Breitling Emergency Night Vision – keď život zachraňujú technológie a sýte farby

Michal Pindura 0 23.11.2016

Breitling Emergency II Night Vision - keď život zachraňujú technológie a sýte farby

Keď ste v núdzi, o vašom bytí alebo nebytí môže rozhodnúť každý, hoci nepatrný detail. Zoberme si farby. To, že oblečenie a výbava do terénu prakticky povinne obsahujú výstražne sfarbené, prípadne reflexné prvky, nemusíme osobitne pripomínať. Výrazné odtiene červenej, žltej či oranžovej značne zvyšujú šancu na spozorovanie objektu za zhoršenej viditeľnosti a sú tak jedným z mnohých drobných, ale o to dôležitejších aspektov, ktoré môžu viesť k záchrane ľudských životov.

Boli to práve farby, menovite oranžová, žltá a modrá, na ktoré sa Breitling spolieha pri zviditeľnení nových verzií modelu Emergency. Tieto hodinky môžete kľudne nazvať aj vaším anjelom strážnym. Ultimátny nástroj na prežitie s integrovaným dvojfrekvenčným osobným lokátorom (Personal Locator Beacon – PLB) je vďaka miniatúrnemu vysielaču a výsuvnej anténe (všimnite si uzáver na pravej dolnej nožičke) súčasťou výstroja profesionálov a dobrodruhov po celom svete.

Breitling Emergency Night Mission

Ako to pri podobných pomocníkoch býva, prvoradá je funkčnosť a, ako už bolo povedané, schopnosť zachraňovať životy. Robustné hodinky s priemerom 51 mm a hrúbkou 21,6 mm, ktorá dáva tušiť, že ju okrem zámeru zvýšenia odolnosti spôsobilo aj čosi iné, boli aj v starších prevedeniach čírou esenciou účelnosti. Ich vyhotovenie, v ktorom prevládal farebne neutrálny brúsený titán, však bolo zároveň ich jedinou boľačkou v prípade nočných záchranných akcií.

breitling-emergency-night-mission-blue

Trojica modelov Emergency Night Mission s hendikepom „šeroslepoty“ zatočila sýtymi farbami remienkov typu Diver Pro III skombinovaných s čiernymi titánovými púzdrami. Matná povrchová úprava DLC neodráža svetlo, a teda by nemala byť príčinou oslnenia ani nechceného prezradenia polohy. Naopak, kontrastné oranžové, žlté alebo modré akcenty na ciferníkoch chránených vypuklými, obojstranne antireflexnými zafírovými sklami dbajú na zreteľnosť hodiniek aj vtedy, keď tomu okolnosti nie veľmi prajú. Aby nebolo všetko iba o premyslených ťahoch, pri pohľade na perleťový podklad ciferníka modrej verzie V7632519/C931/260S/V20DSA.2 sa nás zmocnil pocit, že dizajnéri švajčiarskej značky na chvíľu akosi pozabudli, akej cieľovej skupine sú časomery Emergency určené.

Na perleťový úlet a možno aj na nižšiu 50-mkovú vodeodolnosť ale zabudnete hneď po tom, čo novinky prezradia viac zo svojho profesionálneho ja. Z parametrov sa dá vyčítať, že ich vysielač spĺňa požiadavky medzinárodného satelitného programu Cospas-Sarsat, ktorý dokáže zaregistrovať jeho aktiváciu a navádzať záchranné a pátracie tímy k polohe nositeľa hodiniek.

Breitling Emergency Night Vision, nové modely

Nemenej technicky obdarený je tiež tepelne kompenzovaný kaliber Breitling 76. Jedná sa chronometrovo presný strojček typu SuperQuartz (desaťkrát presnejší než bežné quartz strojčeky) s funkciami stotinových stopiek s kapacitou merania bezmála 24 hodín, predprogramovaného kalendára, časovača, alarmu, druhého časového pásma a indikáciou slabnúcej batérie (článok 399 by mal udržať hodinky v prevádzke 2 – 3 roky). S výnimkou hodín a minút, ktoré majú v správe centrálne ručičky s luminiscenčnými plochami, sú ostatné funkcie zobrazované prostredníctvom dvoch inverzných LCD displejov. V súčinnosti s ručičkami je možné využiť na orientáciu krokované, obojsmerne otočné okružie s vyznačenými stupňami a svetovými stranami.

Núdzové modely Breitling Emergency Night Mission boli uvedené na trh pred dvomi mesiacmi s cenou 17860 eur.

Zdroj: Breitling

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.