Angelus U50 Diver Tourbillon – ultra high-tech potápky s otáznym využitím v praxi

Michal Pindura 0 16.05.2018

Angelus U50 Diver Tourbillon

Opakuje sa to rok, čo rok. Kým pred veľtrhom Baselworld sú nám výrobcovia hodiniek schopní behom týždňa zaplniť mailovú schránku správami o novinkách, ktoré sa chystajú na bazilejskom výstavisku s pompou odprezentovať, po skončení tohto hodinárskeho sviatku nastane vždy ticho. Kocky sú hodené, nové modely predstavené a čaká sa, kým sa nedostanú do obchodov. V tomto pre nás hluchom období nastáva ideálny čas na rekapitulovanie a zhrnutie videného. Zrejme nebude náhoda, že nás to pravidelne ťahá k exotickejším kúskom, ktoré tým či oným spôsobom vybočujú z radu. Prvé potápky od ultra high-end hodinárov Angelus sú jednými z nich.

Angelus U50 Diver Tourbillon - ultra high-tech potápky s otáznym využitím v praxi

Nevravíme, že toubillonový diver model je niečím super výnimočným. Svoje funkčne obdobné želiezka v ohni (teda, skôr vo vode) majú aj iné manufaktúry na čele s MB&F a Richard Mille, no stále je viac menej raritou – a máme pri tom zvláštny pocit – pozerať sa na hodinky, ktorých pokročilé komplikácie a vysoko koncepčná hodinárčina by mali skončiť hlboko pod hladinou vody, kam ich posiela 300-metrová vodeodolnosť.

Od roku 2011, kedy zaniknutej značke z mesta La Chaux-de-Fonds opätovne vdýchla život investícia japonského gigantu Citizen, Angelus nevyrobil ani jedny hodinky, ktoré by nestáli za obsiahlejší článok. Snaha zaujať a vrátiť sa minimálne na pozície spred quartz krízy velí jasne – robiť veci inak ako ostatní. Keď si pozeráme renderované fotografie modelu U50 Diver Tourbillon a predstavíme si ho na neopréne potápača, musíme uznať, že inakosť je presne to slovo, ktoré by nám napadlo ako prvé.

Angelus U50 Diver Tourbillon, detail ciferníka

Titánové hodinky s priemerom puzdra 45 mm majú dve korunky. Nižšie položená (pri štvrtej hodine) slúži na nastavenie času, vrchnejšia ovláda vnútorné, jednosmerne otočné okružie. Je na pováženie, ako bude možné skĺbiť hlbokú vodu s operatívnym otáčaním okružia, ak uvážime, že pre nastavenie doby ponoru, respektíve doby dekompresných zastávok, bude nutné odskrutkovať korunky a tým sa vystaviť riziku ohrozenia strojčeka vodou.

Na opačnom boku púzdra sa nachádza automatický héliový ventil, ktorým sa tieto hodinky jednoznačne zaraďujú do potápačskej kategórie, a to aj napriek nie príliš tradičnému „diver“ ciferníku. Pravdu povediac, o tradičnom dizajne a rozložení ciferníka, aké bežne vídame u potápiek, sa nemá ani zmysel baviť. Anglelus to spravil po svojom.

Angelus U50 Diver Tourbillon, in house kaliber A-300

Ciferník modelu U50 Diver Tourbillon je moderne skeletonizovaný a farebne skôr odviazanejší. Striedmejší podklad tvorený striebornými pohyblivými časťami kalibra a mostíkmi povlakovanými matne čiernym ADLC (amorfný kvázidiamanatový uhlík) na ňom dopĺňajú modré a sýtožlté lakované detaily na tých častiach, ktoré sú z hľadiska použiteľnosti pod vodou životne potrebné. Žltou farbou náteru Superluminova je od zvyšku funkčných prvkov odlíšená aj minútová ručička, čím sa zabezpečilo jej vizuálne prepojenie s rovnako zafarbenou 20-minútovou potápačskou výsečou na otočnom okruží.

Vďaka zafírovým kryštálom uzatvárajúcim púzdro z vrchnej i spodnej strany (vrchný je ošetrený antireflexnou vrstvou) si na svoje príde každý milovník poctivej in-house mechaniky. O poctivosti niet pochýb. Kaliber A-300 je ovocím štyri roky trvajúceho vývoja, na začiatku ktorého bol zámer navrhnutia pravého skeletonu (nie dodatočne prerezávaného mechanizmu) s vylepšenými odolnostnými parametrami. Angelus neuvádza, aké opatrenia vedúce k vyššej odolnosti zapracoval, ale už len skutočnosť, že si so sekundovým tourbillonom trúfa na športové výzvy a nebojácne sa púšťa do uberania hmoty strojčeka, svedčí o konštruktérskom sebavedomí tvorcov týchto hodiniek. Okrem demonštrovania remeselných kvalít, je nepriamym dôsledkom otvorenej stavby strojčeka aj zníženie váhy hodiniek, čo sa pri športovom využití môže len a len hodiť.

Angelus U50 Diver Tourbillon, zadná strana hodiniek

Čo sa týka komplikácií, iba 4,3 mm hrubý kaliber s výkonovou rezervou 55 hodín disponuje už spomenutým lietajúcim tourbillonom s kmitočtom 28800 v/h, centrálnymi hodinami, minútami a malými sekundami so subciferníkom medzi deviatou a desiatou hodinou.

Angelus svoj vstup na diver scénu poňal nanajvýš svojsky a zaužívané dizajnové a funkčné schémy obišiel obrovským oblúkom. Výsledkom sú nekonvenčné hodinky so síce otáznym využitím v praxi, no o to efektnejším zovňajškom. Teraz ostáva už iba nájsť kupcov z radov potápačov, ktorí budú mať voľné prostriedky vo výške 25-tisíc eur a budú ochotní hodinkám počas ponoru tolerovať znemožnenú manipuláciou s vnútorným okružím.

Zdroj: Angelus

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.