Chronograf je stálica medzi funkciami. Zistite, ako funguje a čím pre vás môže byť užitočný

0 22.10.2020

Hodinky už dávno nie sú iba módny doplnok, ktorého jediným poslaním je ukazovanie času. Dnešné náramkové hodinky sú bez štipky zveličenia univerzálny nástroj, ktorý okrem toho, že dobre vyzerá, je svojmu majiteľovi schopný pomôcť v situáciách, na ktoré by ešte pred niekoľkými rokmi potreboval celý rad špecializovaných prístrojov. Sú to však moderné a často až high-tech vychytávky, ktorých výhody nevyužije každý.

Chronograf vynašiel francúzsky hodinár Louis Moinet

Keby sme medzi desiatkami funkcií (v prípade mechanických hodiniek nazývaných komplikácie) chceli nájsť jednu stálicu, ktorá pretrvala roky a pritom je stále mimoriadne žiadaná, praktická a užitočná, bez zaváhania by sme prstom ukázali na chronograf. Ak neviete, čo si máte predstaviť pod pojmom chronograf, pomôžeme vám: zjednodušene povedané, sú to analógové (ručičkové) stopky.

TIP: vedeli ste, že názov chronograf pochádza z gréckeho výrazu khronographos, v preklade zaznamenávač času a udalostí?

ČO JE CHRONOGRAF?

Vynález geniálneho francúzskeho hodinára Louisa Moineta z roku 1816 je funkciou mnohých tvárí. Jednak je variabilný, čo sa týka formy, v akej sa prezentuje na ciferníkoch, a jednak je pripravený poslúžiť pri nepreberných úlohách, v ktorých ide o presné stanovenie časových úsekov.

Hodinárske značky kedysi chronograf vnímali ako výhradne pánsku funkciu a nasadzovali ho prevažne iba do racingových a leteckých modelov. Dnes je situácia iná. Jednou z vlastností chronografu je zaplnenie a pri vhodnom spracovaní aj vizuálne príťažlivé vyváženie ciferníkov, čo sa hodí nielen v hodinkách určených na pánske zápästie. Keď si prelistujete ponuku trendových dámskych fashion kúskov Guess či Michael Kors, okamžite pochopíte, prečo sa z chronografu stal obľúbenec svetových dizajnérov. Dodáme ešte, že chronograf dodá hodinkám aj technickejší a exkluzívne pôsobiaci výzor.

POZOR: Chronograf nie je chronometer. Kým chronograf je funkcia hodiniek, chronometer označuje hodinky, ktorých presnosť overil niektorý z certifikačných úradov, napr. známy COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

AKO SPOZNAŤ HODINKY S CHRONOGRAFOM?

V prvom rade sa pozrite na ciferník. Ak na ňom uvidíte dva alebo tri malé subciferníky (sčítače), s najväčšou pravdepodobnosťou ide o chronograf. Druhým znakom je dvojica bočných ovládacích tlačidiel, najčastejšie na pozíciách druhej a štvrtej hodiny. Nenechajte sa však zmiasť. Niektoré modely vybavené funkciou multifunkčného dátumu takisto majú subciferníky a výnimočne aj bočné tlačidlá. Pre istotu si preto všímajte drobné značenie – chronografy majú na rozdiel od nich okolo registrov iba číselné údaje značiace čas v hodinách, minútach a sekundách. Pomôckou môže byť aj prítomnosť tachymetrickej stupnice na okruží – o nej si povieme nižšie.

FESTINA SPORT 16760/4

AKO FUNGUJE CHRONOGRAF?

V princípe je to prosté – spustíte, zastavíte, vynulujete. Nie je to žiadna veda. Pokiaľ sa neponoríme hlbšie do konštrukčných podrobností a vynecháme kapitolu o stĺpikových kolesách a klzných spojkách, vystačíme si s krátkou poučkou: hodinky s chronografom obsahujú dve nezávislé meracie sústavy. Jedna ukazuje aktuálny čas, druhá meria časové úseky (stopuje).

TISSOT PRC 200 IIHF 2020 ICE HOCKEY SPECIAL EDITION T114.417.17.037.00

Spustenie mechanizmu chronografu je obvykle vykonávané stlačením vyššie umiestneného tlačidla. Opätovným stlačením toho istého tlačidla sa meranie zastaví. Resetovanie odstopovaného času je v právomoci nižšie uloženého tlačidla. Pre odčítanie nameranej hodnoty je potrebné spočítať údaje na všetkých sčítačoch – začnite hodinami a skončite sekundami, ktoré indikuje centrálna sekundová ručička. Ako sme spomenuli vyššie, vzhľad a rozloženie registrov sa môže značne líšiť, odporúčame preto dôkladné preštudovanie návodu k hodinkám.

CASIO EDIFICE EQB-1000D-1AER

 

ČO JE TACHYMETER A KEDY MÔŽE BYŤ PROSPEŠNÝ?

Najmä v pánskych modeloch je chronograf neraz sprevádzaný doplnkovou funkciou tachymetra. Nájdete ju vyrytú alebo vyznačenú na okruží a jej úlohou je pomôcť vám s výpočtom rýchlosti pri známom čase a prejdenej vzdialenosti. Tachymeter od jeho zavedenia do praxe okolo roku 1811 slúžil na montážnych linkách ako nástroj zaznamenávajúci rýchlosť produkcie. Meranie bolo odštartované začatím plnenia úlohy a ukončené akonáhle bola práca vykonaná. Výsledná hodnota, na ktorej ostala ručička, vyjadrovala priemernú produkčnú rýchlosť za hodinu.

Schéma fungovania tachymetra

V moderných hodinkách je tachymeter taktiež využívaný na zistenie rýchlosti, no zvyčajne sa jedná o rýchlosť jazdy alebo letu. Prvým predpokladom na úspešné meranie je chronograf, ktorý sekundy indikuje centrálnou sekundovou ručičkou – u inak pracujúcich chronografov by ste tachymetrickú stupnicu hľadali márne.

Pri tachymetri sa všetko odvíja od vzorca T = 3600/t, kde T reprezentuje číslo na tachymetri, t vyjadruje nameraný čas v sekundách a 3600 značí počet sekúnd za hodinu (60 sekúnd × 60 minút).

Príklad: cestujete autom a na okraji cesty vidíte tabuľky kilometrovníka. Pri jednom z nich spustíte chronograf a pri nasledujúcom ho zastavíte. Číslica, na ktorú ukazuje sekundová ručička vyjadruje vašu rýchlosť.

Vysvetlenie: Ak presne určenú vzdialenosť jedného kilometra prejdete za rovných 30 sekúnd, sekundovka zastane na čísle 120, čo znamená, že vaša priemerná rýchlosť bola 120 km za hodinu.

Tachymeter môžete takisto použiť na zistenie, koľko práce ste schopní vykonať za jednu hodinu. Pokiaľ viete, že zabalenie jedného balíka vám trvá 40 sekúnd, ručička zastane na čísle 90. Ak sa neunavíte alebo vás nikto nevyruší, za hodinu ich teoreticky zvládnete zabaliť 90.

Zdroj: wikipedia.org
Foto: instagram.com/affordablewristtime

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.