Certina DS Action COSC Chronometer – oslava vysokej presnosti a prekvapivo nízkej ceny

Michal Pindura 6 01.03.2019

Certina DS Action COSC Chronometer - oslava vysokej presnosti a prekvapivo nízkej ceny

Vždy sa tešíme, keď vám môžeme v našich článkoch priniesť informácie o prvenstvách každého druhu. Doslova sa v tom vyžívame, lebo vieme, že nielen hodinárske firmy, ale aj vás, našich čitateľov a zákazníkov, zaujíma, ktoré hodinky sú v tej či onej oblasti lepšie ako ostatné. Je to celkom logické. Veď kto by si chcel kúpiť trabanta, keď môže mať Mercedes? V prípade noviniek Certina DS Action COSC Chronometer je navyše ten „Mercedes“ lacnejší, než by ste si mysleli.

Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.11.047.00

Nové modely – dokopy ich je päť – nemajú so staršími kúskami zo športovej kolekcie DS Action po dizajnovej stránke mnoho spoločného. Kým predchodcovia sú nielen vzhľadovo, ale i parametrovo jednoznačne zaradení v potápačskej kategórii, novinky na to idú inak. Pri rovnakom priemere 41 mm a zachovaní časti „diver“ daností vrátane skrutkovacej korunky, plného skrutkovacieho viečka a poctivého oceľového púzdra s integrovanými bezpečnostnými opatreniami známymi ako DS Security, je ich výzor posunutý z morských hlbín viac smerom na pevnú zem.

Hodinky Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.11.047.00

Z ich funkčného repertoára vypadla na úkor saténovo brúseného okružia otočné luneta s potápačskou minútovou stupnicou a okrúhle indexy boli až na výnimky pri šiestej a dvanástej hodine nahradené poniklovanými aplikovanými markermi v tvare ihlana so skoseným hrotom. Dovolíme si prorokovať, že vykonané úpravy, vďaka ktorým sú modely Certina DS Action COSC Chronometer bez najmenších problémov nositeľné prakticky ku každému typu oblečenia, budú mať u spotrebiteľov pozitívny ohlas. Hodinky vyzerajú civilnejšie, elegantnejšie a ak sa dokážete preniesť cez fakt, že poľavili v úrovni vodeodolnosti z 300 na 200M, získate v nich skutočne dôstojný doplnok.

Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.11.057.02

Samozrejme, pod dôstojnosťou, nevnímame iba to, ako nové Certiny pôsobia na okolie. Stále sa môžu pýšiť obojstranne antireflexným zafírovým sklom a dôležitými časťami ciferníka (dokonca aj sekundovou ručičkou!) ošetrenými fluorescenčnou zmesou Superluminova®. U základnej (nie najlacnejšej) verzie nie je o nič menej pôsobivá ani lúčová úprava ciferníka či prepracovaný päťradový oceľový náramok zakončený motýlikovou sponou s dvojicou tlačidiel.

Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.16.057.01

Z chlapa robí dôstojného muža jeho správanie a dochvíľnosť a veľmi podobné je to aj s týmito hodinkami. Dizajnovo sú na výbornú, ale to najlepšie ešte len prichádza. Aby sme nenapínali, ideme rovno na vec: modely DS Action COSC Chronometer sú osadené výkonným quartz kalibrom, ktorého presnosť overil uznávaný skúšobný ústav Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC).

Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.22.037.00

Trojručičkový, vo švajčiarsku vyrobený strojček ETA F06.411 Precidrive vykazuje pri stálej teplote 23° Celzia odchýlku na úrovni ±10 sekúnd za rok. To znamená, že za deň sa čas ukazovaný hodinkami od referenčného času vzdiali o zanedbateľné 0,027 sekundy! Tepelne kompenzovaný kaliber disponuje funkciou EOL, ktorá dokáže signalizovať slabnúcu batériu. Pri použití batérie s kapacitou 55 mAh, udáva závod ETA prevádzkyschopnosť počas dlhých ôsmich rokov.

Certina DS Action COSC Chronometer C032.851.22.087.00

Zahraničné servery sa pri nových Certinách nezdržali komentárov k ich prekvapivo nízkej cene. Nezdržíme sa ani my. Čo by ste povedali, keby ste za najdostupnejší variant C032.851.16.057.01 s čiernym ciferníkom a čiernym koženým remienkom nemuseli dať viac než 430 eur a ani najdrahšia verzia C032.851.22.037.00 s dvojtónovým náramkom a zlatým PVD okružím by vašu peňaženku neodľahčila o viac ako 515 eur? To je, prosím, skutočnosť, žiadna fantázia.

Pridať komentár

Komentáre (6)

Dawe

… o tom by sme mohli polemizovať, hlavne o chápani pojmu ,,Manufacturer refurbished,,
Výrobca mi kontretny model, ktorý mi chcel odoslať detailne opísal a upozornil na vadu na konkretnom mieste.
Inač, išlo o úplne nove hodinky ktoré mali 2 šrabance z boku puzdra- mne to vôbec nevadilo a vplyv na funkčnosť to nemalo žiadnu.
Takže nešlo o žiadny repas kde by bol vymieňaný nejaky konponent, alebo niečo opätovne zoraďované.
Došli v originálnom balení v krabičke a zo všetkými papiermi a garanciou, v dobe kúpy ten model mohol byť v predaji cca 3 roky.
Komunikácia s nimi bola bezproblemová.
Teraz maju tie hodinky po intenzívnom nosení tých šrabancov asi 200-tisíc a stale mi to nevadí a nema to vplyv na ich funkčnosť.
Tými škrabancami sa len zvýraznil ich charakter :-). Za tie peniaze maximálna spokojnosť.

Michal Pindura

Nuž, mal som na mysli cenu nových hodiniek. V prípade repasu (ak keď továrenského a isto kvalitne prevedeného) sedemročného modelu s náročnejšie uplatniteľnou zárukou ma už cena neprekvapuje.

Michal Pindura

Zaujímavá cena. Za UHF chronograf Bulova Precisionist až neuveriteľná…

Dawe

citujem:
,,Trojručičkový, vo švajčiarsku vyrobený strojček ETA F06.411 Precidrive vykazuje pri stálej teplote 23° Celzia odchýlku
na úrovni ±10 sekúnd za rok. To znamená, že za deň sa čas ukazovaný hodinkami od referenčného času vzdiali o zanedbateľné 0,027 sekundy!,,
…..vlastním chrono UHF (Ultra High Frequency) z linie Precisionist od Bulova Watch Co.
Ma 262.144 Hz, teda ma 8x vyššiu vibračnu frekvenciu ako klasicky quartz (32.768 Hz).
Odchýlku mal 8 sec za cely rok (365 dní).Cena za precíznosť bola 200$, teda polovičná oproti spomínaným modelom od Certiny.

Michal Pindura

Myslienka je to zaujimava. Zatial sme vsak nezaregistrovali, ze by Certina nieco take chystala.

Johann

Ak by mali súrodencov so strojčekom Powermatic 80, mal by som záujem.