15000 Gaussov je malina. Omega preverila schopnosti svojich hodiniek 10-násobne silnejším magnetom

Michal Pindura 1 03.04.2017

15000 Gaussov je malina. Omega preverila schopnosti svojich hodiniek 10-násobne silnejším magnetom

Pre vybrané mechanické hodinky nie sú magnety a ich pôsobenie už nejaký ten rok žiadnym postrachom. Špeciálne sa to týka modelov značky Omega, ktoré v priebehu výroby prechádzajú prísnymi testami preverujúcimi nielen ich chronometrovú presnosť, ale aj to, ako obstoja zoči-voči magnetickým poliam.

S hodinkami značky Omega majú niektorí spotrebitelia minimálne od zavedenia noriem vytvorených odborníkmi Švajčiarskeho federálneho inštitútu metrológie (METAS) pevne spojené číslo 15000, predstavujúce hodnotu v Gaussoch, ktorej boli počas jednej z produkčných fáz vystavené – samozrejme, pri zachovaní 100-percentnej funkčnosti. Málokto však vie, že Omega kvôli vylúčeniu akejkoľvek možnosti poškodenia kalibru magnetickou indukciou, testovala prototyp modelu Seamaster Aqua Terra oveľa silnejšími magnetmi. Aby sme bolo presní, zaťažkávajúca skúška prebehla za pôsobenia poľa o sile 160-tisíc Gaussov. Ako zrejme tušíte, keď sme sa o tomto experimente rozhodli napísať, hodinky vystavené vo firemnom múzeu v meste Bienne sú dodnes plne prevádzkyschopné.

Antimagnetické hodinky Omega

V súvislosti s antimagnetickými hodinkami Omega by sme mali pre celistvosť informácií uviesť, že pôsobivá odolnosť voči magnetom nie je dielom zapuzdrenia strojčeka do „obalu“ z mäkkého železa alebo iného materiálu s podobnými vlastnosťami (ako to robia niektoré iné značky), ale je založená na kompletne antimagnetických strojčekoch. Každý z nich zdarne absolvoval procedúry METAS a v ich závere mu bol pridelený certifikát Master Chronometer.

Ako sme už naznačili, Omega sa pri testovaní magnetickej odolnosti nezastavila na hodnote, ktorú chcela dosiahnuť. V priemysle, kde je v hre stanovenie nejakého druhu odolnosti, je dobrým zvykom počítať s istou rezervou. V praxi, ak chcete stabilne dosahovať hodnotu X, testovanie by malo prebiehať napríklad štýlom X + 50%. Keby sme chceli vyjadriť tento vzorec podľa Omegy, vyzeral by nasledovne: X + bezmála 1000 %.

Expozícia venovaná antimagnetickým hodinkám

Aké silné magnetické pole s indukciou 15000 Gaussov (alebo 1,5 Tesla) vlastne je? Ak ste už niekedy mali tú česť s magnetickou rezonanciou, určite si pamätáte inštrukcie, v ktorých vám obsluha MRI prízvukovala, aby ste sa pred vyšetrením zbavili všetkých kovových predmetov. Magnetická rezonancia je, zjednodušene povedané, veľký magnet, ktorého indukcia je približne na úrovni 15000 Gaussov. Podobnú silu by mal vyvinúť magnet o veľkosti mince, aby ním bolo možné zdvihnúť zruba 9-kilové závažie.

Hodinky, ktoré bez následkov prežili indukciu o sile 160000 Gaussov

Je teda pomerne náročné (aspoň pre nás), predstaviť si prístroj, ktorý by bol schopný generovania indukcie 160-tisíc Gaussov. Ani pre Omegu nebolo úplne jednoduché dostať sa k dostatočne výkonnému zariadeniu. Nakoniec ho našla ho inštitúte Laboratoire National des Champs Magnetiques Intenses v Grenobli (LNCMI). Je to zrejme jediné pracovisko v Európe, kde bolo možné hodinky podrobiť pokusom, počas ktorých by boli vystavené takto silným magnetickým poliam. Pre názornosť, prototyp modelu Seamaster Aqua Terra bez ujmy prežil v objatí magnetického poľa s intenzitou rovnajúcou sa tretine intenzity najsilnejšieho kontinuálne pôsobiaceho magnetu, aký kedy ľudstvo vytvorilo.

V prípade, že by ste mali cestu do mesta Bienne a radi by ste naživo videli hodinky, ktoré okúsili silu zariadenia využívaného na výskum atómov, podnikové múzeum Omegy nájdete na adrese Rue Jakob-Stämpfli 96.

Zdroj: Omega, www.monochrome-watches.com

Pridať komentár

Komentáre (1)

Dawe

Teší ma, že firma Omega predstavila ,,kremíkovy,, strojček s tak vysokou antimagnetičnosťou.
Podľa všeobecnej normy ISO 764 alebo ekvivalentu DIN 8309 postačí pre označenie anti-magnetické odolnosť voči magnetickým poliam na úrovni 4,8 A/m alebo 60 Gauss a denná odchýlka na úrovni 30 sekúnd.
… ale pokiaľ ste členom misie na červenu planétu Mars s medzipristátim na neutronovej hviezde tieto hodinky určite musíte mať ! Budete predsa požadovať aby Vaše hodinky aj v takomto prostredí pracovali spoľahlivo.
… pre mňa ako bežného smrteľníka tento bonus nema žiadne praktické využitie.