Casio G-Shock GA-700 – športovec s ovládaním od profíkov a ľudovou cenou

Michal Pindura 0 23.07.2017

Casio G-Shock GA-700 - športovec s ovládaním od profíkov a ľudovou cenou

Písať o hodinkách G-Shock, je pre človeka, ktorý sa na to dá, výzvou a zároveň odbremenením. Jedno aj druhé je dôsledkom ich rozšírenosti a všeobecného povedomia o ich kvalitách. Na jednu stranu ich každý pozná a tak, ako od obrnencov z ríše hodiniek, aj od článku o nich sa čaká vysoký výkon. Na druhú stranu, v informovaní o húževnatých novinkách z dielní japonského Casia môže s kľudom vynechať úvod, v ktorom by už po stýkrát opakoval, čo sú G-Shocky zač a rovno sa vrhnúť na to hlavné – hodinky samotné.

Čiže, úvod by sme mali ???? poďme k meritu veci: k jedným z posledných športových prírastkov s kódovým názvom GA-700.

V novembri minulého roka predstavené modely z línie Trending (čo znamená, že okrem odolnosti ponúknu mestsky koncipovaný dizajn a môžete ich bez hanby označiť termínom „módny doplnok“) si hneď potom, čo sa zo skíc a prototypov stali reálne hodinky, pripísali jedno zaujímavé prvenstvo. Sú to prvé cenovo dostupné digitálno-analógové modely s veľkým, na prednej strane umiestneným tlačidlom osvetlenia a 5-ročnou životnosťou batérie.

Takmer úplná kolekcia Casio G-Shock GA-700

Veľkostne slušne urastené „géčka“ s rozmermi púzdra 57,5 × 53,4 × 18,4 mm sa nijako netaja tým, že si strategický pilier svojej výbavy požičali od profi sérií Rangeman a Mudmaster. Kto by sa tým nepochválil, všakže? Rozložité tlačidlo aktivujúce LED osvetlenie Super Illuminator s dobou osvitu 1,5 alebo 3 sekundy je uložené tesne pod ciferníkom tak, aby na jeho stlačenie bolo potrebné čo najmenej práce s rukami a celá operácia trvala čo najkratšie. Hlboké ryhovanie styčnej plochy presne navedie prst, zabráni jeho skĺznutiu a obkolesenie tlačidla robustnými výstupkami eliminuje náhodné stlačenia, ku ktorým by mohlo pri kontaktných športoch dochádzať.

Hodinky Casio G-Shock GA-700-1B na zápästí

Podobne ako u cyklistickej a skateboardovej rodiny GA-500, aj tu inžinieri dali na ciferníku príležitosť novému spôsobu liatia živice, z ktorej sú vymodelované trojdimenzionálne ihlanové ručičky s luminiscenčným náterom. Ručičky so vzhľadom napodobňujúcim kov sú pomerne široké, čo je síce perfektné z hľadiska ergonómie používania, no keďže zasahujú do „vzdušného priestoru“ inverzných LCD displejov, vyvstáva otázka, či nebudú spôsobovať ťažkosti pri odčítaní údajov z displejov. Odpoveď je: nebudú. Pri aktivovaní režimov, využívajúcich niektorý z dvojice digitálnych zobrazovačov, sa ručičky automaticky presunú do takej polohy, aby nič podstatné nezaclonili.

Casio G-Shock GA-700-1A

U všetkých momentálne dostupných verzií, menovite čiernej GA-700-1B, modrej GA-700-2A, červenej GA-700-4A a čierno-červenej GA-700-1A platí rodová rovnosť vlastností a funkcií. To znamená, že u každej môžete počítať s odolnosťou voči otrasom, potápačskou vodeodolnosťou 200M/20 ATM a zapusteným minerálnym sklíčkom. S prihliadnutím na cenu 119 eur, musí byť nad slnko jasnejšie, že Casiu nešlo o vyrobenie „zabijaka“ nahusteného technológiami, ale o viacúčelové, funkčne i cenovo vyvážené hodinky.

Casio G-Shock GA-700-1A, ovládací blok

Kapitolu o solárnom napájaní, senzoroch a rádiovej synchronizácii teda môžeme rovno preskočiť. Ak ich chcete, Japonci vám ich za prihodenie určitého obnosu peňazí radi dožičia. Pokiaľ na nich netrváte, 69 gramov vážiace modely G-Shock GA-700 sú vám pripravené verne a spoľahlivo slúžiť aj vďaka zostave zloženej zo svetového času v 48 mestách (+UTC), stotinových stopiek s kapacitou merania 23:59’59.99“ (split time, zaznamenanie 1. a 2. miesta), 60-minútového časovača s odpočítaním po desatinách sekundy, piatich denných alarmoch, z toho jedného s funkciou snooze, kalendára predprogramovaného do roku 2099 a zvukových hodinových signálov.

Casio G-Shock GA-700-1A, remienok je vyrobený z polyuretánovej živice

Vyššie uvedené zručnosti sú obhospodarované quartz kalibrom Casio 5522, poháňaným gombíkovou lítiovou batériou so životnosťou 5 rokov. Uvedenú vydrž dosiahne pri jednom 1,5-sekundovom podsvietení ciferníka a 10-sekundovom zvonení alarmu denne.

Foto: Casio, www.casiowatchparts.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.