Casio G-Shock MRG-G1000HT Hammer Tone – ak nie najlepšie, tak určite najdrahšie G-Shocky

Michal Pindura 0 07.08.2016

Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone - ak nie najlepšie, tak určite najdrahšie G-Shocky

Poznáte vo vašom okolí niekoho, kto by bral G-Shocky ako investíciu? Nech za zamýšľame, koľko chceme, nedokážeme si takého človeka predstaviť. Nieže by medzi funkčnými a všemožne odolnými velikánmi nebol ani jeden, ktorý by stál za hmatateľné zoštíhlenie bankového konta, no keď už investovať, tak do niečoho trvalého, niečoho, čo nebude mať každý. Ako isto uznáte, také „géčka“ ešte nevyrobili. Alebo vari áno? Nový limitovaný model Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone je v kolekcii, ktorá je druhým menom pre adrenalín a zrýchlený tep, unikátnym zjavom. Ako jediný spája maximálnu odolnosť, technológie 21. storočia a dôkaz remeselnej zdatnosti japonských majstrov. O nič menej unikátna nie je ani jeho cena atakujúca hranicu 6000 eur.

Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone

Zrejme najpompéznejšie hodinky s nápisom G-Shock boli vydané pri príležitosti 20. výročia high-end série MR-G. Funkčne i dizajnovo (do určitej miery) nadväzujú na titánový počin MRG-G1000, obdarený schopnosťou hybridnej synchronizácie času. Približne 3000-eurový premiant je stále považovaný za jeden z najvydarenejších časomerov, aké kedy vyšli zo závodov značky Casio. Novinka k danostiam dnes už dvojročného modelu pridáva okrem 100-percentného navýšenia ceny štýl a kus japonskej kultúry zhmotnenej v okruží a stredných článkoch náramku, ručne upravenými technikou tsuiki.

Tsuiki (niekedy prepisovaná ako tsu-i-ki) patrí k starým výzdobným technikám, používaným na vzhľadové zušľachtenie povrchov rôznych typov väčšinou úžitkových predmetov a zariadení. Nepravidelný vzor zložený z množstva jamiek vnikal v prípade MRG-G1000HT Hammer Tone v kjótskej dielni umeleckého zámočníka Bihou Asana. Ako naznačujú fotografie, vykonávaná je poklepávaním malého kladiva po nástroji pripomínajúcom aj našim kovotepcom a zámočníkom známy jamkovač.

Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone, časti hodiniek upravené technikou tsuiki

Organická neusporiadanosť vzoru vklepávaného do častí hodiniek so strieborno-šedou povrchovou úpravou, odkazujúcou na ďalšiu z plejády pôvodných japonských techník „Oboro-gin“ (dekorované ňou bolo napríklad príslušenstvo k mečom), pôsobí v kombinácii s titánom pokrytým kvázidiamantovou vrstvou uhlíka (DLC) a kontrastnými partiami ošetrenými medeno-zlatým „Akagane“ povlakom (obsah zlata 3-5 %) prinajmenšom pozoruhodne. Nadšený z nej nemusí byť každý, ale kríženie nového so starým sa už neraz vyplatilo, tak prečo to neskúsiť opäť?

Keď sa k vyššie napísanému pridruží informácia, že Casio vydá z tohto modelu iba 300 exemplárov, vysoká cena, ktorú by za quartz hodinky dal len málokto, začína pomaly dávať zmysel. Spočítajte si to: trvanlivosť titánu, technická vyspelosť a odolnosť, akú môže ponúknuť iba Casio a teraz ešte aj luxus v podobe ručného vkladu majstra, ktorý pokračuje v práci začatej jeho starým otcom. Je to málo?

Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone sú odolné a zároveň luxusné hodinky

Ak ste doteraz nenašli opodstatnenosť ceny 80-krát vyššej, ako je tomu u najlacnejších G-Shockov, možno zmeníte názor po oboznámení sa s funkciami a ďalšími detailmi. Začať môžeme rozmermi. Casio G-Shock MRG-G1000HT Hammer Tone sú poriadne hodinky, ktoré budete vidieť aj cítiť. Ich púzdro meria do priemeru 54,7 mm, do hrúbky 16,9 mm a váži 153 gramov. Pokiaľ o nejakom modeli môžeme povedať, že je neprehliadnuteľný, je to práve tento. Ako je u vrcholnej produkcie Casia dobrým zvykom, vo výbave nechýba zafírové sklo potiahnuté antireflexnou vrstvou. Do úplných podrobností, čo sa týka odolnosti tentoraz nepôjdeme, je prakticky zhodná s inými top hodinkami z rovnakého radu. Iba na okraj: vodu si bez pocitu ohrozenia pustia k telu do potápačských 200M a vďaka uloženiu strojčeka do výstelky z antišokového polyméru Alpha GEL® ustoja aj silné nárazy.

Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone, bočný pohľad na púzdro

To, že MRG-G1000HT Hammer Tone rozhodne nepatria do sorty hodiniek, ktoré kvôli tuhosti konštrukcie zanedbali dizajn, je zrejmé. Fajnové spracovanie ale nijako neublížilo tomu, čo každý od G-Shockov vyžaduje hneď po masívnosti a nezničiteľnosti – funkciám. Z útrob titánového brnenia všetko koučuje kaliber 5411. Solárne napájaný strojček s kapacitou akumulátora na 18 mesiacov prevádzky (v šetriacom režime) je pripravený na príjem kalibračných časových signálov z pozemných vysielačov atómových hodín a tiež na komunikáciu so satelitmi GPS, umiestnenými na strednej zemskej orbite. Hybridná synchronizácia času je tromfom v rukách Casia a zároveň métou, na ktorú zatiaľ jeho japonskí konkurenti Citizen a Seiko nedosiahli.

Limitovaná edícia Casio G-Shock MR-G G1000HT Hammer Tone

V silách plne analógovej pohonnej jednotky je sprostredkovanie údajov o svetovom čas v 27 mestách, meranie času 1/20 s chronografom až do 24 minút a odpočítavanie maximálnej hodnoty 24 hodín. V zozname zručností novinky sa nachádza tiež denný alarm, predprogramovaný kalendár a automatická korekcia polohy ručičiek v prípade ich vybočenia spôsobeného nárazom. Zásluhou „komba“ LED svetlo + luminiscenčný náter sú údaje zobrazované na veľkorysom ciferníku viditeľné aj za nepriaznivých svetelných podmienok.

Sme presvedčení, že Casio G-Shock MRG-G1000HT Hammer Tone budú snom množstva ľudí. Za exkluzivitu sa však platí. Otázne preto je, koľkí z nich si ich budú môcť dovoliť. Chvíľa pravdy nastane ešte počas tohto leta, kedy by sa mali objaviť v ponuke vybraných predajcov.

Zdroj: Casio, Wikipedia.org, www.manofmany.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.