Brexit úraduje. Britská značka Christopher Ward zvyšuje ceny hodiniek o 9 %

Michal Pindura 1 23.02.2017

Brexit úraduje. Britská značka Christopher Ward zvyšuje ceny hodiniek o 9 %

Akoby nestačilo, že je hodinársky priemysel tvrdo skúšaný padajúcim záujmom o švajčiarske hodinky, začala sa naň ešte aj valiť lavína spustená hlasovaním obyvateľov Veľkej Británie, ktorí si v referende z júna minulého roka odhlasovali vystúpenie z Európskej únie. Už vopred sa vedelo, že Brexit, ako si tento zložitý proces pomenovali žurnalisti, bude mať pre ekonomiku Británie a tiež pre krajiny únie ďalekosiahle následky. Dnes pred nami stojí čierne na bielom, že si to okrem iných odvetví odnesú aj hodinári a spolu s nimi ich zákazníci.

V závere januára si manažment aj u nás známej britskej značky Christopher Ward povedal, stop. Ani oni už nezvládali umelo udržiavať ceny hodiniek na dovtedajšej úrovni. Zo dňa na deň u všetkých modelových radov poskočili o 9 %.

Christopher Ward sa tak pridal k veľkým hráčom, ktorí ceny v dôsledku Brexitu zdvihli už skôr. Skupina Swatch Group sa k nepopulárnemu opatreniu odhodlala v prvých januárových dňoch a inak tomu nebolo ani u konglomerátov Richemont, LVMH a prestížnej manufaktúry Rolex. Tí všetci navýšením cien reagovali na oslabenie kurzu libry voči euru a švajčiarskemu franku.

„Po starostlivom zvážení sme prijali rozhodnutie o upravení cien, platné pre celý sortiment značky. S účinnosťou od 27. januára 2017 budú maloobchodné ceny zvýšené priemerne o deväť percent. Prinútila nás k tomu vôľa Britov opustiť Európsku úniu a s tým previazaný pokles hodnoty libry voči franku, ktorý sa podpísal pod nárast výrobných nákladov,“ komentoval zdraženie hodiniek Christopher Ward jeden z troch zakladateľov značky Mike France.

Christopher Ward C5 Malvern Automatic MK III, zadná strana hodiniek

Sledovanie vývoja voči franku je pre londýnsku spoločnosť kľúčové. Jej výrobné závody sú totiž situované vo švajčiarskom meste Bienne, odkiaľ zhruba polovica z celkovej 20-tisícovej produkcie putuje na Britské ostrovy. Nakoľko libra na základe hlasovania oslabila voči franku približne o 15 %, snahu vedenia značky možno z obchodného hľadiska vnímať ako nevyhnutnosť. V podobnom duchu sa vyjadril aj M. France: „Od vlaňajšieho augusta sme nárast nákladov ako-tak dokázali pokryť. Náš tím vynakladal značné úsilie, aby sa zákazníkov táto zmena nijako dramaticky nedotkla. Avšak naše marže sa dostali do bodu, ktorý ďalej nemôžeme akceptovať. Preto sme pristúpili k navýšeniu cien. 9 % je hodnota, ktorá odráža dianie na trhu a pritom je férová k spotrebiteľom.“

Christopher Ward C3 Malvern Chronograph MK III

Nárast cien vstúpil do platnosti presne v deň, kedy Christopher Ward zahájil predaj tretích generácií kolekcií C5 Malvern Automatic a C3 Malvern Chronograph. Obe nové série sa tak síce nechtiac stali poslami nie príliš dobrých správ, nič to ale nemení na skutočnosti, že sú tu a že stoja za niekoľko krátkych viet.

Christopher Ward C3 Malvern Chronograph MK III, cifernik

Oceľové modely C5 Malvern Automatic MK III dostali do vienka klenutý ciferník s lúčovou úpravou a dátumom pri tretej hodine. Hodinky sú vybavené samonaťahovacím mechanickým kalibrom Sellita SW-200-1, ktorého rotor je dekorovaný vzorom „Colimaçoné“ zloženého z opakovaných symbolov helvétskeho kríža a vygravírovaný bol do neho aj názov značky. Hodinky so zafírovým sklom a priehľadom vo viečku sa budú vo verziách s koženým remienkom predávať za 495 libier. Za oceľový milánsky mesh si prípadní záujemcovia priplatia 85 eur.

Christopher Ward C3 Malvern Chronograph MK III, zadná strana hodiniek

C3 Malvern Chronograph MK III si vyslúžili rovnako spracovaný podklad ciferníka, na ktorom ale pribudli dva vertikálne uložené registre chronografu: 30-minútový a 12-hodinový. Funkcia stopiek je ovládaná dvojicou bočných tlačidiel inšpirovaných tvarom piestov. O jej správnu činnosť sa z úzadia stará švajčiarsky quartz strojček Ronda 3520.D. Opäť sú na výber varianty s koženými remienkami alebo meshovými náramkami. Vrátane 9-percentného navýšenia je ich cena 350, respektíve 435 libier.

Zdroj: Christopher Ward

Pridať komentár

Komentáre (1)

Johann

No. Ak nejaký Slovák bude chcieť Wardy, stačí si počkať na januárový výpredaj za zľavnené ceny. GB nevystúpi z EU len tak zo dňa na deň a myslím, že január 2018 bude ešte aktuálny bez DPH a cla.