01 THE ONE Kerala Trance & Odins Rage – Hit leta 2011

Michal Pindura 0 17.06.2011

Dnešný článok by som si dovolil začať trochu neštandardne – otázkou. Čo by bezpodmienečne mali spĺňať hodinky nesúce pomyselnú nálepku „Hit leta“?

Odpovedí sa núka viacero, ale jedna predsa len vyčnieva o čosi viac – super dizajn a niečo, čím hodinky pritiahnu pozornosť k ich majiteľovi, alebo majiteľke. Predstavte si celkom bežnú situáciu, keď sa vám prihovorí neznámy človek a pýta sa vás koľko je hodín. Ortuť teplomera sa šplhá k tridsiatke, krátke rukávy sú nevyhnutnosť. Už letmý pohľad dotyčnému prezradí či ste typ ručičkový, alebo digitálny. Ak by vaše zápästie zdobil (áno, zdobil je výstižné slovo) akýkoľvek model z radu KERALA TRANCE, alebo ODINS RAGE, zrejme by ste v očiach nášho neznámeho človeka zbadali údiv.

01THEONE KERALA TRANCE KT102B1Žiadna klasika sa jednoducho nekoná. Namiesto tikajúcej sekundovky, alebo veľkých číslic sa konajú LED diódy. Samé o sebe by ako nóvum nepôsobili – revolučné je totiž ich usporiadanie a systém ukazovania a odčítania času v binárnej (dvojkovej sústave). Značka 01 THE ONE, ktorá stála za zrodom binárnych hodiniek, používa modifikácie dvoch spôsobov binárneho odčítania času. Prvá z predstavovaných sérií, KERALA TRANCE, ukazuje čas v pravej binárnej sústave. Horná štvordiódová línia zobrazuje hodiny, dolná línia zložená z šiestich diód zobrazuje minúty. Každá z diód predstavuje jeden bit s dvoma stavmi a ich poloha určuje rád v čísle aktuálneho času. Pre lepšiu orientáciu sú nad jednotlivými líniami uvedené násobky čísla dva, ktoré sa pri zisťovaní času zrátajú.

Odins Rage ORS502R1Ak sa vám javí pravý binárny kód zložitý, odporúčam vám niektoré hodinky zo série ODINS RAGE, zobrazujúce čas v pseudobinárnej podobe. Vnútorný kruh dvanástich diód znázorňuje hodiny ako klasické analógové hodinky, vonkajší okruh má na starosti minúty v päticiach a stredný riadok diód v jednotkách.

Rovnako ako zaujímavo a nevšedne znie opis takej triviálnej veci akou je zistenie času, tak sa hodinky KERALA TRANCEODINS RAGE zapíšu u každého, na koho sa rozsvietia jasné LED-ky. Ja osobne vnímam tieto hodinky ako ideálne „clubbing“ mašinky. Po tme sa totiž ich výnimočnosť znásobí a vy sa stanete stredobodom pozornosti rýchlosťou svetla. A o to predsa v lete ide.

Pozn. : Okrem imidžu sú originálne aj názvy hodiniek 01 THE ONE. Kerala ako jeden zo štyroch južných štátov Indie je známa jogou a jogínskymi tancami vedúcimi až k tranzu (trance). Odins Rage v preklade znamená hnev najvyššieho boha severského panteónu, Ódina, ktorý svojou kopijou (hodinkami?) trafí vždy do čierneho.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.