Calibre 1700 – Franck Muller vyvinul svoj prvý „in-house“

Michal Pindura 0 19.07.2013

Franck Muller Calibre 1700Mať v portfóliu in-house, teda továrenský a vlastnými kapacitami vyvinutý kaliber, je pre hodinárske značky VIP vstupenkou do elitného klubu vysokej hodinárčiny. Preto sa nemožno čudovať pýche a nadšeniu manufaktúry Franck Muller, ktorá pred časom odprezentovala výsledok svojho mnohoročného úsilia – strojček Calibre 1700.

Pri vytváraní ručne naťahovaného mechanizmu sa Franck Muller nechal inšpirovať vzhľadom kalibrov, aké sa vyrábali v oblasti Vallée de Joux počas tridsiatych rokov minulého storočia. Calibre 1700 je typickým stvárnením tradičného hodinárskeho umenia a demonštráciou precíznosti švajčiarskych remeselníkov. Strojček sa skladá dovedna z 213 komponentov a jeho tromfom je sedemdňová (168 hodín) rezerva chodu. Neprekvapí preto, že pre dosiahnutie takejto vysokej hodnoty bolo nutné siahnuť po konštrukcii s dvomi perovníkmi.

Kaliber je vybavený výkonným krokovým ústrojenstvom s odľahčeným kolesom (na obrázku) a monometalickou zotrvačkou nastaviteľnou pomocou vyvažovacích skrutiek. O jej reguláciu, čiže skracovanie a predlžovanie vlásku, sa stará efektne spracovaná mikroregulácia. V nadväznosti na štandardy používané v hodinárskom odvetví pred stáročiami, sa Franck Muller rozhodol pokračovať vo výrobe zlatých lôžok, ktoré svojím tvarom a chránia 27 rubínových ložísk.

Franck Muller Calibre 1700 - krokové koleso a kotva

Franck Muller Calibre 1700 - spracovanie mostíkov a regulácie

Čo sa týka techník dokončovania plôch strojčeka, základová doska je finišovaná perlážou a mostíky zdobia pruhy Côtes de Genève. Zdobenie je realizované nielen z estetického, ale tiež z praktického hľadiska. Ich hlavnou úlohou je zjednotenie a zjemnenie povrchu. Okrem toho, každý mostík i kolesá majú skosené hrany, čím sa vnemová harmónia vyžarovaná z kalibra ešte znásobila.

V tlačovej správe Franck Muller zodpovedal na všetky prípadné otázky, ktoré by sa v súvislosti s parametrami nového kalibru mohli vynoriť. Otázne ostáva už iba jedno – kedy sa Calibre 1700 dočká ostrej premiéry v hodinkách.

Zdroj: Franck Muller

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.