Alpina Startimer Pilot Chronograph Big Date – keď cena nelieta vysoko

Michal Pindura 0 24.02.2015

Alpina Startimer Pilot Chronograph Big DateKeď sa v debate hodinársky podkutých nadšencov povie Alpina Startimer, takmer okamžite sa im v mysliach vynoria letecké modely s veľkými arabskými číslicami a čistým ciferníkom, od ktorého si každá výzdobná technika udržala niekoľkokilometrový odstup. To platí aj naďalej, Alpina by sa jedného zo svojich top konceptov dobrovoľne nevzdala, ale niečo sa predsa len udialo. Pred veľtrhom Baselword 2015 by švajčiarska značka chcela do košiara Startimer závislákov vohnať ďalšie amatérskym či profesionálnym pilotovaním uchvátené ovečky. Podarí sa jej to? Nové modely Alpina Startimer Pilot Chronograph Big Date s 1/10s chronografom a veľkým dátumom, na to predpoklady má.

Ani v novinách sa k slovu nedostalo zdobenie či zbytočné prikrášľovanie ciferníka. Účelnosť čierneho podkladu, na ktorom bez najmenších ťažkostí vidno registre chronografu, striebristo biele indexy s číselnými označeniami minút i stupnicu rozdelenú na pätinu sekundy, ozvláštňujú len červené detaily na ručičkách, „alpiňácky“ trojuholník na dvanástej hodine a logo značky. Funkčné ťažisko hodiniek, chronograf s presnosťou merania na 1/10s, sa opiera o trio sčítačov: sekundový na šiestej hodine, minútový na deviatej a desatiny sekundy meria register na pozícii tretej hodiny. Rozvrhnutie prvkov hodné modelov pre pilotov dopĺňa dvojité okno veľkého dátumu. Jeho zapustenie do minútového registra ušetrilo miesto, ktorého podobne vybavené letecké časomery nikdy nemajú nazvyš.

Alpina Startimer Pilot Chronograph Big Date, ref. AL-372BS4S6

Užitočné funkcie síce tromi, do „mickeymousa“ usporiadanými registrami a apertúrou dátumu zaclonili podstatnú časť ciferníka a prinútili veľké, pre určité kultivary radu Startimer typické číselné markery hodín na ústup. To však neznamená, že by letecká nátura hodiniek akokoľvek utrpela. Aj s pridanými indikátormi stále ide o pomerne elegantný kúsok, ktorému nie je cudzí náznak vojenskej disciplíny.

Alpina Startimer Pilot Chronograph Big Date, ref. AL-372BS4S6B

44-milimetrové púzdro z nehrdzavejúcej ocele má kvôli lepšiemu upriameniu pozornosti na ciferník brúsený povrch a z neho vystupujúce leštené okružie. Telo odolné voči prieniku vody do úrovne 100M je z prednej strany zacelené zafírovým sklom s antireflexnou úpravou. Alpina ponúka okrem fotogenickejšieho modelu so zeleným koženým remienkom (ref. AL-372BS4S6) ešte verziu s oceľovým náramkom (AL-372BS4S6B)

Perfekcionistom zrejme neušlo, že namiesto o komplikáciách píšeme o funkciách. Správne, je to tak, Alpina Startimer Pilot Chronograph Big Date sú quartz hodinky. Použitie švajčiarskeho quartzového strojčeka AL-372 (13 kameňov) s deklarovanou výdržou batérie po dobu 48 mesiacov je hlavným strojcom sympatickej ceny 1120 CHF (1065 €).

Zdroj: Alpina

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.