“ mu teda nebude chýbať.

Zdroj: Swatch Group

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.