Vodotesné hodinky bez tesnení? Modely Mauron Musy zvládajú až 100M

Michal Pindura 0 16.09.2015

Vodotesné hodinky bez tesnení. Modely Mauron Musy zvládajú až 100MZamedzenie prieniku vody do útrob hodiniek bez jediného tesnenia? Nemysliteľné. Ešte donedávna by sme si pri zmienke o hodinkách, ktoré úspešne odolávajú tlaku vody aj napriek tomu, že v konštrukcii ich púzdra sa nenachádza ani jedno tesnenie, ani jeden o-krúžok, iba nechápavo poklepali po čele. Pravdou je, že do veľtrhu Baselworld 2015 existovali takéto hodinky iba v rovine teórie. Na bazilejskom hodinárskom sviatku sa teória stala realitou. O hodinky, ktoré povýšením pojmu vodeodolnosť na komplikáciu redefinovali jeho význam, sa postarala mladá švajčiarska značka Mauron Musy.

Keď v súvislosti s hodinkami prídu na pretras komplikácie, obyčajne je reč o pridaných funkciách strojčeka, ktoré sú nad rámec ukazovania hodín a minút. Najčastejšie sú to varianty chronografu, dátumu, prípadne rôzne kalendárne funkcie. Spojivkom všetkých komplikácií je ich umiestnenie vnútri hodiniek. Načo by však aj tie technicky najdokonalejšie komplikácie boli, keby neboli chránené pred zhubným vplyvom vlhkosti? Eric Mauron a Christophe Musy, páni stojaci za novou značkou Mauron Musy, pokladajú ich riešenie vodeodolnosti bez tesnení za externú komplikáciu – funkciu, ktorá zabezpečí strojček pred komplikáciami zapríčinenými vystavením chúlostivého ústrojenstva hodiniek pôsobeniu vody.

Rez púzdrom hodiniek Mauron MusyNie je žiadnym tajomstvom, a spotrebitelia by si toho mali byť vedomí, že syntetické tesnenia aj v tých najpokročilejších systémoch vodeodolnosti majú obmedzenú životnosť. Tesnenia postupom času strácajú pružnosť, a tým aj schopnosť, ktorá sa od nich vyžaduje – byť bariérou medzi kalibrom a vodou. A to, žiaľ, nie je jediný zádrhel. Hodnota vodeodolnosti uvádzaná na ciferníkoch a viečkach hodiniek nevyjadruje ich skutočnú vodeodolnosť. Testovanie u výrobcov prebieha v laboratóriách za ideálnych podmienok – tesnenia sú nové, voda sa nehýbe, teplota je stála. V praxi nie je ojedinelé, ak po dovolenkovom rannom kilometri v mori, objavíte pod sklíčkom niekoľko rokov nosených hodiniek s vodeodolnosťou 50M/5ATM kondenzát, alebo rovno vodu.

Odstránenie otáznikov týkajúcich sa vodeodolnosti a minimalizovanie nepríjemných situácií pri styku s vodou, bolo u značky Mauron Musy počas dvoch rokov hlavnou hnacou silou vývoja prototypu hodiniek, ktoré z konštrukcie úplne vypustili problematické tesnenia. Patentovaný systém je založený na jednoduchom princípe, no jeho realizácia je pomerne náročná. Trochu svetla do spôsobu, akým inžinieri Mauron Musy dosiahli vodeodolnosť až 100M/10ATM, vnáša schematický rez púzdrom, ktorý bol súčasťou prezentácie značky na Baselworde 2015. Na nákrese je viditeľné vnútorné púzdro zložené z viacerých segmentov. Tieto časti fungujú na princípe svoriek, pričom na okolité komponenty vrátane sklíčka, okružia a viečka vyvíjajú neustály tlak pôsobiaci proti potenciálnemu tlaku vody.

Zaujímavo je vyriešená aj nepriepustnosť korunky. Inokedy nenahraditeľné o-krúžky v nej nenájdete. Vodeodolnosť korunky je zabezpečená pretlačením hriadeľa (kľúčika) cez prstenec s minimálnou vôľou. Ten podľa slov výrobcu nedá vode žiadnu šancu dosť sa až k strojčeku.

Po zvládnutí svojej vlastnej „externej komplikácie“ prešiel Mauron Musy od prototypu k ostrej produkcii mechanických Swiss Made hodiniek. K dnešnému dňu kolekcia značky zahŕňa línie Steel Armure a Marmak. Pánske 43 mm modely Steel Armure (verzie Black a Classic) poháňa chronometrovo presný automatický kaliber Eterna 3909A s 30 kameňmi a pohybovou rezervou 68 hodín. Početnejšia, priemerovo rozmanitejšia, no už iba do úrovne 50M vodeodolná séria Marmak sa spolieha na samonaťahovacie kalibre SOP A10-2 a SOP A10BV-2 s rezervou chodu 42 hodín. Podobne ako mechanizmy od Eterny, aj strojčeky od závodu Soprod sú taktované na 28800 v/h (4 Hz) a nechýba im certifikát presnosti COSC.

Zdroj: Mauron Musy, www.baselworld.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.