Chopard L.U.C Full Strike – prvá repetícia od Choparda je inovatívna hneď trikrát

Michal Pindura 0 16.01.2017

Chopard L.U.C Full Strike

Sami sa tomu čudujeme, ale skutočne je to tak. Manufaktúra Chopard naozaj až doteraz nemala vo svojich kolekciách hodinky s komplikáciou repetície. Našli by ste v nich tourbillony, niekoľko večných kalendárov s chronografom, supertenké modely i časomery šetrné k životnému prostrediu, no hodinky, ktoré by vedeli čas podať vo forme, ktorej namiesto očí rozumejú naše uši, by ste u Choparda hľadali márne. Zmena nastala až nedávno, pod hlavičkou osláv 20. výročia obnovenia výroby hodiniek v závodoch Chopard. Nový model L.U.C Full Strike sa okamžite stal stredobodom pozornosti. Hoci sú to na prvý pohľad síce atraktívne, skvelo navrhnuté a ešte lepšie remeselne zvládnuté hodinky, kým sa nedostanete hlbšie „pod kapotu“ nemáte šancu zistiť, že sa v nich nachádza čosi, čím sa ženevskí hodinári zapísali do histórie a čo ich odlišuje od ktorejkoľvek inej repetície na trhu.

Chopard L.U.C Full Strike - prvá repetícia od Choparda je inovatívna hneď trikrát

Čo od nich čakať? Prirodzene, kvalitu. U značky Chopard a osobitne u série L.U.C, nazvanej podľa zakladateľa spoločnosti Louisa-Ulysse Choparda, je kvalita z tej skupiny aspektov, ktoré je vždy na vysokej úrovni. Ostatne, už len fakt, že si Chopard trúfol na jeden z najzložitejších hodinkových mechanizmov, veľa napovedá o možnostiach značky založenej v roku 1860. V duchu precíznosti sa nesie aj púzdro zhotovené z 18-karátového ružového „Fairmined“ zlata (42,5 × 11,5 mm), dokončovanie povrchov a elegantný, no napriek tomu technický vzhľad. V skratke, Chopard L.U.C Full Strike sú nielen vizuálne mimoriadne príťažlivé hodinky. Chcel by azda niekto namietať?

Ani jedna z vymenovaných vlastností však znalcom príliš adrenalín nezdvihne. To sa môže podariť až unikátnemu riešeniu, dramaticky zlepšujúcemu hutnosť a kvalitu produkovaných zvukových prejavov gongu – teda zlepšujúcemu kľúčové atribúty, ktoré zaujímajú asi každého potenciálneho kupca hodiniek s komplikáciou repetície. Hneď na tomto mieste by sme mohli začať s opisom krištáľovo čistého zvuku (mimochodom, vhodnejšie by bolo napísať kryštálového), ale k tomu sa dostaneme neskôr.

Chopard L.U.C Full Strike, zadná strana hodiniek

Chopard L.U.C Full Strike sú hodinky čiastočne otvorenej konštrukcie. To znamená, že veľká časť majstrovstva hodinárov je priznaná a je možné ho obdivovať pri každom pohľade na ciferník… alebo skôr to, čo z neho ostalo. Jeho nosným prvkom je „rozbombardovaný“ prstenec so stlačenými rímskymi indexmi, na ktorý sa na pozícii šiestej hodiny napája subciferník malých sekúnd a na druhej hodine indikátor výkonovej rezervy repetície. Nakoľko mechanizmus repetície patrí k veľkým žrútom energie, inžinieri vybavili hodinky dvomi samostatnými automaticky navíjanými perovníkmi: jedným pre časové ústrojenstvo jedným pre repetíciu. Obom sa ušla klzná spojka, ktorá predchádza problémom s „pretiahnutím“ pružiny.

Chopard L.U.C Full Strike, nákres zafírového rezonátora

Ak ste už niekedy s repetíciou a jej konštrukciou mali tú česť, možno vám na stavbe chronometrovo presného in-house kalibra LUC 08,01-L niečo nesedí. Naozaj je tu čosi nezvyčajné. V normálnej repetícii sa energia získava z pohybu naťahovacej páky – posuvného tlačidla (slúži ako zdroj energie aj spúšťač odbíjania), umiestnenej na boku púzdra. V prípade L.U.C Full Strike bolo toto tlačidlo nahradené diskrétnym tlačidlom uprostred korunky, ktorá zároveň slúži na naťahovanie perovníka komplikácie.

Prítomnosť dua perovníkov naznačuje indikátor rezervy chodu s dvomi súosovo namontovanými ručičkami. Kratšia, pozlátená ručička ukazuje stav navinutia perovníka časomernej časti, dlhšia modrená signalizuje, koľko úderov gongu sa môže pri danej zásobe energie ešte ozvať. Tento údaj nie je iba informačný. Slúži ako základ pre jeden z mnohých bezpečnostných systémov chrániacich citlivé ústrojenstvo hodiniek. Indikátor rezervy chodu repetície je zapojený cez koleso s ozubením iba na jednej polovici, čo zabezpečuje deaktivovanie obíjanie minútovej repetície v prípade, ak na jej plnohodnotný chod (maximálnu hlasitosť) nie je dostatok energie.

Chopard L.U.C Full Strike, zafírový rezonátor a sklíčko tvoria jeden celok

Keď už toľko hovoríme o repetícii, nezaškodí napísať, že práve ona sa vrchovatou mierou podpísala pod nárast počtu komponentov v strojčeku až na 533 (63 kameňov). Kaliber označený puncom Ženevskej pečate má základnú dosku a mostíky vyrobené z nemeckého striebra a ako sa na najvyššiu možnú úroveň kvality v hodinárskom priemysle patrí – je to jej podmienkou – ich hrany sú ručne skosené, leštené a to vrátane vnútorných uhlov. Väčšina podstatných súčiastok prináležiacich repetícii je viditeľných zo strany ciferníka a ich úprava bola zvolená tak, aby sa medzi ostatnými parádami nestratili. Obe kladivká sú oceľovo tmavo šedé, leštené a majú zrazené hranami.

Chopard L.U.C Full Strike, oceľové kladivko

Stále vám dlžíme informácie o vyššie spomenutom unikátnom riešení. Je jasné, že štvorhertzová zotrvačka (28800 v/h) ani 60-hodinová rezerva si titul unikátu nezaslúžia. Kde teda je? Keďže radi napíname, vopred napíšeme, že výskum a vývoj strojčeka LUC 08,01-L zabral 17000 hodín a vyžiadal si podanie troch patentov:

1. Správa energie – ako sme si už ukázali, energia bicieho mechanizmu je uložená v perovníku a generuje sa manipuláciou s korunkou. Jej otáčaním v jednom smere sa navíja perovník repetície, v druhom smere perovník časomernej jednotky. Zatlačením tlačidla v korunke sa odbíjanie uvedie do činnosti.

Chopard L.U.C Full Strike, kaliber je zložený z 533 súčiastok

2. Tichý a rýchly mechanizmus – governor (zariadenie na zmiernenie náporu energie pôsobiacej na súkolie) vydáva zvyčajne bzučivý zvuk a ukončenie odbíjania často sprevádza cvaknutie na konci melódie. L.U.C Full Strike ničim podobným netrpí. Nová architektúra umožnila taktiež preskočiť pauzy medzi odbíjaním hodín, štvrťhodín a minút. Akonáhle je jedna úloha dokončená, vzápätí sa s nezmenenou kadenciou spúšťa odbíjanie ďalšej.

Chopard L.U.C Full Strike, expanzná schéma kalibra LUC 08.01-L

3. A teraz to príde – gongy zo zafírového kryštálu. V štandardných repetíciách sú gongy vyrobené zo zvinutých oceľových alebo zlatých segmentov, ktoré sa rozvibrujú, keď na ne udrie kladivko. Rezonátor je kvôli dosiahnutiu čo najsýtejšieho zvuku ručne doladený hodinárom. Rezonátor L.U.C Full Strike je vyfrézovaný z jediného kusu zafíru a tvorí jeden blok so sklíčkom hodiniek (spoločne sa aj obrábajú). Gongy sú naladené na tóniny C a F.

Výsledkom nasadenia zafíru je čistá, presná a vo svižnom tempe odbíjaná melódia. Ako znie, si môžete vypočuť vďaka nahrávke, ktorá koluje po sociálnych sieťach.

Celkovo môžeme pre manufaktúrou Chopard sňať klobúk. Podarilo sa jej vytvoriť technicky inovatívne hodinky, ktorých vzhľad však ich high-tech stránku osobnosti šikovne potláča do úzadia. Za krásu sa ale platí. Každý z dvadsiatky exemplárov spárovaných s čiernym remienkom z kože aligátora má na cenovke napísanú cifru 250-tisíc eur.

Zdroj: Chopard

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.