Chopard L.U.C XPS Fairmined – vianočný darček s nepodstatnou cenou

Michal Pindura 0 12.12.2015

Chopard L.U.C XPS Fairmined, ref. 161920 - 5006Vraví sa, že hodnota darčekov – osobitne tých vianočných – sa nedá merať ich cenou. V poriadku, skúsime to inak. Ak žene, ktorá pre vás veľa znamená, plánujete pod stromček položiť krabičku s hodinkami Chopard, určite vám netreba pripomínať, aké emócie budú po prestrihnutí mašle na balíčku nasledovať. A čo potom na druhý deň, keď sa o vašom štedrom dare dozvedia kamarátky a známe… Je naivné myslieť si, že prvou otázkou, ktorá padne, nebude tá o vynaloženej sume. Hodinky ženevskej značky Chopard skrátka podobné reakcie priťahujú. V prípade pánskeho oblekového modelu L.U.C XPS Fairmined by sme však dokázali bod po bode poskladať zoznam otázok, ktorých zodpovedanie je rozhodne zaujímavejšie ako „nejaká“ cena.

Minulý rok uvedená limitovaná edícia je výnimočná už len tým, že jej nikto nemôže vziať titul prvých haute horlogerie hodiniek z dielní Chopard , ktorých púzdro je zhotovené z Fairmined zlata. Čo to znamená? Zlato označené certifikátom od Aliancie pre zodpovednú ťažbu (Alliance for Responsible Mining) garantuje bezpečný a k prírode šetrný spôsob ťažby. Surovina získavaná v súlade s dohodami Fairmined je takisto zárukou spravodlivých pracovných podmienok pre zamestnancov banských spoločností.

Model Chopard L.U.C XPS Fairmined má z certifikovaného 18-karátového červeného zlata vyrobené klasicky rezané púzdro so základnou vodeodolnosťou 30M a ešte stále pánskymi rozmermi 39,5 × 7,13 mm. Kým hrúbka tela posúva tieto hodinky do žiadanej kategórie ultratenkých, priemer balansuje na vratkej lávke medzi dámskymi a pánskymi brehmi presne na mieste vyhradenom pre oblekovky.

Chopard L.U.C XPS Fairmined - vianočný darček s nepodstatnou cenou

Téma ťažby zlata je prítomná aj na ciferníku – hoci len náznakovo. Antireflexným zafírovým sklom krytá plocha bridlicovo šedej farby má podľa údajov uverejnených na internetovej stránke značky textúrou pripomínať vyťažené nugety zlata. Nenamietame, no bez podania tejto informácie by galvanizovaný, kruhovo brúsený ciferník mohol istou pravidelnosťou evokovať zmagnetizované železné piliny.

Chopard L.U.C XPS Fairmined, detail ciferníka

Táto úprava je sama o sebe natoľko pútavá, že by bolo do neba volajúcim hriechom zaplnenie ciferníka hocičím, čo by od nej odpútavalo pozornosť. Chopard ale nie je provinčná firma, ktorá by zastávala teóriu: „čím viac pásikov, tým viac Adidas“. Návrhári ovládajú svoje remeslo bravúrne – vystačili si so zlatými aplikovanými indexami (na dvanástej hodine zdvojenými), dvomi centrálnymi ručičkami v štýle dauphine, nerušivou malou sekundou nad pozíciou šiestej hodiny a transferovo vytlačeným nápisom L.U.C SWISS. Zhmotnenie frázy, ktorá hlása, že geniálne veci bývajú zvyčajne jednoduché, je návykovou záležitosťou – čím dlhšie sa pozeráte, tým viac sa vám páči.

Chopard L.U.C XPS Fairmined, zadná strana hodiniek

Z pohľadu na zadnú stranu hodiniek je vďaka zafírovému priehľadu okamžite jasné, aký veľký je 172-prvkový kaliber L.U.C 96.12-L, a koľko priestoru v púzdre zaberá. Mechanizmus s chronometrovou presnosťou chodu potvrdenou testovacím inštitútom COSC je naťahovaný mimostredne uloženým mikrorotorom, ktorého gravírované závažie je rovnako ako púzdro vyfrézované z červeného Fairmined zlata. Koaxiálne zapojené perovníky (patentovaný systém L.U.C Twin Technology) poskytujú kalibru s mostíkmi zdobenými Ženevskými pruhmi pohybovú autonómiu na slušných 65 hodín. Takt strojčeka má pod kuratelou 4 Hz trojramenná zotrvačka s plochým vláskom.

Chopard L.U.C XPS Fairmined, hrúbkou púzdra sa hodinky radia do kategórie ultratenkých

Každý exemplár z 250-kusovej série je doplnený čiernym remienkom z kože aligátora, zakončeným zlatou opaskovou prackou. Hodinky Chopard L.U.C XPS Fairmined (ref. 161920 – 5006) sú v predaji výlučne v monobrand butikoch za maloobchodnú cenu 17800 eur. Ale ako bolo napísané v úvode, hodnotu vianočného darčeka s pridanou hodnotou v podobe Fairmined zlata, uhrančivého ciferníka a kalibra s úradne overenou presnosťou nemožno vnímať cez prizmu peňazí.

Zdroj: Chopard

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.