Casio Edifice EQB-800 – na pretekárske okruhy nič lepšie od Casia neexistuje

Michal Pindura 4 12.11.2017

Casio Edifice EQB-800 - na pretekárske okruhy nič lepšie od Casia neexistuje

Pokročilý quartz chronograf najlepšie prispôsobený motoristickým športom. Takto sebavedomo sa o svojom najnovšom modeli z kolekcie Edifice vyjadruje spoločnosť Casio. Hádať sa nebudeme, celooceľový model EQB-800 je momentálne na samej špici ponuky japonskej značky a pre motoristických nadšencov má v talóne niekoľko chuťoviek, na aké sa ani zďaleka nechytá žiadna iná hodinárska firma.

Neodpustíme si však malú poznámku k označeniu quartz chronograf. Ak by sme si vedľa seba postavili posledných pár generácií modelov Casio Edifice zo série EQB a začali podrobnejšie skúmať všetky ich funkčné zákutia, namiesto mierne dehonestujúcej nálepky quartz chronograf by sme zvolili vhodnejší a najmä výstižnejší termín digitálny chronograf. Pri schopnostiach, akými „ekvébéčka“ disponujú, je toto jediný správny výraz, ktorý by si mali osvojiť aj chlapci v Casiu.

Keď už máme terminologické zaradenie kolekcie Edifice EQB za sebou, preskočme rovno k modelom EQB-800. To, čo sme už v marci videli na fotografiách, nás nenechalo na pochybách, že jeseň bude v podaní elegantnej a zároveň športovej kolekcie od Casia pekne ostrá. Novinky sa o to mali postarať osobitejším dizajnom v porovnaní s predchodcami EQB-600, štedrejším použitím modrej farby (modrá je jednou z referenčných farieb rodiny Edifice) a dynamickejšie tvarovaným púzdrom i ciferníkom.

Teraz, keď sa z hodiniek Casio Edifice EQB-800 stal predajný artikel, môžeme na plné hrdlo povedať, že očakávania, ktoré v nás vzbudili produktové obrázky, a tie, ako vieme, sú niekedy značne prikrášlené, boli bezozbytku naplnené. Sú to modely s mohutným tachymetrickým okružím a prenikavým 3D ciferníkom, ktorého pretekársky tón udávajú vystúpené lichobežníkové indexy, sprevádzané tromi subciferníkmi a predovšetkým dvomi prazvláštnymi, no o to pôsobivejšími ručičkami na dvoch z nich. Prirovnali by sme ich k siluetám bojových lietadiel, ale keďže nechceme príliš fantazírovať, opúšťame toto pole a prejdeme radšej k funkčnej výbave.

Casio Edifice EQB-800, ďalší z modelov vybavených technológiou Smartphone Link

Tu treba v prvom rade spomenúť, že modely EQB-800 sú ďalšími do party, do ktorých inžinieri Casia vtesnali technológiu Smartphone Link. Je teda nad slnko jasnejšie, že dokážu cez bluetooth synchronizovať čas s mobilným telefónom, bezdrôtovo nastaviť svetový čas vo viac než 300 lokalitách a rovnako im problémy nenarobí ani nastavenie alarmu priamo u aplikácie Casio Watch+. Po novom však v aktuálnej verzii aplikácie dostupnej pre operačný systém Android aj iOS pribudli nové funkcie ušité na mieru ľuďom, ktorí sa pohybujú v blízkosti rýchlych áut. Bolo len otázkou času, kedy Casio bude chcieť vyťažiť viac z niekdajšieho napojenia na stajňu Red Bull Racing a zo súčasného partnerstva s tímom Scuderia Toro Rosso a zužitkuje pritom svoje skúsenosti z kolotoča F1.

Casio Edifice EQB-800

Casio sa pri snahe o zobrazenie čo najkomplexnejších časomerných informácií ani tentoraz neubralo analógovo-digitálnou skratkou. Všetko na ciferníku chránenom minerálnym sklom je poctivý analóg. Pravdou síce je, že niektoré ukazovatele bolo potrebné zlúčiť s inými, na to sú však už zákazníci pri modeloch Edifice pripravení. Popri čase ukazovanom centrálnymi ručičkami s luminiscenčnou úpravou Neo-Brite sa na ciferníku nachádza inovatívny indikátor cieľového času Target Time Indicator (pozícia 12:00), ktorý začne 10-sekundové odpočítavanie pred dosiahnutím požadovaného času. To umožňuje predvídať, kedy sa má auto objaviť na určitom mieste na trati a pomáha tak pri orientácii obsluhe návestidiel, ale napríklad aj divákovi pri sledovaní prejazdov obľúbeného jazdca.

Sčítač na deviatej hodine slúži jednak stopkám s presnosťou 1/20 sekundy (v smartfóne až 1/1000 sek.) a jednak zobrazuje stav nabitia vstavaného lítiového akumulátora a činnosť bezdrôtového pripojenia (pri stlačení párovacieho tlačidla pri ôsmej hodine). Pohyb mohutnej ručičky zabezpečuje miniatúrny motorček s dvojitou cievkou. Na rozdiel od obyčajného motorčeka poskytuje vyšší krútiaci moment s hladším, presnejším a rýchlejším chodom ručičiek. V spodnej časti ciferníka je prítomný ešte ukazovateľ času v druhom časovom pásme, drobný doplnkový indikátor AM/PM a dátumovka medzi treťou a štvrtou hodinou.

Casio Edifice EQB-800, detail ciferníka

Zrejme aj kvôli množstvu analógových prvkov na ciferníku sú Casio Edifice EQB-800 pomerne veľké hodinky. Rozmery púzdra 53,5 × 49,2 × 13,1 mm nebudú pre každého a niečo podobné bude platiť aj pre váhu tesne pod 200 gramov. Racingové časomery však už z podstaty nemôžu byť malé. Iba veľkosť dokáže bez ústupkov garantovať viditeľnosť údajov na ciferníku a ľahké ovládanie aj v pretekárskych rukaviciach. Navyše, tieto hodinky majú slušnú vodeodolnosť 100M a spotrebiteľa si na svoju stranu vedia získať praktickým solárnym napájaním Tough Solar s kapacitou až 23 mesiacov v šetriacom režime.

Modely Casio Edifice EQB-800 sú v predaji za 329, respektíve 349 EUR.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (4)

Michal Pindura

Ďakujeme. Prajeme Vám príjemný deň.

Tina

Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Nech sa Vám darí.

Michal Pindura

Dobrý deň Tina. Sme radi, že ste si našli čas na prečítanie nášho článku. Máte pravdu, je to preklep, ale nie tak úplne

Tina

Dobrý deň,

Tak som si Váš článok poctivo prelúskala viac-krát. V 6.odseku, 2 riadku píšete o zafírovom sklíčku. Prešla som e-shopy (napr. inhodinky.sk – ktorý tvrdí,že je oficiálnym dovozcom značky Casio) a oni majú pri tomto type iba minerálne sklíčko.
Čo je podľa mňa dosť veľký rozdiel, hm?
Zrejme to bude len preklep.

Ďakujem za odpoveď.

Príjemný deň,

Tina Valachová