Balticus Grey Seal – mechanický potápač z Poľska láka nielen na priaznivú cenu

Michal Pindura 0 09.05.2016

Balticus Grey Seal - mechanický potápač z Poľska láka nielen na priaznivú cenu

Zachytiť začiatok potápačskej sezóny. Je dosť možné, že práve s pomaly, ale isto sa blížiacim letom kalkulovala mladá poľská značka Balticus pri plánovaní uvedenia svojich prvých hodiniek. U firiem, ktoré sa nemali kedy rozkukať v hodinárskych sférach a tým pádom sa nedostali do povedomia zákazníkov, je správne načasovanie ideálnym spôsobom, ako k sebe prilákať nerozhodného alebo stále nerozhodnutého spotrebiteľa.

Balticus Grey Seal, model s modrým ciferníkom a čiernym koženým remienkom

V prípade značky Balticus a jej debutu menom Grey Seal je to amatérsky potápač, ktorý nechce hodinkami príliš odľahčiť svoje bankové konto, ale nepohrdol by, keby mu za jeho peniaze pristál na zápästí produkt s aspoň o čosi lepšími parametrami, ako je bežné. Už len skutočnosť, že model Grey Seal ponúkne v cene quartz hodiniek samonaťahovací strojček, by nášmu fiktívnemu zákazníkovi – diverovi mohla ulahodiť. Najlepšie na tom celom však je, že automatický kaliber nie je tým jediným, na čom hodinárska prvotina značky Balticus môže postaviť marketing.

Balticus Grey Seal, model s mentolovo zeleným ciferníkom

Hodinky pomenované podľa zdatných plavcov a ešte lepších potápačov tuleňov sivých, sa stavbou a funkciou jednotlivých komponentov radia do skupiny časomerov typu kompresor (compressor). To v skratne znamená, že ich ciferník obsahuje otočné vnútorné okružie s potápačskou stupnicou, ktoré je ovládané samostatnou korunkou (pozícia 4:00). Druhej korunke, slúžiacej na nastavenie času, dátumu a manuálne doťahovanie pružiny, nechýba závit. U časomerov s deklarovanou vodeodolnosťou 300M sme ani iné riešenie nečakali.

Balticus Grey Seal, detail ciferníka

Do oceľového púzdra s prijateľným priemerom 44 mm bez korunky a 47,5 mm s korunkou (potápači pod vodou by pokojne zniesli aj viac) bol vložený populárny kaliber Miyota 9015 s 24 kameňmi, pohybovou autonómiou 42 hodín a udávanou presnosťou -10/+30 sekúnd za mesiac. Na ciferníku sú komplikácie japonského strojčeka zastúpené tromi centrálnymi ručičkami (hodiny, minúty, sekundy) a dátumovkou na pozícii tretej hodiny. Pokiaľ by budúci majiteľ chcel pohonný agregát hodiniek spoznať bližšie, stačí ich otočiť viečkom nahor. Nerušenému výhľadu na vkusne upravený rotor s logom značky a ostatné komponenty stojí v ceste motív tuleňa, transferovo nanesený z vnútornej strany priehľadu.

Balticus Grey Seal, ukážka luminiscencie

Model Grey Seal je nateraz k dispozícii v siedmych farebných prevedeniach ciferníka: šedej, námornícky modrej, červenej, žltej, bielej, čiernej a mentolovo zelenej. Spolu s možnosťou alternovania oceľového mesh náramku kontrastne prešívaným koženým remienkom je farba tváre hodiniek osamoteným rozlišovacím znakom jednotlivých verzií.

Balticus Grey Seal, zadná strana hodiniek

Ciferník chránený zafírovým sklom s vnútorným antireflexom evokuje zvlneným dezénom morskú hladinu (podobný motív s obľubou používa manufaktúra Ulysse Nardin). Okrem tohto decentného dizajnového odkazu na prostredie, kde sa model Grey Seal cíti najlepšie, sa na ploche ciferníka neudiala žiadna vzbura voči dobrým mravom potápačských hodiniek. Plná sada aplikovaných obdĺžnikových indexov, široké ručičky a tiež podklad minútovej stupnice na okruží sú miestom výskytu luminiscenčného náteru so zeleným svitom. Balticus ale úspešne tají, s akým druhom luminoforu máme dočinenia.

Balticus Grey Seal, detail koženého remienka a oceľovej pracky

Balticus Grey Seal sa v dobe písania článku predávali priamo na stránke výrobcu za uvádzaciu cenu 261,90 eur vrátane dopravy. Od 1. mája cena poskočila na stále akceptovateľných 350 eur.

Zdroj: Balticus, Facebook – Balticus Polska

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.