±1 sekunda za rok! Nový kaliber od Citizenu ohuruje ultimátnou presnosťou

Michal Pindura 0 23.05.2018

±1 sekunda za rok! Nový kaliber od Citizenu ohuruje ultimátnou presnosťou

Nepoznáme jedinú hodinársku značku, ktorá by z vlastnej storočnice nechcela vydolovať maximum. Sto rokov na scéne je skvelá príležitosť na obrazné roztiahnutie pávieho chvosta a povystatovanie sa históriou pretkanou nebývalými úspechmi. Ak sa však firma zaoberajúca sa výrobou hodiniek chce v dobrej kondícii dožiť aj druhej stovky, iba na minulosť sa spoliehať nemôže.

Zoberme si taký Citizen. Od roku 1918, kedy bol v Tokiu založený jeho predchodca, inštitút pre výskum hodiniek Shokosha, si na konto pripísal viacero vynálezov a stanovil niekoľko hodinárskych míľnikov, z ktorých ťaží ešte aj dnes. Za všetky námatkovo menujeme aspoň priekopnícku technológiu Eco-Drive, vďaka ktorej sa Citizen nezmazateľne zapísal do kroniky hodinárskeho priemyslu ako výrobca prvých solárne napájaných hodiniek na svete.

Ultrapresný strojček Citizen Cal. 0100

Keďže je všeobecne známe, že Japonci sú doslova posadnutí zlepšovákmi a inováciami aj v tých oblastiach, ktoré si ich nutne nevyžadujú, bolo iba otázkou času, kedy si všimnú, že Eco-Drive strojčeky (modely bez rádiového príjmu) strácajú pri porovnaní s poslednými generáciami niektorých konkurenčných kalibrov dych v presnosti. Teraz, keď sa v Tokijskej centrále oslavne búcha šampanským, môžeme skonštatovať, že v prípitkoch nebude manažment velebiť len roky minulé, ale aj vyhliadky žiarivej budúcnosti, ktorých veľvyslancom sa má stať nový solárny quartz strojček Citizen Cal.0100 s presnosťou ±1 sekundy za rok. Zopakujeme to ešte raz: ±1 sekunda za rok!

Ohlásenie ultrapresného kalibru nie je v podaní dnes už globálneho hráča skupujúceho nádejné hodinárske spoločnosti aj tu v Európe iba prejavom dychtivosti za inováciami, ale tiež jasným znakom túžby ponúknuť zákazníkom vysoký výkon spojený s bezstarostnou prevádzkou. To sa mu síce zásluhou kombinovania technológií solárneho napájania a rádiovej synchronizácie s vysielačmi atómových hodín darí už dlhú dobu, no po novom z tejto osvedčenej dvojky vypadáva potreba externého zdroja presného času. Načo by aj bola?

Štandardné kremíkové rezonátory používané v quartz hodinkách

Pre Citizen nie je vysoká presnosť otázkou posledných dní. Určite sa nájdu ľudia, ktorí si budú pamätať hodinky z radu Crystron Mega vyrábané od roku 1975. Už pred viac než štyrmi desaťročiami dosahovali strojčeky týchto modelov presnosť na úrovni ± 3 sekundy ročne. Na rozdiel od bežných quartz kalibrov, ktorých kremíkový oscilátor má jednotný kmitočet 32768 Hz, operovali so zvýšenou frekvenciou až 4190000 Hz (4,19 MHz). Nový strojček 0100 zašiel ešte oveľa ďalej. Nielenže zdvojnásobil frekvenciu na 8,48 MHz, ale ako jeden z mála kalibrov určených na použitie v náramkových hodinkách obsahuje oscilátor typu AT-Cut.

Aby sme vysvetlili, o čo ide: kremenné kryštály AT-Cut rozhodne nepatria k novodobým vynálezom. Do praxe boli zavedené v roku 1934, ale uplatnenie majú prevažne v iných sférach priemyslu. V prospech obdĺžnikových oscilátorov AT-Cut vravia pri priamom porovnaní s konvenčným oscilátorom v tvare vidlice (rez XY) viaceré faktory. V prvom rade vykazujú väčšie teplotné tolerancie, a to až v rozmedzí -40 až +125 °C. Táto konfigurácia navyše umožňuje znížiť odchýlky spôsobené vplyvom priestorovej orientácie, ktorej účinky nie sú pri quartz technológii nijako dramatické, no pri dosahovaní čo najlepšej presnosti ich treba brať do úvahy.

AT-Cut má navrch aj v odolnosti voči silným otrasom a celkovej trvanlivosti. V rámci zabezpečenia strojčeka proti následkom nárazov prišiel Citizen s vlastnou funkciou Schock Counterraction, ktorá po výraznejšom náraze zablokuje rotor a pred jeho opätovným spustením automaticky koriguje polohu ručičiek. Pozícia ručičiek je kontrolovaná v pravidelných intervaloch a reaguje nielen na nárazy, ale aj na akékoľvek iné vychýlenia od správnej polohy. Daňou za všetky zmienené benefity je vyššia spotreba energie. Je to pochopiteľné, 256-krát vyššia frekvencia ako u štandardného quartz kalibru, sa niekde musela prejaviť. Zabudnite preto na GPS, synchronizáciu s atómovými hodinami a podobné energeticky náročné vymoženosti. Našťastie, nemožnosť ich zakomponovania sa vzhľadom na ultimátnu presnosť ukazuje ako úplne nepodstatná.

V rámci prezentácie bol nový kaliber osadený do konceptu vreckových hodiniek

Aby bol dojem z nového strojčeka vydaného pri príležitosti 100. výročia značky Citizen dokonalý, japonskí majstri ho vložili do ručne zhotovených vreckových hodiniek, ktorých dizajn sa pridržiava prvých „cibuliek“ Citizen z roku 1924. Koncept atraktívne prepájajúci minulosť s budúcnosťou má však jeden háčik – na smolu všetkým prípadným záujemcom nebude na predaj. Náplasťou na sklamanie je však prísľub značky, že komerčne dostupné modely osadené kalibrom 0100 by mali zamieriť do obchodov už o necelý rok.

Zdroj: Citizen

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.