Chanel Monsieur – rande hodinárskeho remesla a módy v prvom pánskom modeli Chanel

Michal Pindura 0 10.05.2016

Chanel Monsieur - rande hodinárskeho remesla a módy v prvom pánskom modeli Chanel

Keď Coco Chanel rozbiehala v prvej dekáde dvadsiateho storočia svoju kariéru módnej návrhárky, určite sa jej ani neprisnilo, že jej meno raz bude spojené s pánskymi hodinkami. Módny dom, ktorý ikona parížskeho štýlu založila, má už tri desaťročia v portfóliu náramkové hodinky, no až doteraz sa v jeho kolekciách nenachádzal ani jediný model určený primárne na mužské zápästie. Časy sa však menia. A keď sa už menia, tak vo veľkom. Elegantná novinka Chanel Monsieur nielenže ako prvá oslovuje pánsku klientelu, ale jej vnútri tiká prvý in-house kaliber navrhnutý a vyrobený v štúdiách Chanel.

Čo sa stalo, že Chanel po dlhých rokoch rozhodil siete medzi obe pohlavia? Riaditeľ divízie hodiniek Nicolas Beau sa k posunu, ktorý majú viaceré módne domy dávno za sebou, vyjadril v zmysle, že chcú preskúmať potenciál všetkých kategórií hodiniek a neobmedzovať iba na jednu skupinu zákazníkov. Motivácia k vylepšeniu postavenia u mužského publika Chanelu isto nechýbala. Zoberme si unisexový model Chanel J 12. Podľa odhadov je medzi jeho majiteľmi iba 10 – 15 % mužov. Pri týchto číslach by si povzdychol asi každý ambiciózny manažér.

Chanel Monsieur, ciferník hodiniek

S príchodom Chanel Monsieur sa veci môžu zmeniť. Účinným prostriedkom k prerazeniu do pánskych sfér má byť predovšetkým strojček Calibre 1. Na jeho vývoji pracoval od roku 2011 osemčlenný tím hodinárov a inžinierov výrobného závodu značky Chanel G&F Châtelain v La Chaux-de-Fonds.

Nicolas Beau verí, že špeciálne vlastnosti nového modelu oslovia technicky zmýšľajúcich spotrebiteľov. Týka sa to najmä retrográdne zobrazovaných minút, ktorých ručička sa pohybuje po nezvyklo dlhej 240 stupňovej oblúkovej dráhe. N. Beau tvrdí, že kvôli dĺžke oblúka a razancii, s akou sa ručička vracia do východiskovej polohy, bolo potrebné navrhnúť špeciálnu konštrukciu schopnú dlhodobo odolávať vznikajúcim nárazom.

Chanel Monsieur, korunka s rytinou hlavy leva

Ďalšou zvláštnosťou novinky je skáčuci indikátor hodín (pozícia 6:00), ktorého nastavenie môže byť na rozdiel od podobných existujúcich riešení vykonávané v oboch smeroch – dopredu alebo dozadu. Obe spomenuté komplikácie sú plne integrované, nejedná sa teda o modulárnu stavbu s možnosťou prispôsobovania potrebám iných hodiniek. Aj z tohto dôvodu bude Chanel Monsieur jediným modelom, v ktorom sa mechanizmus s dvomi perovníkmi a tromi dňami pohybovej rezervy objaví.

Z hľadiska dizajnu sa Chanel zaradil k značkám preferujúcim umiernenosť pred prvoplánovými hodinárskymi estrádami typu bohato prerezávaných ciferníkov či kolosálnych rozmerov. Snaha o decentnosť je evidentná, ale nechýba jej nápad. Ciferník krytý mierne klenutým zafírový kryštálom kombinuje moderné a tradičné prvky. K tradičným patrí najmä zrnitý postriebrený podklad a včlenenie malej sekundovky do poľa retrográdnych minút. Modernu reprezentuje hlavne súčasný „digitálny“ font použitý na číslice minútovej stupnice a skáčuce hodiny.

Chanel Monsieur, zadná strana hodiniek

Čo sa z vnútornej krásy ozubených kolies neušlo ciferníku, to sa snaží dohnať scenéria viditeľná cez zafírový priehľad viečka. Chanel vyvinul značné úsilie, aby sa mu z kruhových mostíkov skeletonizovaného strojčeka s rozmermi 32 × 5,5 mm podarilo zostaviť číslo 8. Asi nemusíme pripomínať, že osmička je vo východných filozofiách symbolom šťastia a hojnosti a že jej zakomponovanie do hodiniek má za účel ulahodiť mimoriadne dôležitému čínskemu trhu. Do zázemia hodiniek dizajnéri prepašovali okrem čísla osem aj firemný symbol hviezdy. Vyskladaná je z ramien štvorhertzovej zotrvačky (28800 polkmitov za hodinu).

Odhalené súčiastky kalibra navzájom kontrastujú farbami (brúsený kov, čierne ADLC) a tiež povrchovou úpravou (matná, lesklá). Vo vyhotovení kalibra je citeľný vklad známeho tvorcu špičkových haute horlogerie hodiniek Romaina Gauthiera, v ktorého firme má Chanel menšinový podiel. V jeho ateliéroch v Le Sentier (Vallée de Joux) vznikli viaceré časti súkolia a mostíky.

Chanel Monsieur, in-house kaliber Calibre 1

Hoci Chanel kladie doraz na vysokú hodinárčinu, N. Beau vyjadril presvedčenie, že model Monsieur nebude lákať len znalcov. „Nemôžeme sa spoliehať iba na zberateľov. Chceme, aby naše hodinky ľudia kupovali preto, že sa im páčia,“ povedal. V tomto smere nevidíme problém. Hodinky ako také sa vydarili. Ponúknu primerané oblekové rozmery 40 × 10,4 mm, remeselnú kvalitu a v značke Chanel aj pridanú módnu hodnotu. V tomto roku Chanel plánuje vyrobiť dovedna 300 kusov, z toho 150 v jemne žltom „béžovom“ zlate (30000 €) a rovnaký počet v bielom zlate (31000 €). Dostupné by mali byť do 2. júna.

Zdroj: Chanel, www.gearpatrol.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.