Certina DS PH200M – dizajn z roku 1967 funguje geniálne aj po päťdesiatich rokoch

Michal Pindura 0 09.01.2019

Certina DS PH200M, novinka predstavená na Baselworlde 2018

Čo je veľa, to je veľa. Nikdy sme si nemysleli, že to raz napíšeme, ale stalo sa. Napriek tomu, že reedície historických modelov nám vždy brnkli na tú správnu strunku, máme pocit, že niektoré značky si z oprašovania retro hodiniek robia celkom slušný biznis. Z firemných archívov vytiahnu prakticky hotový produkt, ktorý v lepšom prípade kozmeticky prispôsobia potrebám súčasných zákazníkov a zázrak je na svete. Ani sa veľa nezapotia.

Vlaňajší Baselworld bol takýmito modelmi doslova presýtený. Svoje retro želiezko v ohni mal Tudor, Rado a, prirodzene, aj kráľ reedícií Longines. Výskať nás aj vzhľadom na postupné prejedanie sa návratmi kedysi skvostných dizajnov neprinútil ani jeden z nich. A potom to prišlo! Z Instagramu na nás hľadeli hodinky, ktorých vzhľad a atmosféra nás z v momente prebrali z letargie. Šok bol o to väčší, že ich mala na svedomí nám dobre známa Certina.

Pôvodný model Certina DS PH200M z roku 1967

Z reakcií, ktoré sprevádzali predstavenie potápiek DS PH200M, bolo evidentné, že švajčiarska značka zastrešená kolosom Swatch Group, nevyvolala zimomriavky len nám. Zrejme každé rešpektované hodinárske médium malo na titulke ich fotografiu a ako priznal jeden z redaktorov amerického magazínu Hodinkee, na nové Certiny ho počas Baselworldu upozornili manažéri konkurenčných značiek. A to už o niečom svedčí.

Samozrejme, svedčí to v prvom rade o vydarenom vzhľade, no zrejme sme neboli sami, na koho zapôsobila informácia, že sa do vydania modernej verzie hodiniek z roku 1967 pustila spoločnosť, ktorá má v histórii potápačských modelov svoje pevné miesto. Certiny sa v minulosti nie náhodou vyskytli na zápästiach potápačov amerického námorníctva v rámci projektu SEALAB II, vybraté boli tiež ako súčasť výbavy národného vedeckého programu Tektite II a nosili ich aj príslušníci austrálskeho kráľovského námorníctva. Participácia Certiny na notoricky známych akciách má cveng aj dnes, po viac než polstoročí.

Certina DS PH200M, reedícia hodiniek z roku 1967

Kvôli svojej slávnej „diver“ minulosti sa dizajnéri značky z Le Locle nemuseli uchyľovať k násilnému spájaniu dobových a aktuálnych výzorových čŕt a technologických postupov. Sebavedomie Certiny je viditeľné na ciferníku, na ktorom sa presne ako u originálu nachádzajú atraktívne luminiscenčné ručičky v tvare čepele meča a zachované ostalo aj jeho vizuálne rozdelenie na štvrtiny pomocou červených liniek pripomínajúcich zámerný kríž v optike zbraní.

Vo chvíli, keď sme v duchu tlieskali plochému a výrazne širokému okružiu s čiernou hliníkovou vložkou, na ktorej je vyznačená kompletná minútová stupnica (na rozdiel od dnes preferovanej torzovitej), sme ešte netušili, že to najlepšie a zároveň najprekvapujúcejšie príde po tom, čo si prečítame, z aké materiálu je vyrobené vypuklé sklíčko. Certina odignorovala súčasný úzus zafírových kryštálov a siahla po akryláte (plexiskle) s obchodným názvom Hesalite. Jedná sa o pôvodný materiál, ktorý však väčšina značiek v reedíciách nahrádza práve nepoškriabateľným zafírom.

Potápačské hodinky Certina DS PH200M

Azda jediným veľkým výrobcom, ktorý sa akrylátu doteraz v snahe o zachovanie autenticity nevzdal, je Omega vo svojich modeloch Speedmaster Professional. Pre zvýšenie odolnosti voči škrabancom má Certina DS PH200M sklíčko ošetrené vrstvou Scotchgard™ od firmy 3M. Ani tá však nebude všemocná. Pri dlhodobejšom nosení sa treba pripraviť na použitie leštiacich pást, ktoré si s menšími vrypmi dokážu bez problémov poradiť.

Neradi by sme zľahčovali dopad škrabancov na estetiku hodiniek, ale v modeloch zvládajúcich tlak v hĺbke niekoľkých desiatok metrov je omnoho dôležitejšie, aby sa im pri uvoľňovaní hélia, ku ktorému dochádza po dlhodobejšom pobyte v podmorských habitatoch, neuvoľnilo sklíčko (počas trvania projektu SEALAB sa hodinkám stávalo pomerne často). Certina tomuto neduhu predchádza systémom dvojitého zabezpečenia, známym pod skratkou DS. Jedná sa o kombináciu závitového krúžku a tesnení, ktoré spolu so skrutkovacou korunkou a skrutkovacím viečkom pomáhajú zaistiť odolnosť voči prieniku vody až do úrovne 200 metrov. Ak by si to niekto neuvedomil, hodnotu vodeodolnosti Certina vpašovala do názvu hodiniek. Za označením PH200M sa totiž skrýva francúzska fráza „Pression Hydrostatique 200 mètres“.

Certina DS PH200M - dizajn z roku 1967 funguje geniálne aj po päťdesiatich rokoch

Aby sme Certinu nepostavili do svetla tvrdohlavého zástancu dobových riešení, musíme uviesť, že podaktoré pôvodné parametre podrobila v zmysle prianí spotrebiteľov revízii. Po prvé, 40 mm priemer originálu zo 60. rokov minulého storočia bol zväčšený na súčasných 42 mm. Hoci pamätníci by určite lobovali za menší rozmer oceľového puzdra, nič dramatické sa vlastne nestalo. Nositeľnosti hodiniek dva milimetre navyše rozhodne neublížili. Drobným úplatkom za vykonanú zmenu by mohli byť dva remienky v balení. Kým kožený vintage remienok využijete počas bežných dní, nylonový NATO popruh sa hodí do prostredia s predpokladaným výskytom vody. Je fajn, že na výmenu remienka nebudete vďaka rýchlemu upínaniu potrebovať žiadne náradie.

Detail viečka so symbolom značky Certina

Druhým zásahom do retro povahy novinky je nasadenie automatu zo série Powermatic 80. V tomto prípade sa sťažností vopred dobrovoľne vzdávame. Kalibre, ktoré skupina Swatch pridelila značkám Tissot, Hamilton a Certina, sú so svojimi osemdesiatimi hodinami rezervy chodu v danej cenovej hladine stále skôr cennou výnimkou než pravidlom.

Keď už sme odbočili k cenovým hladinám, patrilo by sa nový model zasadiť do niektorej z nich. Za vyvážený balík dizajnu, histórie, známej značky a ponúkaných parametrov si Certina momentálne pýta 646 EUR. Z nášho pohľadu je to cena prinajmenšom primeraná a neveríme, že by sa niekomu zdala nepatričná.

Zdroj: Certina

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.