Casiu sa s G-Shockmi darí nad očakávania. Stavia pre ne novú továreň

Michal Pindura 0 11.10.2017

Vizualizácia novej továrne Casio v meste Jamagata

Keď si listujeme v našej rubrike Hodinársky spravodaj, nachádzame v nej pomerne dosť článkov s informáciami o internom dianí vo švajčiarskych hodinárskych firmách. Pritom ani v ostaných krajinách, v ktorých je hodinárčina hlboko zakorenená, nie je núdza o zaujímavé „insiderské“ správy zo zákulisia.

Zoberme si také Japonsko. Bašta quartzu a nezastaviteľných inovátorov z Casia, Citizenu a Seika v rozvoji za Helvétmi v ničom nezaostáva. Nové, mnohokrát prelomové modely sú uvádzané rok čo rok a s rovnakou kadenciou sa dozvedáme o technológiách, ktoré sa nám pred niekoľkými rokmi mohli javiť ako čistá fantázia. S vývojom a jeho tempom ide ruka v ruke rozširovanie výrobných závodov, ktorých súčasná kapacita nestíha hladu trhu.

Len nedávno ohlásila veľkú investíciu spoločnosť Casio. K produkčnej základni v meste Jamagata, založenej v októbri 1979 a momentálne zamestnávajúcej 631 ľudí, v ktorej vznikajú napríklad hodinky zo sérií G-Shock či Edifice, pribudne nová továreň zameraná na výrobu vyspelých prevodových systémov s mikrometrovou presnosťou, analógových quartz kalibrov, ako aj na celý proces montáže až po hotový výrobok.

Oznámenie výstavby továrne so zahájením v júli 2017 a plánovaným dokončením v máji 2018 je plne v súlade s finančnými výsledkami Casia a hlavne so silnejúcim postavením G-Shockov, z ktorých sa len v vlani vyrobilo 8,5 milióna kusov. Dopyt po odolnej kolekcii by nová prevádzka s rozlohou 4000 metrov štvorcových mala po plnom nábehu uspokojovať 16000 vyrobenými jednotkami za mesiac.

Navzdory platnej stratégii, v rámci ktorej by sa Casio malo pri blížiacom sa 35. výročí značky G-Shock usilovať o zvýšenie predaja cenovo dostupných kovových modelov G-Steel a snahám o získanie výraznejšej podpory maloobchodu pre mladícku sériu Edifice vybavenú technológiou Smartphone Link, sa nový závod v Jamagate bude špecializovať na vyššiu triedu G-Shockov, výkonných časomerov Oceanus a vrcholovej línie Premium Production Line, ktorú má na starosti tím vybraných certifikovaných technikov.

Po vybudovaní továrne bude do jej priestorov presunutá kompletná produkcia precíznych prevodových systémov, ktorá momentálne prebieha v časti tvarovne, čím by sa pri montáži analógových strojčekov mala dosiahnuť vyššia efektivita, ale hlavne by sa mala výroba realizovať v čistejších, bezprašných miestnostiach. Zabránilo by sa tak vniknutiu nečistôt a miniatúrnych cudzorodých látok, ku ktorému dochádza pri pohybe ľudí a preprave materiálu.

S novou kapacitou sa do budúcnosti počíta ako s miestom zastrešujúcim okrem samotnej výroby tiež oddelenia 3D dizajnu slúžiace pre celý inžiniersky reťazec. V ďalších etapách by malo prebehnúť transformovanie závodu na inteligentnú továreň, v ktorom budú mať hlavné činnosti vrátane kontroly na výrobnej linke na starosti roboty.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.