Vodotesnosť / Vodeodolnosť hodiniek

Michal Pindura 1 20.09.2012

Situácia na poli odolnosti hodiniek voči vode by sa dala nazvať všelijako, nie však prehľadne a jednoducho. Keď aj pochopíte cifry udávajúce mieru vodeodolnosti, či vodotesnosti, ešte stále zohráva dôležitú rolu ich výklad a uvedenie do reality. Kto by nechcel mať pri výbere hodiniek jasno v tom, aký level vodeodolnosti potrebuje. Stačí 3ATM, alebo dať prednosť rovno 100M? K objasneniu problematiky vzťahu hodiniek a vody vám snáď bude nápomocný nasledujúci text.

Čo je potrebné uviesť hneď na úvod, je fakt, že označenie „vodotesný“ (waterproof), v súvislosti s hodinkami nekorešponduje so skutočnosťou. Ani tie najlepšie potápačské hodinky nie sú za každých okolností vodotesné. Smernice vydané americkou FTC (Federálna obchodná komisia) dokonca výrobcom neodporúčajú vydávať hodinky za vodotesné. Odporúčanie nie je záväzné, čo vyústilo v zaužívanie oboch výrazov (obzvlášť v slovenčine).

Novšia terminológia zaviedla pojem „vodeodolný“ (water resistant). Aby sa predišlo nejednotnosti výkladu, nižšie stupne vodeodolnosti štandardizovala v roku 1990 norma ISO 2281 a vyššie, „vodotesné“ úrovne podchytila norma ISO 6425 z roku 1996. Vo všeobecnosti ISO testy zahŕňajú striedanie teplôt, hĺbky, tlaku (vody, vzduchu) po rôzne dlhý čas v pokoji a pri manipulácii s operatívnou časťou hodiniek. Pri potápačských modeloch sa dodatočne vykonáva skúška odolnosti voči slanej vode a schopnosť hodiniek vyrovnať sa s pretlakom (simulácia dekompresie). Názorné rozdelenie štandardov nájdete v priloženej tabuľke.
 

Water resistant (vodeodolné)

30M
100ft
3 ATM
3 BAR

50M
160ft
5 ATM
5 BAR

100M
300ft
10 ATM
10 BAR

150M
500ft
15 ATM
15 BAR

200M
660ft
20 ATM
20 BAR

1000M
3300ft
100 ATM
100 BAR

Náhodný styk s vodou
(umývanie auta, dážď)

Sprchovanie

Plávanie a šnorchlovanie

Rekreačné potápanie

Profesionálne potápanie s dýchacími prístrojmi

ISO 2281

ISO 6425

Z tabuľky je zrejmé, že pre vodeodolnosť neplatí univerzálna jednotka. Najčastejšie sa pri hodinkách stretnete s označením v metroch, alebo stopách výšky vodného stĺpca (M, ft) a ďalej v jednotkách tlaku v atmosférach a baroch (ATM, BAR).

Ani jedny, akokoľvek kvalitne vyrobené hodinky vám nezaručia, že deklarovanú vodeodolnosť si udržia naveky. Ako pri každom spotrebnom tovare aj tu platia isté zásady. V skratke ide o neprecenenie vlastností daných konštrukciou. Podrobnejšie v odrážkach:

- každoročne a po každom otvorení púzdra hodiniek je potrebné vykonať tlakovú skúšku
- pod vodnou hladinou sa striktne nesmie manipulovať s korunkou (ani šróbovacou) a tlačidlami
- prudké striedanie teplôt zapríčiňuje rozdielnu rozťažnosť materiálov a vyzrážanie zbytkovej vlhkosti na sklíčku
- po pobyte v slanej, alebo silne mineralizovanej vode je potrebné opláchnuť hodinky pod tečúcou vodou
- zabránenie otrasom pod vodnou hladinou a pádom na tvrdý povrch
- vyhýbať sa agresívnym chemikáliám (platí pre hodinky generálne)

Vravíte si, že vodeodolnosť nakoniec vyznieva spletito až obmedzujúco? Omyl, dodržiavaním zmienených rád s vedomím potenciálu úrovní vodotesnosti si nielen osvojíte návyky správnej starostlivosti o hodinky, ale čo je dôležitejšie, nedáte vlhkosti šancu zničiť vašu hodinársku investíciu.

Tento článok je uverejnený na základe spolupráce s portálom HODINÁRSKY MAGAZÍN.

Pridať komentár

Komentáre (1)

Branislav Dodok Dobrý deň, Chcel by som Vás poprosiť o názor. mám hodinky diesel DZ4355 kde je písané 10ATM. V manuále je napísané, že na plávanie a šnorchlovanie. Z obchodu mi po reklamácii(ked mi hodinky opravili a poslali naspäť), že reklamácia je neopodstatnená bo nezistili žiadnu chybu pri testoch pretesnenia a podobne. A na moju ďalšiu otázku či ich teda môžem normálne brať do sprchy odpovedali: "Hodinky Diesel nie sú špeciálne stavané na sústavné používanie v sprche a pri plávaní. K tomu sú určené iné typy hodiniek, u ktorých nie je možné zarosenie ani pri potápaní vo väčších hĺbkach, prípadne sprchovania aj v teplej vode. Tieto hodinky by som na takúto pravideľnú činnosť nedoporučoval." Tak teraz neviem, keď som kupoval hodinky tak som ich kupoval s nejakou odolnosťou a nemyslím že tento postup je správny. Pri hľadaní nejakých odpovedí som natrafil na vašu stránku, a máte to tu vcelku rozumne napísané, takže by som si rád prečítal váš názor na danú situáciu a konkrétne hodinky, či ich môžem normálne používať alebo 10ATM je len blud pri predaji hodiniek. Ďakujem za odpoveď S pozdravom Branislav Dodok