Christophe Claret Maestro – najlacnejšie „claretky“ s funkciou uzlíka za vreckovke

Michal Pindura 0 15.02.2017

Christophe Claret Maestro - najlacnejšie „claretky“ s funkciou uzlíka za vreckovke

Ak si Christophe Claret dal na Nový rok predsavzatie, že vytrie zrak všetkým tým, ktorí jeho hodinky častujú titulmi typu nepraktické a cenovo premrštené, môže si k svojmu fiktívnemu záväzku už teraz pripísať poznámku „splnené“. Jeho najnovší model s príznačným a tak trochu osobným názvom Maestro – Christophe Claret je bez debaty skutočný majster svojho remesla – má totiž oproti doterajším kreáciám z dielní tohto priekopníka nevídaných komplikácií omnoho jednoduchšiu stavbu, omnoho nižšiu cenu a nemožno mu uprieť snahu dať zmysel a každodenný význam tomu, čo ponúka.

Napriek zjednodušeniu konštrukcie a skráteniu inokedy dlhočizného zoznamu funkcií je novinka zložitá dostatočne na to, aby si iní hodinári mohli položiť otázku: dokázal by som čosi podobné aj ja? Faktom však ostáva, že Maestro si viac ako na ohromovanie komplikáciami potrpí na unikátne prevedenie a vysoký level dokončovacích prác.

Christophe Claret Maestro, zafírové sklo je výrazne klenuté

Hodinky sú pôsobivo navrhnuté, až sa nám derie na jazyk zmes športovosti, priemyselného dizajnu a architektúry. Nahrávajú tomu najmä skeletonizované mostíky v štýle éry aktuálnej za čias panovania Karola X. Ďalej by sme spomenuli akcentovanú trojdimenzionálnosť, za ktorú model predstavený počas salóna SIHH 2017 vďačí štruktúre ciferníka a jeho prekrytiu výrazne klenutým zafírovým sklom. Úlohou zafírovej kupoly je okrem ochrany inžinierskej dômyselnosti pod ňou aj jej dôkladné odprezentovanie – priznané časti ručne naťahovaného kalibra DMC16 (21600 v/h, 342 súčiastok, 33 kameňov) si môžete prehliadať nielen zvrchu ale tiež zo strán.

Manufaktúra Christophe Claret si reputáciu odjakživa (presnejšie od roku 1987) budovala jedinečnými a nadmieru zložitými hodinkami. A hoci jej zakladateľ a ťahúň v jednej osobe momentálne z druhého menovaného trochu zľavil, model Maestro bez originálnych komplikácií skončiť proste nemohol.

Prvou z nich je funkcia s všeobsažným názvom Memo. Jej jediným poslaním je pripomenúť všetkým zábudlivcom, že mali niečo vybaviť, zariadiť alebo len kúpiť cestou z práce čerstvé pečivo. Prostredníctvom jedného z dvojice tlačidiel ovládaná komplikácia je vlastne akýmsi mechanickým variantom uzlíka na vreckovke. Funkcionalita je celkom triviálna, zato však výsostne praktická. Ste roztržití a občas vám niečo vyšumí z hlavy? Zatlačte tlačidlo a brúsená rubínová alebo zafírová šípka (v závislosti od verzie) na malom kuželi s označením Memo vám nedovolí zabudnúť. Po splnení úlohy môžete opätovným zatlačením tlačidla pripomienkovač vrátiť do východiskovej polohy. Pokiaľ tak neurobíte, mechanizmus sa „skokovo“ vynuluje každú noc. Úvodzovky sme použili preto, lebo celý proces resetovania trvá rovných dvadsať minút.

Christophe Claret Maestro, zadná strana hodiniek

Druhou komplikáciou – opäť jedinou svojho druhu – je patentovaná kónická dátumovka na pozícii piatej hodiny. Skladá sa z dvoch hliníkových kužeľových segmentov, z ktorých vrchný zobrazuje desiatky a spodný jednotky. Ako dekoračný bonus tróni na špici dátumovky vybrúsený prírodný rubín, respektíve zafír. Komplikácie sú živené masívnym, zo strany ciferníka viditeľným perovníkom s kapacitou na sedem dní nerušenej prevádzky.

Titánová verzia modelu Christophe Claret Maestro

V produkcii Christopha Clareta pôsobí 88 kusmi limitovaný model Maestro akoby bol na okraji záujmu. V tomto prípade to ale myslíme v pozitívnom zmysle slova. Pokúsime sa to vysvetliť. Niektorí zákazníci sa radi nechajú ohurovať cenou. Netvrdíme, že na to Maestro nemá, veď v titánovom variante stojí 68000 a v zlate dokonca 76000 švajčiarskych frankov, no keď si do rovnice dosadíme cenu ostatných hodiniek s logom zloženým zo štylizovaných písmen CC, ktorá bola vždy šesťciferná, rozdiel je viac než zrejmý.

Ani z hľadiska veľkosti na tom nie je Maestro ktovie ako. A znova sa tomu úprimne tešíme. Do priemeru meria 42 mm, čo z neho robí najmenšie a podľa nás aj najnositeľnejšie pánske hodinky Christophe Claret, aké kedy uzreli svetlo sveta.

Zdroj: Christophe Claret

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.