Audemars Piguet obvinil značku Tommy Hilfiger z kopírovania dizajnu

Michal Pindura 0 27.08.2013

Podobnosť čisto náhodná? Tommy Hilfiger Eton TH1790914 a Audemars Piguet Royal Oak Offshore 42mm Stainless Steel ChronographRenomovaný hodinársky server Hodinkee.com priniesol 25. augusta delikátnu správu. Podľa nej by mal byť na americkom súde od minulého utorka podaný návrh na začatie konania proti značke Tommy Hilfiger a spoločnosti Movado Group, ktorá vlastní licenciu na výrobu hodiniek tejto uznávanej módnej značky. Podnet na súd doručili právni zástupcovia jednej z najslávnejších švajčiarskych manufaktúr Audemars Piguet.

Predmetom sporu, či presnejšie jeho počiatočných fáz, je dizajn modelov Tommy Hilfiger Eton, ktorý „vytvára nebezpečenstvo zámeny také, že u spotrebiteľov môže dôjsť ku zámene s hodinkami Audemars Piguet Royal Oak.“ V podstate tým chce Audemars Piguet povedať, že model Eton je až príliš podobný svojmu slávnejšiemu predobrazu.

Audemars Piguet Royal Oak a ich náčrt od Géralda GentuKonkrétne boli vznesené námietky proti okrúhlemu tvaru púzdra doplnenému osembokým okružím upevneným ku telu ôsmimi šesťhrannými skrutkami. Pripomienky sa dotkli taktiež umiestnenia skrutiek v cípoch osemhranu a korunky so šiestimi fazetami. Všetky tieto znaky sú typickými rozlišovacími prvkami hodiniek navrhnutých v roku 1972 dizajnérom Geraldom Gentom († 2011).

Prirodzene, cena mechanických časomerov Royal Oak začínajúca zhruba na 12000 eurách je oproti 200 € za quartz model Tommy Hilfiger Eton nepomerná, no táto skutočnosť nič nemení na odôvodnenosti tvrdení právnikov Audemars Piguet. Tí návrhom na predbežný súdny príkaz požiadali o stiahnutie domnelých plagiátov z predaja, ktorý zdá sa, padol v USA na úrodnú pôdu. Modely Eton totiž už nefigurujú v ponuke oficiálneho internetového obchodu Tommy Hilfiger. Pôsobnosť opatrení sa však vzťahuje iba na územie Spojených štátov, na Slovensku a v ďalších krajinách sa zjavne odkopírované hodinky naďalej predávajú.

Po porovnaní oboch hodiniek musíme konštatovať, že podobnosť vzhľadu oboch modelov evidentne nie je dielom náhody, ale očividnej snahy priživiť sa na úspechu „žijúcej“ legendy. Čo si o tejto kauze myslíte vy?

Zdroj: Hodinkee.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.