Aj čas je na ne krátky. G-Shocky ukazujú, že starnutie je pre ne neznámym pojmom

Michal Pindura 0 30.04.2017

Aj čas je na ne krátky. G-Shocky ukazujú, že starnutie je pre ne neznámym pojmom

Aký paradox! Keď ľudia, ktorých vášňou sú hodinky, medzi sebou debatujú na tému vintage a retro, v ich rozhovore sa bude prakticky všetko točiť okolo historických, tridsať a viac rokov starých mechanických modelov. Chápeme ich. Sú to fajnšmekri, ktorí majú rozhľad a značné vedomosti o danej oblasti. Keby však nastala situácia, a do ich diskusie by sme mali niečím prispieť aj my, ako prvé sa nám na jazyk drali hodinky, ktoré nie sú o nič menej kultové ako Speedmastery od Omegy či Carrery od TAG Heueru. Tieto hodinky pomáhali podobne ako ich oveľa drahší kolegovia formovať moderný trh, na ktorom sa tešia neutíchajúcemu záujmu už 34 rokov. Ak neviete, kam smerujeme, obráťte sa na východ – práve odtiaľ, presnejšie z Japonska, pochádzajú legendárne G-Shocky od Casia.

CASIO G-SHOCK DW 5600HR-1

V očiach mnohých tvrdých „mechanikov“ sú hodinky Casio G-Shock stelesnením všetkých nerestí súčasného hodinárskeho priemyslu. Sú dielom veľkovýroby, používajú quartz strojčeky, sú mohutné, plastové… pokračovať by sme mohli aj ďalej. Ale nebudeme. Nielen my totiž G-Shocky vnímame úplne inak. Rovnako ako sa ikonickým chronografom Seiko a Zenith podarilo prilákať nových zákazníkov v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, „Géčkam“ to vyšlo u športovcov hľadajúcich nekompromisnú tuhosť konštrukcie a presnosť, akú mechanické hodinky nikdy nebudú mať. To všetko sa deje už od roku 1983.

CASIO G-SHOCK DW 5600E-1

K ďalším vetám o perle v produkcii tokijskej firmy Casio si pomôžeme barličkou – novembrovou tlačovou správou, v ktorej stálo, že sa k zákazníkom chystá model G-Shock DW 5600HR-1. Na tom by nebolo nič zvláštne, tlačových správ vydá Casio počas roka desiatky. V texte však stálo, že tieto hodinky sú vydané na počesť pôvodného časomeru G-Shock DW-5000 z roku 1983, ktorý celú mániu okolo G-Shockov odštartoval.

G-SHOCK DW 5600M-2

Čierno-červená novinka bola uvedená s navlas identickými rozmermi a vyhotovením ako historický originál – je čierna, so šírkou osembokého púzdra 42,8 mm a do vienka dostala tiež integrovaný remienok. Kým na okruží sa vynímajú (ale nekričia) zahĺbené sivé nápisy Protection a G-Shock, menšie nápisy okolo displeja farebne korešpondujú so sýtočervenou vnútornou časťou remienka. Kto si na model DW-5000 ešte spomenie (alebo si ho vygoogli), zistí, že červené detaily sú priamym odkazom na orámovanie ciferníka, s akým pionierske DW-čka rozčerili osemdesiatom treťom stojaté vody hodinárskeho odvetvia. Na rozdiel od pôvodného modelu, digitálny displej novinky používa na zobrazenie údajov inverzný LCD displej. Vo východiskovom stave indikuje čas vo formáte HH:MM:SS, deň v týždni a aktuálny dátum.

Ani ostatné príbuzné kúsky v sérii G-Classic nie sú od hodiniek, ktorých vývojom sa v roku 1981 začal zaoberať inžinier Kikuo Ibe, veľmi vzdialené. Takisto sa pýšia 10-ročnou výdržou batérie, takisto sú vodeodolné do úrovne 200M/20ATM a takisto prežijú pád z výšky desiatich metrov. Je to dané viac-menej totožnou konštrukciou, v ktorej hrá prvé husle matné živicové púzdro, ľahko čitateľný displej a pohodlný, dostatočne široký remienok s profilovaním.

G-SHOCK DW 5600BB-1

Rozdielov skutočne nie je veľa. Azda najpodstatnejšou je absencia oceľovej výstuže, ktorá v hodinkách G-Shock DW-5000 držala na svojom mieste strojček. Terajšie modely si vystačia s odolným polymérom, ktorý jednak pohlcuje nárazy a jednak umožňuje stlačiť cenu hodiniek pod 100 eur.

Celkovo možno povedať, že zatiaľ čo niektoré modely G-Shockov sú pomerne kontroverzné – či už kvôli krikľavým farbám alebo extra mohutným púzdram, línia DW-5600 je takmer verným odrazom histórie. Jej dizajn má správnu dávku retro atmosféry a pritom je dostatočne „sporty a cool“, aby spĺňal požiadavky dnešných po vintage doplnkoch bažiacich spotrebiteľov.

Foto:
instagram.com/vincentvond00m,
instagram.com/slimstoreod,
instagram.com/childhood1980
instagram.com/shensarloji

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.