Ženevská pečať inovuje – razenie nahrádzajú nanotechnológie

Michal Pindura 0 21.10.2014

Gravírovanie Ženevskej pečate novou technológiouÚrad zodpovedajúci za certifikačný proces Ženevskej pečate sa po viac ako 125 rokoch udeľovania prestížneho puncu kvality švajčiarskych hodiniek rozhodol inovovať. Tradičnú metódu razenia do kovového materiálu nahradil „vypaľovaním“ známky postupom využívajúcim nanotechnológie.

Ženevské laboratórium Timelab, ktoré bolo iniciátorom zavádzania nového spôsobu aplikovania pečate, vzápätí po oznámení, aké zmeny postihnú najhodnotnejšiu známku v hodinárskom priemysle, dementovalo fámy, že by sa malo akokoľvek meniť dvanásť kritérií excelentnosti. Tucet prísnych požiadaviek tak bude aj naďalej schopné splniť iba pár manufaktúr. K stáliciam v tomto smere patrí Roger Dubuis, Vacheron Constantin a Patek Philippe.

Hlavným dôvodom inovácií bolo udržanie kroku s tempom, akým napreduje hodinárske odvetvie. S pomocou Ženevskej univerzity (UNIGE) a Národného kompetenčného centra fyziky (MaNEP) vznikla metóda, ktorá na mikroskopickej úrovni transformuje kovové povrchy komponentov hodiniek. Na rozdiel od deformačného lisovania, nová technológia má takmer nulový vplyv na okolitý povrch súčiastok a tak hoci nový proces zdvihne priemerné náklady na puncovanie jedného kusu z 5 na 10 frankov, v kontexte hroziaceho zničenia 100-frankového mostíka razbou, sa zvýšené náklady rýchlo vrátia.

Integrita materiálov bola jediným slabším miestom certifikácie Ženevskej pečate. Pri puntičkárskych požiadavkách na dokončovanie dielov, bolo samotné razenie priam barbarským zásahom do celistvosti štruktúr materiálu. Bezkontaktný postup nazvaný „nanostructuring engraving“ je založený na elektrolýze, presnejšie na vysielaní množstva elektrických impulzov na povrch, ktorý má byť gravírovaný.

Výhodami nasadenia nanotechnológií je možnosť gravírovania do extrémne tenkých a jemných súčiastok z ocele a drahých kovov. Aplikovať Ženevskú pečať je dokonca možné do obzvlášť tvrdých platinových dielov. Nezanedbateľnými prednosťami novej metódy sú tri ponúkané veľkosti, ostrejšie obrysy a tiež skutočnosť, že výrobcovia po umiestnení pečate na požadované miesto môžu bez rizika poškodenia známky pokračovať v dokončovacích prácach.

Revolučná zmena sa zatiaľ bude týkať iba 40-tisíc certifikovaných kusov hodiniek za rok, čo predstavuje menej než 0,15% objemu švajčiarskeho exportu v roku 2013. Využitie novej technológie sa ale v budúcnosti očakáva aj v oblasti šperkov, leteckom priemysle a lekárskej protetike.

Zdroj: www.timelab.ch

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.