Bude 2017 rokom smart hodiniek? Prvé smarty od Tommyho Hilfigera čo-to naznačujú

Michal Pindura 0 24.05.2017

Bude rok 2017 rokom smart hodiniek? Prvé smarty od Tommyho Hilfigera čo-to naznačujú

Tak čo, prelomia sa ľady a rok 2017 konečne bude tým rokom, ktorému aj my hodinári dáme nálepku „smart“? Možno áno. Do oblasti medzi ľuďmi stále neveľmi udomácnených nositeľných technológií sa totiž s vervou vrhli fashion značky. Michael Kors, Fossil, Hugo Boss, Lacoste, Juicy Couture, Tommy Hilfiger… títo všetci veria, že to budú práve oni, kto spotrebiteľov presvedčí, že inteligentné hodinky nie sú iba high-tech výstrelkom, ale užitočným pomocníkom rozširujúcim možnosti klasických hodiniek.

Príliš akcentovaná technologická povaha a neveľmi vábivý vzhľad, v ktorom sa namiesto tradičného dizajnu, pre ktorý si náramkové hodinky už mnoho desaťročí kupujeme, a pre ktorý ich máme tak radi, tlačí do popredia rozložitý displej a až hračkoidný vzhľad, rozhodne nie je tým, čo považujeme za praktický a zároveň skvelo vyzerajúci módny doplnok. Tadiaľto cesta jednoducho viesť nemôže. Dnes už vieme, že to pochopili aj hodinárske značky. Tie nielenže úspešne naskočili do roztočeného smart kolotoča, ale smart hodinkám už stihli vtlačiť ich vlastnú dizajnovú pečať, s ktorou majú šancu osloviť aj tých spotrebiteľov, pre ktorých boli smart hodinky až doteraz „persona non grata“.

Názornou ukážkou je nový model Tommy Hilfiger 1791296 patriaci do momentálne trojčlennej kolekcie TH24/7. Okrem toho, že sú to prvé smart hodinky v našej ponuke, sú to aj prvé hodinky, s ktorými americkej módnej značke pomáhal technologický gigant HP. Oficiálnu premiéru v USA si odbili 27. októbra 2016 a teraz ich máme tu. Čo na ne vravíme?

Aby sme si zachovali objektivitu, nejdeme hneď nezakryte jasať. Povieme to však narovinu – tieto hodinky majú potenciál. Ich najväčšou devízou je klasický, športovo elegantný vzhľad. Presne taký, aký Tommy Hilfiger presadzuje u svojich „dumb“ modelov.

Nech sa na novinku pozriete z akéhokoľvek uhla – snáď s výnimkou zadnej strany, kde je do viečka zabudovaný mechanický (nie magnetický) konektor pre nabíjačku – ničím nenaznačuje, že pred vami stoja smart hodinky. Má mohutné 46 mm púzdro zo striedavo leštenej a brúsenej nehrdzavejúcej ocele, poctivý, svetlou niťou prešitý remienok zakončený oceľovou opaskovou prackou a štandardný analógový, minerálnym sklom chránený ciferník spracovaný v leteckom štýle. Je prehľadný, s ručičkami v tvare čepele meča, indexami a veľkými arabskými číslicami tretej, šiestej, deviatej a dvanástej hodiny. Keby bola niektorému z menovaných prvkov dopriata luminiscenčná úprava, dali by sme modelu Tommy Hilfiger 1791296 päť z piatich možných bodov. Navyše, ešte aj vodeodolnosť je slušných 50M/5ATM. Stručne a výstižne, sú to solídne, kvalitne spracované pánske hodinky, ktoré vyzerajú viac než obstojne.

Tommy Hilfiger 1791296

To je však iba polovica príbehu. Druhá je o vlastnostiach a parametroch, za ktorými treba hľadať vývojárov spoločnosti HP. Tí boli oslovení držiteľom licencie pre výrobu hodiniek Tommy Hilfiger, firmou Movado, aby z klasických hodiniek spravili všestranného pomocníka moderných ľudí. Čo presne to znamená? Začnime kompatibilitou. Tommy Hilfiger 1791296 spárujete prostredníctvom Bluetoothu so zariadeniami bežiacimi na Androide od verzie 4.4 a iOS s verziou operačného systému 8.0 a vyššou.

Po rýchlom „zoznámení“ 102 gramov vážiacich hodiniek so smartfónom (podmienkou je nabitie akumulátora aspoň na 60 %) je možné naplno využívať všetky ich vstavané vymoženosti. Na monochromatickom OLED displeji pri šiestej hodine, ktorý je neviditeľný, až kým ho neaktivujete niektorým z dvojice bočných tlačidiel, sa dokážu zobraziť informácie o prichádzajúcich hovoroch, notifikácie z kalendára či sociálnych sietí a údaje funkcií ako sú monitor krokov s odpočítaním nastavenej dennej cieľovej hodnoty či svetový čas. Hovory síce nie je možné hodinkami prijať, ale môžete ich zatlačením tlačidla odmietnuť bez toho, aby ste pre tento úkon museli vyťahovať telefón z vrecka. Samozrejmosťou je vibračné upozornenie a možnosť upozornenia vypnúť (prípadne nastaviť čas automatického vypnutia a tiež opätovného zapnutia), čo sa hodí napríklad počas noci, alebo vtedy, keď aj tiché vibrácie môžu pôsobiť rušivo.

Tommy Hilfiger 1791296 Smartwatch

Ak musíme niečo osobitne vyzdvihnúť, sú to oddelené batérie. Jedna zásobuje energiou strojček hodiniek a jej výdrž je okolo dvoch rokov. Cez USB kábel nabíjateľný akumulátor, ktorý má na starosti pokročilé smart funkcie, by podľa údajov výrobcu mal zvládnuť päť až sedem dní ostrej prevádzky. Výhoda samostatných batérií je zrejmá: pokiaľ by sa vám počas dňa vybil akumulátor a v dosahu by ste nemali počítač či notebook, z ktorého by ste ju mohli dobiť, presný čas budete mať naďalej k dispozícii. Zdá sa, že niekdajšiu slabosť smart hodiniek – biednu výdrž batérie sa takto podarilo šikovne eliminovať. Hoci sa po vybití akumulátora budete musieť na chvíľu zaobísť bez smart „fičúr“, nestane sa však, že by ste na zápästí museli až do večera nosiť nefunkčnú ozdobu.

Kolekcia Tommy Hilfiger TH24/7

Na záver už iba dodáme, že ak má nejaký koncept smart hodiniek šancu prežiť a preraziť, je to práve tento. Smart funkcie nedávajú o sebe vedieť, kým ich nepotrebujete a hodinky až dovtedy vyzerajú trendovo, módne, ale predovšetkým klasicky. Potešiteľné a výsostne praktické sú takisto dve oddelené batérie a na zahodenie nie je ani cena 252 eur.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.