Aj quartz má čo ukázať. Hodinky Electricianz ho vyzliekli takmer donaha

Michal Pindura 0 07.02.2018

Aj quartz sa čo ukázať. Hodinky Electricianz ho vyzliekli takmer donaha

Všimli ste si? Čím viac stúpa nahor hviezda mechanických hodiniek, tým masívnejšie sa v aj v triede cenovo mimoriadne dostupných modelov (dokonca aj v pseudotriede šmejdov, ktoré sa chcú tváriť ako prémiový artikel) rozmáhajú ciferníky ponúkajúce ako na dlani inokedy skryté súčiastky strojčeka. Otvorené ciferníky sú niečím podobným, ako presklené výklady obchodov. Aj tie majú za úlohu vystaviť to najlepšie priamo pred oči zákazníkov a zanechať čo najlepší dojem. Pri mechanických hodinkách, ktoré majú čo ukázať, sa s podobným scenárom akosi vopred počíta. Ale čo quartz modely? Vari sa nemajú čím pochváliť?

Začínajúca švajčiarska značka Electricianz sa na „ukrivdené“ batériou poháňané hodinky pozrela optikou tvorcov oblečenia pre moletky. Rovnako ako oni nepovažujú oblejšie tvary žien za prekážku ich hrdého prezentovania, dizajnéri mladej firmy z hodinárskeho mesta Bienne dospeli k názoru, že elektrická povaha quartz časomerov nie je žiadna hanba. Práve naopak. Ak sa zapracuje na vkusnej vizáži, prizná sa cievka i gombíková batéria a celé sa to podporí sloganom „iba pre milovníkov voltov“, môže vniknúť originálny produkt, ktorý má šancu osloviť ľudí túžiacich na vlastné oči vidieť, ako to všetko vlastne funguje. Povedzme si na rovinu, takých nás nie je málo.

Modely hodiniek Electricianz

Páni stojaci za značkou Electricianz o tejto slabosti mužov dobre vedia. Šéf Laurent Rufenacht a tvorivý riaditeľ Arnaud Duval už dlhšie spoločne strúhajú ostrohy v spoločnosti SevenFriday, ktorá sa zameriava na výrobu neopozeraných mechanických hodiniek s industriálnym vzhľadom a mestskou atmosférou. Ich cieľovou skupinou je v prvom rade mladšia generácia, čo okrem iného znamená, že sa pri tvorivej práci nemusia príliš obmedzovať a brať sa smrteľne vážne.

Electricianz Mokaz

Značka Electricianz je v porovnaní so SevenFriday ešte o čosi uvoľnenejšia a cenovo prijateľnejšia. Štvorica 345-frankových modelov (necelých 300 eur), s ktorými na jeseň minulého roka debutovala – menovite sú to Dresscode, Ammeter, Mokaz a Blackout – ponúka pri pomerne veľkom priemere 45 mm rôzne farebné schémy a neobvykle riešenú povrchovú úpravu púzdier, pozostávajúcu z oceľového základu a vrchnej nylonovej „škrupiny“. Hodinky spárované s koženými remienkami alebo koženými popruhmi v štýle NATO majú leštené alebo vrstvou PVD upravené okružia, tvrdené minerálne sklíčka K1 a symbolickú vodeodolnosť 30M.

Electricianz Mokaz, detail ciferníka

Čo robí hodinky Electricianz zaujímavými, sú ich ciferníky s čiastočne odhaleným strojčekom. Ako základ bol použitý japonský kaliber Miyota 2033, ku ktorému bol dizajnérmi napasovaný napájací modul s vystavenou 3V lítiovou batériou typu 1225 CR (pozícia 9:00). Nevedno, či hrubé spoje s vyznačeným plusovým a mínusovým pólom reálne slúžia na prenos elektrickej energie od batérie k strojčeku, no ak aj nie, dekoratívnu úlohu zvládajú skvele.

O osvetlenie sa starajú štyry LED diódy

Subciferník indikujúci čas v hodinách, minútach a sekundách obsahuje otvor presne v tých miestach, kde leží jeden z najdôležitejších komponentov quartz kalibrov – elektromagnetická cievka. Jej medené vinutie pôsobí efektne v každej verzii, no nás najviac baví vo farebne zladenom modeli Mokaz. Ručičky hodín a minút svojím tvarom zapadajú do industriálneho dizajnové konceptu a nijako sa nesnažia skryť, že sú vyrazené z tenkých plieškov. Oprostené sú o akéhokoľvek zdobenia a nenájdete na nich ani plochy s naneseným luminoforom. Ten by bol úplne zbytočný, nakoľko subciferník osvetľuje kvarteto LED-iek uložených pod okružím s prerezanými indexami. Po aktivovaní tlačidlom na druhej hodine sú rovnomerne osvetlené nielen indexy, ale vďaka priesvitnému plastu, ktorým je okružie podložené, sa svetlo rozptýli po celom ciferníku.

Viečko hodiniek pripomína výstražné tabuľky

Po otočení hodiniek príbeh o elektrike pokračuje. Uprostred oceľového viečka je vložený medailón s motívom výstražnej tabuľky. Jeden text na nej oznamuje, že otvorenie hodiniek môžu vykonať iba poverené osoby, druhý upozorňuje na prítomnosť technológie NFC. Netušíme síce, aký jej je presný význam, ale zrejme pôjde o ďalší z príkladov jej praktického využitia ako nástroja autentifikácie, prípadne zdieľania informácií s inými zariadeniami.

Bulova Accutron Spaceview

Aj keď na modely Electricianz pôsobia inovatívne, v skutočnosti nič prevratné neprinášajú. S odhalením vnútorností quartz strojčekov má bohaté skúsenosti napríklad americká spoločnosť Bulova, ktorá s tým začala už v 60. rokoch 20. storočia. Na rozdiel od značky Electricianz, ktorá odkrývanie tajov quartzu poňala s rozvahou a dávkuje ich po kúskoch, modely Accutron boli dokonalým demonštračným predmetom, ktorý by sa nestratil ani ako učebná pomôcka na elektrotechnických školách.

Zdroj: Electricianz

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.