Recenzia: TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00

Michal Pindura 2 17.08.2011

Hodinársky magazín vám v dnešnej recenzii, v podobe modelu T-Touch Expert T013.420.17.202.00 svetoznámeho švajčiarskeho výrobcu Tissot, predstaví model, ktorému by ste pri zbežnej obhliadke nevenovali mimoriadnu pozornosť. Decentno-športové hodinky, ani veľké, ani malé, bez prítomnosti krikľavých farieb. Lenže nebol by to Tissot, keby eso nebolo skryté v rukáve, v prípade T-Touch Expert T013.420.17.202.00 vnútri titánového tela.

TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00Plusy:
– špičkové materiály
– prepracovaný remienok a spona
– komfort nosenia
– dotykové ovládanie
– presnosť senzorov

Mínusy:
– pre niekoho možno až príliš nenápadný vzhľad

TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00Balenie
Po preštudovaní základných informácií a pripravení sa na písanie recenzie prichádza na rad prvý kontakt s balením hodiniek Tissot T-Touch Expert T013.420.17.202.00. Pomerne rozmerná kartónová krabica sa v celej svojej kráse ukáže po „vyzlečení“ z bohato potlačeného prebalu. Potlač v obrázkoch zachytáva súbor míľnikov značky od roku 1853 až po súčasnosť. Tissotovský farebný duet čiernej a červenej, k tomu všadeprítomné logá Tissot – krása, už len otvoriť. Vnútri balenia nájdete záplavu tlačených materiálov. Publikáciu o histórii výrobcu, produktový katalóg, kartičku medzinárodnej záruky a ďalšie viac, či menej dôležité dokumenty. Obsiahlosť balenia je zarážajúca, Tissot jednoducho nenechal nič na náhodu.

Rozmery a vzhľad
Titánové púzdro hodiniek je hypoalergénne, vyvedené v čierno-striebornej kombinácii so saténovým povrchom. Konštrukcia je masívna, ale nie okázalo predimenzovaná. Rovných 89 gramov váhy a 14,6 milimetra hrúbky je ľahko znesiteľných. Opticky hodinky rozširuje okružie so zvýraznenými svetovými stranami, rozdelené stupňami po tridsiatkach. Krokovanie okružia je sprevádzané zreteľným cvakaním.

Bočné strany hodiniek paria písmenu T. Ľavé, kaučukové, slúži len na dekoráciu. Pravé je súčasťou stredného z trojice fyzických tlačidiel. Zadná strana púzdra hodiniek takmer ničím nevyniká. Slovo takmer zahŕňa predovšetkým desatoro otvorov po celom obvode viečka. Umiestnenie otvorov v skosenej hrane nie je samoúčelné, slúžia totiž ako vstupná brána k meracím senzorom. Vygravírované honosné nadpisy SAPPHIRE CRYSTAL, TITANIUM a T-TOUCH čo-to napovedajú o vlastnostiach T013.420.17.202.00.

TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00Ciferník T-Touch Expert T013.420.17.202.00 je vyvedený v kombinácii čiernej, sivej, bielej a červenej. Kontrast bielej a čiernej využívajú ručičky, potlač minútových dielikov a nalepené prvky zvýrazňujúce hodiny. Biele časti sa v tme vďaka fluorescenčnému náteru zmenia na svietiace bledozelené. Sivo-čierny materiál použitý na podklad ciferníka nie je nič iné než ultraľahký karbón. Charakteristické štvorčeky z prekladaných uhlíkových vlákien umocňujú športový dojem z hodiniek. V spodnej polovici má svoje miesto monochromatický, načerveno podsvietený displej, ukazujúci údaje podľa navoleného módu hodiniek. Všetko opísané kryje nepoškrabateľné zafírové sklíčko.

Už u úvode som sa zmienil o titánovom tele hodiniek. Prítomnosť rovnakého materiálu je jasná aj po poklepaní na sponu. Všetky jej časti do seba presne zapadajú, vôle sú minimálne a jednotlivé segmenty presne lícujú. Upínací mechanizmus je riešený tŕňom a mechanickými svorkami, ktoré sa dajú do pohybu po ich súbežnom stlačení. Nemôže sa vám teda stať, že by sa spona odomkla pri bežnom nosení a nedbalom pritlačení hodiniek.

Popis kaučukového remienka by som rozdelil na dve polovice. Vonkajšia plocha je väčšinou hladká, len na miestach prechodu k púzdru hodiniek sú vedené tenké línie doplnené vystupujúcim písmenom T. Vnútorná strana je z môjho pohľadu efektná a efektívna zároveň. Mnohonásobne duplikované T vytvára labyrint drážok. Tie okrem zdrsnenia vnútornej plochy majú za prioritnú úlohu odvetrávať miesto pod remienkom. Kto vlastní hodinky s gumeným remienkom vie, prečo tomuto detailu venujem pozornosť. Uchytenie remienka k hodinkám je pevné a nič nenasvedčuje, že by tomu malo byť v budúcnosti inak. Od výrobcu sa k vám hodinky dostanú s dĺžkou remienka sadnúcou len málokomu. Nie je samozrejme problém jednotlivé články odstrihnúť a prispôsobiť bežnej veľkosti zápästia. Deväťmilimetrové články sú na oboch stranách po štyri.

Funkčná výbava a vlastnosti
V tejto kapitole sa dostávame k jadru výnimočnosti Tissot T-Touch Expert T013.420.17.202.00 , ktoré sa dosiaľ mohli javiť ako nepríliš oslňujúce, aj keď kvalitatívne špičkové hodinky. Ale poďme pekne od podlahy – srdca každých hodiniek, strojčeka. O pohon celej modelovej rady T-Touch Expert sa stará švajčiarsky strojček ETA E48.351 s priemerom 35 milimetrov. Jeho chod zabezpečuje trojvoltová batéria CR 2032-N. Blízky koniec života batérie signalizuje end-of-life (EOL) indikátor.

TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00Hlavnou pýchou T-Touch Expert T013.420.17.202.00 je dotykový displej. Ten slúži v súčinnosti s tlačidlami k ovládaniu pokročilých funkcií hodiniek – barometra (tlakomer) s nastaviteľným relatívnym tlakom a predpoveďou počasia, altimetra (výškomer) s funkciou výpočtu výškového rozdielu, chronografu (stopky), predprogramovaného kalendára, kompasu s nastaviteľným azimutom, dvojnásobného alarmu a teplomera.

Každá s týchto funkcií má na displeji určenú oblasť, cez ktorú sa ovláda. Poznať, kde sa dané miesta nachádzajú je prosté – nadpisy okolo ciferníka slúžia ako virtuálne tlačidlá, stačí na ne zľahka položiť prst. Displej využíva kapacitnú technológiu známu obzvlášť z nových mobilných telefónov a čoraz populárnejších tabletov. Výhoda použitej technológie je zrejmá – zabrániť neželanému potvrdzovaniu funkcií. Displej totiž reaguje na elektrický náboj v kapacitnej vrstve medzi prstom a plochou displeja.

Ak by som mal opísať presnosť meraní jednotlivých senzorov T-Touch Expert T013.420.17.202.00, tak napíšem len stručné – hodnoty sa pridŕžajú povolených odchýlok. U barometra je presnosť merania +/- 3hPa, tolerancia teplomera je +/- 1°C a kompas vás povedie s odchýlkou +/-8°. Neplatí teda zaužívaná dogma že s údajmi z hodiniek nepochodíte. Samozrejme pre najvyššiu možnú presnosť meraní je potrebné dodržať výrobcom určené podmienky – napríklad nepoužívať kompas v blízkosti magnetu, alebo merať teplotu okolia 15 – 30 minút po zložení hodiniek z ruky.

Aby bol výpočet vlastností T-Touch Expert T013.420.17.202.00 kompletný, nesmiem zabudnúť na odolnosť voči vode. Do útrob hodiniek neprenikne voda do tlaku 10 atmosfér (100M), sú teda vhodné na šnorchlovanie, respektíve nádychové potápanie.

Záver
Keď si po sebe čítam práve napísané recenziu, nie som si celkom istý, či mi nemôže byť vyčítaná zaujatosť, nakoľko som na TISSOT T-Touch Expert T013.420.17.202.00 nenapísal ani jedno krivé slovo. Žiaľ, nepomôžem si a za svojimi stanoviskami si stojím. Tissot v podobe T-Touch Expert T013.420.17.202.00 uviedol na trh skvelé hodinky, ktoré nezostali nič dlžné povesti, ktorá ich predchádza. Keby som mal na hodinky vyčlenených 800 EUR, neváhal by som ani chvíľu.

Na úplný záver, pre názorný príklad používania funkcií, prikladám inštruktážne video k modelom Tissot T-Touch Expert (v angličtine).

Pridať komentár

Komentáre (2)

Marek Ondrovič

Ja len doplním funkcie ktoré ste nespomenuli:sleep(uspatie,vypnutie),červené LED podsvietenie.Odporúčam

popis hodín

Dobrý deň.

Dostal som hodiny značky TISSOT a v balení nie je manuál v SK,tak sa chcem opýtať načo slúžia 3 malé ciferníky a ako sa hodiny nastavujú ,najmä čas,ktorý sa mení tento víkend.
Ďakujem.