Citizen Endeavour Sport AW1424-62L – hodinky pre štýlového námorníka

Michal Pindura 0 26.01.2016

Citizen Endeavour Sport AW1424-62LNa Slovensku a v susedných krajinách sa v týchto dňoch boríme so zvyškami snehu a poľadovicami, trochu vody v inom ako pevnom skupenstve preto určite nezaškodí. Obzvlášť nie vtedy, ak je s vodou spojené plachtenie a objavovanie nových obzorov na šírom oceáne. Prečo práve uprostred zimy začíname s typicky letnou kratochvíľou? Iste, pokiaľ nepatríte k dobrodruhom, ktorým napumpuje do žíl len potápanie pod ľadovou krustou, na špliechajúcu vodu momentálne ani nepomyslíte. Hodinárske značky ale na ročné obdobia veľmi nehľadia. Príkladom je Citizen, ktorý do kolekcií na sezónu jeseň/zima 2015 zaradil model Endeavour Sport AW1424-62L.

Japonský veľkovýrobca sa v pánskej novinke podujal na skĺbenie klasických a moderných dizajnových prvkov. Hodinky inšpirované duchom námorníka bojujúceho s vlnami sa vodnému živlu stavajú čelom – oceľovým púzdrom s rozmermi 46 × 14 mm, ktoré je konštrukčne uspôsobené na odolanie skúšobnému tlaku 20 atmosfér (200M). Ťažiť môže z hrubšieho minerálneho skla, skrutkovacej korunky a skrutkovacieho viečka.

Citizen sa, pravdaže, nemôže a nechce spoliehať len na zákazníkov, ktorým v žilách koluje slaná voda. To by veľa hodiniek nepredal. Časomer Endeavour Sport AW1424-62L aj z tohto dôvodu vyzerá, akoby mu nebolo cudzie ani pracovné, povedzme až kancelárske prostredie. Spoločenská časť jeho charakteru je tvorená elegantným modrým (zase tá voda) analógovým ciferníkom, modrou vložkou v jednosmerne otočnom okruží, mohutným oceľovým náramkom so skladacou sponou a najmä PVD zlátením na vybraných partiách.

Citizen Endeavour Sport AW1424-62L - hodinky pre štýlového námorníka

Nezáleží na tom, či ste morský vlk alebo vaša noha na rozkolísanú palubu lode nikdy nevkročila, spoľahlivosť hodiniek dokáže oceniť každý, kto ich nevníma iba ako tuctový módny doplnok. Citizen si na spoľahlivosti svojich produktov dáva záležať a ani v prípade modelu AW1424-62L tomu nie je inak. Nositeľom presnosti v tolerancii ± 15 sekúnd mesačne a dlhodobého bezproblémového chodu je v prvom rade kaliber J810. Eco-Drive strojček s funkciou dátumu (pozícia 3:00) vás nikdy nepoženie do hodinárstva po výmenu batérie. V ciferníku zabudovaný solárny článok priebežne nabíja vstavaný lítiový akumulátor, ktorý pri dosiahnutí plnej kapacity utiahne chod hodiniek počas ôsmich mesiacov. Na nedostatok energie kaliber upozorní trhaným pohybom sekundovej ručičky.

Aj keď je strojček základom, bez sprostredkovania času smerom k očiam majiteľa hodiniek by sám veľa nezmohol. O jednoznačné podanie časomerných informácií sa stará ciferník s potápačským výzorom. Oceánovo-modrá plocha obkolesená už spomínanou lunetou, na ktorej nechýba zvýraznená potápačská pätnásťminútovka, má k potápaniu blízko aj množstvom luminoforu na širokých ručičkách a plnej sade príkladne veľkých aplikovaných indexov.

Námornícke hodinky Citizen Endeavour Sport AW1424-62L by sa postupne mali objavovať v ponukách slovenských internetových obchodov. Odporúčaná maloobchodná cena je 349 eur.

Zdroj: Citizen, www.youtube.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.